respublika.lt

Gula kryžiumi prieš Vytį

(0)
Publikuota: 2018 sausio 31 09:53:52, Augustas DOVYDAITIS, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Sostinės Lukiškių aikštėje - kartoninis Vytis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Lianos Ruokytės-Jonsson vadovaujama Kultūros ministerija tęsia žygius, kad sostinės Lukiškių aikštėje nestovėtų skulptūra Vyčiui.

 

Kultūros ministerija parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo raginama spjauti į Seimo nutarimą, kad dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu turi būti joje įrengtas memorialas Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį Lietuvos laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas.

Anot ministerijos, Seimas dar 1999-aisiais buvo įtvirtinęs, kad Lukiškių aikštė formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais, tačiau esą apie Vytį nutarime nebuvo nė žodžio.

„Teisės teorijos ir Konstitucinio Teismo praktikos kontekste nepriimtina teisinė situacija, kuomet konkretus įstatymas skiriamas konkrečiam vienkartinio pobūdžio teisės taikymo aktui“, - tvirtina Kultūros ministerija, argumentuodama, kodėl Seimas negali pasisakyti, koks momumentas turi būti pastatytas.

Be to, esą projekto dėl Vyčio aiškinamajame rašte nurodoma, kad jam įgyvendinti apytiksliai prireiktų 1 mln. eurų, tačiau kitų metų biudžete memorialui teskirta 0,5 mln. eurų, todėl esą projektas neatitinka biudžeto įstatymo.

Seimas pernai pavasarį ypatingos skubos tvarka priėmė rezoliuciją, remiančią Vyčio paramos fondo siekius Lukiškių aikštėje valstybės jubiliejaus pastatyti 7 metrų aukščio Vyčio skulptūrą.

Faktas


Kauno miesto savivaldybė pranešė, kad Vyčio skulptūra, kuriai Vilniuje dėl neaiškių Kultūros ministerijos užgaidų neatsirado vietos, stovės prie Kauno pilies, už tai pasisakė du trečdaliai balsavusių kauniečių. Rinktis taip pat buvo galima ir iš Santakos parko bei Nemuno salos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s