respublika.lt

Komunistinės Prahos kasdienybė - slaptosios policijos fotografijose

(0)
Publikuota: 2014 lapkričio 05 08:41:19, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Rūškana komunistinės Prahos kasdienybė - slaptosios policijos fotografijose. Eltos asociatyvi nuotr.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse trečiadienį atidaroma paroda "Žvilgsnis į Prahą per slaptosios policijos objektyvą".

 

Tūkstančiai tomų dokumentų rinkinių, nuotraukų ir negatyvų, šimtai sekamų asmenų, užfiksuotų valstybės saugumo darbuotojų fotoobjektyvais - tik dalis Čekoslovakijos saugumo tarnybų, intensyviai sekusių tuometinius komunistinio režimo priešus, palikimo. Šios nuotraukos - išskirtinė medžiaga, tiksliausiai atspindinti Čekoslovakijos XX a. 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių realijas.

Parodoje galima išvysti Prahą, pilną pastolių, su nušiurusiais fasadais, miestą be turistų, kioskelių, restoranų terasų ir reklamų. Pilką, tamsų, tuščiomis gatvėmis, iš pirmo žvilgsnio - merdėjantį miestą. Dauguma atsitiktinai užfiksuotų po Prahą vaikštinėjančių žmonių yra paniurę, rūškano veido, tarsi įbauginti. Tai sustingęs pasaulis, kai "egzistencija nusmuko iki biologinio vegetavimo lygio", kaip jį apibūdino Vaclavas Havelas savo laiške Gustavui Husakui 1975 metais.

Vieninteliai, kurie nuotraukose atrodo gana atsipalaidavę, yra kaip tik sekami asmenys. Tie, kurių sekimui saugumo tarnybos panaudodavo dešimtis žmonių, kad jie fiksuotų ir pačias banaliausias jų privataus gyvenimo situacijas - susitikimus, pokalbius, kasdienius įpročius, laisvalaikį. Nepaisant to, matyti, kad net ir alinamo ujimo metu sekamieji išliko dvasiškai laisvi. Nuotraukose jie šypsosi, net ir žiūrėdami į slaptus fotografus nesutrinka, nors žino, kad jų nuolatinis buvimas šalia nėra atsitiktinumas.

Ekspoziciją parengė Čekijos totalitarinių režimų tyrimų institutas kartu su Saugumo tarnybų archyvu. Paroda jau buvo eksponuota Briuselyje, Vašingtone, Stokholme, Niujorke, Maskvoje, Berlyne, Lvove, Miunchene, Bukarešte, Budapešte, Melburne ir daugelyje kitų pasaulio vietų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jums kelia nerimą Lietuvoje patvirtintas „b raupų“ atvejis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur atostogavote šią vasarą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +18 C

+13 +17 C

+8 +13 C

+15 +20 C

+12 +19 C

+12 +14 C

0-9 m/s

0-11 m/s

0-7 m/s