Pirmąją gegužės 24-26 dienomis vykstančios tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt 2018“ dieną auksiniais medaliais apdovanoti tautinio paveldo, tradicinių maisto produktų gamintojai ir maisto pramonės idėjų autoriai, šimtmečio maisto produktu išrinktas šakotis.
Nugalėtojus apdovanojusio žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio teigimu, Lietuva garsėja savo išskirtine produktų kokybe, tad išrinkti geriausius - nelengva užduotis, o pergalė yra kokybės garantas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkoje.
„Džiaugiamės, kad ši parodos tradicija - įteikti medalius patiems geriausiems parodos eksponatams - yra sėkmingai tęsiama ir, žinoma, kviečiame parodos lankytojus įvertinti nugalėtojus“, - kvietė žemės ūkio ministras.
Iš viso paskelbta 14 nominacijų. Pirmąkart buvo renkamas ir šimtmečio maisto produktas, kurį vertinant atsižvelgta į tautinio paveldo produkto sertifikatą, į šio produkto gamybos apimtis bei augimą ir tai, ar jis gaminamas iš tradicinės žaliavos. Šį apdovanojimą gavo Laimutės Sadauskienės gaminamas šakotis.
Už meilę Lietuvos žemei aukso medalį gavo lietuviškas varškės sūris (Skaistgirio ŽŪB, Žagarės pieninė).
Metų debiuto apdovanojimą pelnė kiaulienos sprandinės šašlykas, marinuotas su mineraliniu vandeniu „Vytautas“, ruošiamas „Biovela“.
Už inovatyvumą medalį gavo vaisių, riešutų ir sėklų užkandžiai „Greenz“ („Rūta“).
Trys aukso medaliai įteikti už išskirtinę produkto kokybę, jais nuo šiol gali didžiuotis kepenėlių paštetas su džiovintais baravykais („Aljasas“), šaltai rūkyta, kaimiško dūmo Krivio nugarinė („Delikatesas“) ir šamo filė su marinatu rinkinys, gaminamas „Žuvėjos“.
Už inovatyvumą gaminant ekologišką produktą aukso medalį gavo ekologiški „Miltinuko recepto“ gaminami grikių miltų blynai.
Veganiškas tortas „Vaisių šėlsmas“, gaminamas Kauno kolegijos (vadovė Ingrida Kraujutienė, studentė Viktorija Marmaitė) ir keksiukai „Rudenėlis“ (Klaipėdos valstybinė kolegija, studentė Lolita Kundrotienė) pelnė medalius už kūrybiškiausią jaunojo maistininko idėją.
Už dėmesį sveikai mitybai aukso medalius gavo trys eksponatai: šamo filė drebučiuose („ŠamŪkis“), naminis virtos žuvies vyniotinis („Išlaužo žuvis“) ir becukrė, natūralaus raugo, rankomis minkyta viso grūdo ruginė duona („Ramunės kepiniai“, „Chotėjus“).
Už dėmesį sveikai vaikų mitybai aukso medaliu apdovanoti Rokiškio „Bifi Active“ geriamieji jogurtai („Rokiškio pienas“).
Du eksponatai gavo aukso medalius už originaliausią pakuotės dizainą: duonos rinkinys „Pusryčių duonelė“, gaminama „Radviliškių kaimo kepyklos“ bei Gintaro Sino obuolių ledo vynas („Lietungė“).
Jogurtas „Graikiška amfora“, gaminamas „Pieno žvaigždžių“, nugalėjo nominacijoje „Vartotojų pripažintas“.
Už proveržį į eksporto rinkas aukso medaliu galės didžiuotis kietasis sūris „Džiugas“ („Žemaitijos pienas“).
Žemaitiškas kastinys („Žemaitijos pienas“) gavo aukso medalį už Lietuvos vardo reprezentavimą pasaulyje.
Už patriotiškumą puoselėjant šimtametes tradicijas aukso medalis įteiktas tradiciniam amatininkui Vladislavui Kozlovskiui, kurio nagingose rankose gimsta gelda - gaminys, naudojamas maisto produktui gaminti ir laikyti.
Gauti apdovanojimai suteikia galimybę ženklinti apdovanotus gaminius „AgroBalt“ ženklu, o „AgroBalt 2018“ parodos medalių atvaizdai gali būti naudojami produktų reklamai.
Paroda „AgroBalt“, pradėta rengti dar 1992 m., buvo pirmoji tarptautinė komercinė paroda, kurioje dalyvavo įmonės iš užsienio šalių, o jau nuo 1995-ųjų tradicija tapo jos metu apdovanoti geriausios parodos eksponatus. Nuo tada konkurso laureato vardas „AgroBalt“ dalyviams yra laikomas aukščiausiu jų darbo įvertinimu.
„AgroBalt“ medalių ir diplomų konkurso tikslas - gerinti ne tik žemės ūkio ir maisto produktų, bet ir kitokios žemės ūkio produkcijos kokybę, skatinti tradicinių ir regioninių produktų gamybą, skatinti jų konkurencingumą.