respublika.lt

Nepaisant finansinės nežinios, Birštono džiazo festivalis vyks 18-ąjį kartą

(0)
Publikuota: 2014 kovo 20 15:10:48, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Seniausias Lietuvoje džiazo renginys - Birštono džiazo festivalis paskutinį kovo savaitgalį aštuonioliktą kartą kvies atgaivinti tylaus kurorto gatves. Džiazas skambės nepaisant finansinių sunkumų ir tylos iš valdžios koridorių - festivalio organizatoriai iki šiol nežino, ar jiems bus suteikta Kultūros tarybos parama šiųmetiniam renginiui.

Ilgametis festivalio organizatorius Zigmas Vileikis viliasi, jog paramos gavėjų sąrašas bus paskelbtas dar iki festivalio pradžios.

"Visi kartu užaugome su Birštonu, jau praėjo 34 metai praleisti kartu, festivalis užaugino praktiškai visus šiandieninius džiazo muzikantus Lietuvoje (...), tačiau nežinodami lėšų netenkame daug dalykų - neturime galimybės pakviesti daugiau žmonių į Birštoną, reklamuotis, kyla problemos ir su logistika, reikiamais instrumentais, garso įranga. Imame pinigus iš įstaigos (Birštono kultūros centro. - ELTA) už šildymą lapkričio mėnesiui ir naudojame festivaliui", - pasakoja Z. Vileikis.

Pagrindinė festivalio rėmėja yra Birštono savivaldybė, šiemet apkarpiusi paramą penktadaliu. Apie trečdalį festivalio biudžeto sudaro bilietų pardavimai, dauguma jų - jau išpirkti.

"Dabar ministerija pasiskelbė šūkį - regioninė politika. Mūsų festivalis yra regione, jame dalyvauja žmonės iš regiono, jis vyksta tik kas dveji metai. Sunku suprasti tokį ministerijos požiūrį", - teigia festivalio organizatorius.

Prieš dvejus metus Birštono džiazo festivalis iš Kultūros rėmimo fondo buvo paremtas 10 tūkst. litų. Iki tol, anot organizatoriaus, parama siekdavo 40-60 tūkst.

Daugiau nei tris tūkstančius gyventojų turinčiame Birštone džiazo klausosi tiek pat šio žanro mylėtojų. Festivalyje dalyvauja per du šimtus muzikantų. Kiekviename festivalyje teikiamas ir jo "Grand Prix", kuriuo pagerbiami muzikantai, įnešę svariausią indėlį į Lietuvos džiazą.

Pagrindinę festivalio programos dalį sudaro Lietuvos muzikantai. Šiųmetinis renginys pateiks nemažai premjerų - Vladimiras Čekasinas su savo studentais pristatys muzikinį spektaklį pagal poetės Juditos Vaičiūnaitės eiles, tuo tarpu klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas festivaliui sukūrė siuitą Kauno bigbendui ir savo vadovaujamam kolektyvui.

Originalaus projekto premjerą pristatys ir po ilgo laiko į festivalį grįžtantis klavišininkas Arūnas Šlaustas, festivalyje šiemet taip pat debiutuos birštonietės džiazo vokalistės Lauros Budreckytės suburtas kolektyvas "CinAmono 5".

Birštone taip pat pasirodys Steponas Januška, Gediminas Laurinavičius, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos mokiniai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, solo amplua debiutuos pianistas Dmitrijus Golovanovas. Pirmą kartą kaip projekto lyderis Birštone pasirodys ir saksofonininkas Leonardas Pilkauskas,

Tarp festivalio tarptautinių svečių - muzikantai iš Italijos, Mozambiko, Brazilijos, Norvegijos, Danijos, Turkijos, JAV, Estijos ir Šveicarijos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokį ministrą reikia kuo greičiau pakeisti?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+15 +25 C

+19 +25 C

+16 +23 C

+27 +34 C

+21 +30 C

+19 +25 C

0-5 m/s

0-7 m/s

0-6 m/s