respublika.lt

Lietuvos Dainų švenčių šimtmečiui - instaliacija „sodai"

(1)
Publikuota: 2024 gegužės 03 20:45:45, Eglė Ladigienė
×
nuotr. 5 nuotr.
S. Daukanto a. pristatyta Dainų šventei skirta R.Bartkaus instaliacija SODAI. G. Jauniškio nuotr.

Šiandien S. Daukanto aikštėje Vilniuje pristatyta Lietuvos dainų šventės šimtmečiui skirta menininko Ray Bartkaus instaliacija „Sodai".

 

Susirinkusiuosius sveikino Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, Dainų šventės direktorius Saulius Liausa, o instaliacijos autorius linkėjimus iš JAV perdavė vaizdo įrašu.*

Vienas garsiausių pasaulyje lietuvių kūrėjų R. Bartkus šių metų Dainųšventės simbolį - šiaudinį sodą -  interpretavo ir išdidino net iki 6 metrų dydžio. Sutemus išryškėja instaliacijoje įrengtas apšvietimas, kuriam, pasak menininko, prireikė pusės kilometro LED juostos. Instaliacija bus galima grožėtis iki pat birželio pabaigoje - liepospradžioje vyksiančios Lietuvos dainų šventės.

„Sodai yra ne vieną šimtmetį siekiantis etninis fenomenas, tačiau savo pirminėmis formomis yra ir universaliai bendražmogiškas, - sakė R. Bartkus. - Ar galime rasti tinkamesnį simbolį, kviečiantį jungtis ir švęsti lietuviškos kultūros gyvybingumą šiuolaikiniame margame pasaulyje?"

Lietuvos dainų šventės globėjas Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad sodas, kaip ir mūsų Vytis simbolizuoja tautos drąsą, tvirtybę ir kūrybiškumą. Kūrybiškumas yra tai, kas mus veda per šimtmečius ir padeda
išlikti lietuviais.

Šiaudinių sodų interpretacijų, įprasminančių bendrystę ir darną, kupina visa šimtmetį mininti Dainų šventė. Pasak organizatorių, R. Bartkaus instaliacija ne tik jas papildo, bet ir yra tarsi simboliniai vartai į renginius - jau visai netrukus šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė žiūrovus pakvies į septynias muzikos, dainų, šokių ir nepamirštamų įspūdžių kupinas dienas. Sostinės aikštėse, parkuose, bažnyčiose, koncertų salėse vyksiančiuose renginiuose pasirodys chorai, dainų ir šokių ansambliai, pučiamųjų ir liaudies instrumentų orkestrai, folkloro kolektyvai, senųjų amatų meistrai, mėgėjų teatrai.

Birželio 29 d. Dainų šventę atidarys Jubiliejinė dainų diena Kauno dainų slėnyje, birželio 30 d. veiksmas kelsis į Vilnių - čia vyks Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų diena „Sujunkime Lietuvą" bei Šimtmečio vakaras. Liepos 1 d. atidaromas vaikų tradicinių amatų miestelis ir liaudies meno paroda „Iš šerdies". Liepos 2 d. vyks Kanklių koncertas bei Folkloro diena, liepos 3 d. - Teatro diena bei Ansamblių vakaras, liepos 4 d. - vokalinių ansamblių bei pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai, o liepos 5-ąją - Šokių diena. Renginio programą
vainikuos liepos 6 d. iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką pajudėsianti šventės dalyvių eisena ir Dainų diena „Kad giria žaliuotų".

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
3
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (1)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar Jums kada nors buvo įsisiurbusi erkė?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar mokate rusų kalbą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +21 C

+16 +22 C

+15 +21 C

+20 +28 C

+21 +28 C

+19 +24 C

0-6 m/s

0-7 m/s

0-6 m/s