respublika.lt

„Jackos byla“, virtusi romanu

(0)
Publikuota: 2019 lapkričio 29 09:42:17, Valdas VASILIAUSKAS
×
nuotr. 6 nuotr.
Egidijus Bičkauskas ir Vytautas Čepas „Sienos“ pristatyme Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Stasio Žumbio nuotr.

Prieš metus startavusi interneto televizija „Kitaip TV“ rodo „Sąmokslo teoriją“ (vedėjas Arnas Klivečka), „O buvo taip“, „Sinkopes“ (abiejų laidų vedėjas Laimontas Dinius) ir „Teisingumo registrą” (vedėjas Valdas Vasiliauskas). „Teisingumo registras“ fiksuoja žmogaus ir socialinių teisių pažeidimus, įdomiausias teismo išnagrinėtas bylas, laidoje dalyvauja patys bylininkai, įžymūs teisininkai. Nuo šiol „Respublikoje“ skaitykite „Teisingumo registro“ laikraštinę versiją.

 

- Naująjį savo sezoną „Teisingumo registras“ pradeda neįprastai. Kaip neįprastus vaidmenis laidoje atliks du garbūs Lietuvos vyrai: Kovo 11-osios akto signataras, ambasadorius, o dabar nepriklausomas advokatas Egidijus Bičkauskas ir Vytautas Čepas - taip pat Sąjūdžio pirmeivis, ilgametis Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas, buvęs Seimo narys, mokslų daktaras ir t.t. Bet šįkart kalbėsiu su ką tik pasirodžiusios knygos „Siena“ autoriumi rašytoju Vytautu Čepu ir jo personažu Egidijumi Bičkausku, kuris „Sienoje“ Vilniaus „Bernelių užeigoje“ skaito laikraštį „Respublika“ ir yra tarytum ką tik pabėgęs iš knygos. „Tikra byla. Tikri likimai“, - skelbia šio dokumentinio romano, paremto garsiąja Gedimino Jackos byla, paantraštė. Taigi kas ką surado - autorius personažą ar personažas autorių?

Vytautas Čepas:
Egidijus mane surado. Kai paskambino, tikėjausi, kad į politiką sugrįžti mane kalbins. Bet papasakojo apie tris vyrus, sėdinčius kalėjime iki gyvos galvos, deramai neištyrus bylos. Ar nesutikčiau apie tai parašyti knygos? Kadangi Egidijus buvo vieno iš nuteistųjų advokatas, surinko ir atsiuntė bylos medžiagą. Ilgai negalvojęs susigundžiau.

- Ar lengva būti personažu?

E.Bičkauskas: Veikiančiu knygos personažu dar neteko iki šiolei būti.Važiuodamas į laidą, darsyk perverčiau bylos dokumentus. Galėčiau lažintis iš kavos, kad niekas neįveiktų net jų trečdalio - tiek jų prisikaupę. Bet Vytauto knygą įveiks dauguma - ir su malonumu. Mano tikslas ir buvo surasti formą, kuri leistų visuomenei susipažinti su šia byla. Ir patrauklią, ir tikslią formą su dokumentų nuorodomis.Manau, Vytautui tai pavyko, nežinau, ar kas geriau tai būtų padaręs.

- Jūsų dokumentiniame romane veikia ne tik realus E.Bičkauskas, bet ir velionis garsus Klaipėdos prokuroras Stanislovas Stulpinas, gyvas ir sveikas žinomas advokatas Juozas Gaudutis, daugybė kitų Lietuvos teisininkų, taip pat G.Jackos bylos figūrantai.Visai kaip Aleksandro Solženycino „Gulago archipelage“, kur taip pat sutinkame tikrus asmenis, jų portretus, dokumentus, jų faksimiles, išnašas, kaip moksliniame darbe. Vis dėlto net dokumentiniame romane neįmanoma išsiversti be vaizduotės.


E.Bičkauskas:
Aš sau užsibrėžiau nesikišti į rašytojo kūrybą, pasilikdamas atsakomybę, kad faktai, bylos eiga, žmonių likimai būtų tikri. Naudodamasis proga, dar kartą norėčiau atsiprašyti tų realių žmonių, savo kolegų, dalyvaujančių „Sienos“ dialoguose, kurie atkurti tik apytiksliai ar kurių net ir nebuvo, bet galėjo būti.

V.Čepas:
Man nelengva buvo rašyti, nes nesu teisininkas, tą teisinę kalbą reikėjo „išsiversti“, kad ir pats suprasčiau, ir kiti suvoktų, kas čia parašyta. Teisminis tyrimas, ikiteisminis tyrimas - paprastam žmogui tai nieko nesako. Teko išmokti ir kalėjimo žargoną - namuose susiradau kadaise nusipirktą kriminalinio pasaulio žodyną. Mokiausi, ką reiškia „vierchas“, „narai“, „barakanas“, „abriezas“. O ir patys kriminalistai kalba savu slengu, kurį bandžiau atkurti. Knygoje yra toks epizodas: kalbasi du kriminalinės policijos asai, vienas sako: „Užteks plepėti, eime verčiau padarysim po šimtą gramų.“ Pasirodo, abu jie negeriantys. Bet nesudėsi į knygą vienų dokumentų ir sausų faktų, - kas tokią skaitytų.

- Klausdamas apie vaizduotės ir dokumentų, faktų santykį, aš jau galvojau apie paskesnį klausimą. Man dingojasi, kad knygos autoriai susikeitė vaidmenimis su bylos figūrantais ir bylos tyrėjais: ne jūs, o jie fantazuoja. Tos tarytum nekaltos fantazijos pavirto nepaneigiamu melu, blogiu, traiškančiu nekaltų žmonių likimus.


E.Bičkauskas: Vytautas tą puikiai ir parodė. Mano siekis buvo surasti būdą, kaip padėti tiems trims žmonėms, kurie (pasinaudosiu Vytauto formuluote), netinkamai ištyrus bylą, nuteisti iki gyvos galvos. Nebūčiau kvaršinęs galvos nei sau, nei Vytautui dėl knygos, jeigu jie būtų gavę terminuotą bausmę: gyvenime esu matęs daug neteisybės ir neteisingų nuosprendžių. Bet tos neteisybės praeina, žmogus turi galimybę atsitiesti. O jie tokio šanso neturi. Dalykiniais raštais, peticijomis jiems jau nebepadėsi. Per vėlu.

Todėl ir buvo pasirinta dokumentinio romano forma. Knygoje yra apie dešimt dokumentų faksimilių, keturiasdešimt devynios nuorodos į bylas - jų galėjo būti šimtai, net tūkstantis, tačiau nenorėjome knygos perkrauti. Knygoje tų nuorodų pakaktų visiems, kurie norėtų susipažinti su byla. Man atrodo, knygoje dokumentikos ir grožinės lieratūros santykis yra optimalus.

- „Sienos“ pagrindinis herojus - fantazuotojas Markas Kardišauskas. Jūs įtikinamai sukūrėte jo portretą.

V.Čepas: Aš su visais trimis nuteistaisiais buvau susitikęs Pravieniškėse ir Lukiškėse. Kaip psichologas susidariau įspūdį: tai nėra intelekto gigantai, bet ir nėra paskendę intelektualinėje tamsoje. Normalūs vyrukai, dar nedegradavę, vienas jų, Audrius Skėris, išsilavinęs, apsiskaitęs, perskaitęs rusų klasikus, Pietų Amerikos rašytojus. Daug pasako ir tai, kad jo mėgstamiausia knyga yra Rable „Gargantiua ir Pantagriuelis“.

Nesunku knygą parašyti. Kur kas sunkiau buvo susigaudyti „Jackos byloje” (Gediminas Jacka - legendinio Palangos Kurhauzo savininkas, pats virtęs legenda). Byla truko 12 metų: reketas, plėšimai, neteisėtas ginklų laikymas, žmogžudystės.

E.Bičkauskas: Visi žinojo „Jackos bylą“, kuri buvo susijusi su Henriko Daktaro ir kitomis rezonansinėmis bylomis. Tačiau kas žinojo ir žino apie tuos tris nuteistuosius iki gyvos galvos? Vytautas jau paminėjo mano ginamąjį Audrių Skėrį - jį pirmą ir vienintelį kartą suėmė, kai jam buvo 20 metų. Pabrėžiu: pirmą ir vienintelį kartą. Nerašyta žmogiška nuostata: asmuo gali vieną kartą suklysti, suteikime jam dar vieną šansą pasitaisyti. A.Skėris tokio šanso po pirmo ir vienintelio suėmimo neturi: užaugo jo dukra (jau pilnametė), mirė tėvas, žmona, o jis sėdi ir sėdės iki gyvos galvos, taip ir nepamatęs gyvenimo.

- „Sienos“ siužetą sudaro istorija, kaip iš paprastos juvelyrinės dirbtuvės apiplėšimo bylos Šiauliuose padaromos trijų nužudymų bylos, o Pravieniškių žemiausios kastos kalinys, žiauriai sumuštas ir sužalotas kitų kalinių, po sunkios traumos girdintis balsus, ryjantis varžtus, nestabilios psichikos, padaromas „auksiniu liudininku“, kriminalinio pasaulio herojumi, „vierchu“. Kitaip tariant, tyrėjai pasinaudojo Marko Kardišausko bejėgiškumu, beviltiška situacija. Ir viso to nematė prokurorai, teisėjai?

E.Bičkauskas:
Teismas gali visaip vertinti. Tačiau kai atsisakoma vertinti neatremiamą įrodymą - netikėtai po kelerių metų paaiškėjo, kad nužudytosios panagėse visai kito, ne teisiamo kaltinamojo, žmogaus DNR, - kyla labai liūdnų minčių.

V.Čepas:
Visa knyga yra apie, sakyčiau, nusikalstamą abejingumą. Abejingumą kitų žmonių likimui. Skaitai dokumentus, tardymo ir teismo protokolus ir negali patikėti, kad taip gali būti. Nusikaltėliai važiuoja į nusikaltimo vietą automobiliu, kuris jau buvo seniausiai parduotas ir nežinia kur atsidūręs. Nusikaltėlis iš Kauno į Šiaulius nuvažiuoja per pusantros valandos. Ekspertizė aiškiai parodė, kad nužudymo vietoje pirštų atspaudai, pripėdavimas, rastas plaukas ne teisiamųjų Marko Kardišausko, Audriaus Skėrio , Šarūno Juožbalio. Ne jų ir nužudytosios panagėse rastų audinių DNR, tačiau prokuroras tvirtina, kad DNR - ne įrodymas, nes nužudytoji išvakarėse buvo svečiuose ir atsisveikindama galėjo draugei apdraskyti ranką arba net mirusi įbrėžti nagais sanitaro odą…

- Su advokatu, buvusiu prokuroru, juokaujate: anksčiau mudu, būdami prokurorais, sodindavome žmones, dabar juos bandome ištraukti. Kodėl jums neduoda ramybės tų nuteistųjų iki gyvos galvos likimas? Juk tai anaiptol ne pavyzdingos reputacijos asmenys…


E.Bičkauskas:
Esu daug pasodinęs žmonių. Bet jums gal kai ką paaiškins tai, kad ne vienas mano pasiųstas už grotų rašydavo man laiškus apie savo asmeninius reikalus. Net ir nusikaltėlyje reikia matyti žmogų. Nebūčiau siūlęs Vytautui rašyti knygą, jeigu trims nežinomiesiems iš „Jackos bylos“ bausmė būtų terminuota. Bet jie sėdės iki gyvos galvos ir su ta mintimi aš negalėjau ramiai gyventi.

- Stačiai simbolinis sutapimas: „Siena“ pasirodė Berlyno sienos griuvimo 30-mečio išvakarėse. Šaltojo karo simbolio - Berlyno sienos - seniai nebeliko, tačiau jūsų knygos pabaigoje Siena tebestūkso. Tai pesimizmas ar realizmas?

V.Čepas: Fizines sienas nugriovėme. Bet dvasinės sienos pasirodė kur kas tvirtesnės, jos daug kur išlikusios. Kuo didesnis „patriotas“, kuo garsiau rėkia, tuo jis labiau apribotas sienų - pykčio, pagiežos, pavydo, neapykantos. Tokie veikėjai ir išsaugojo Sieną.

- Ačiū, Vytautai, ačiū, Egidijau, už jūsų knygą, kurios puikus moto iškeltas į viršelį: „Kol nors vienas neteisingai nuteistas tūno kalėjime, mes nesame laisvi.“ Ši mintis primena vieno protingo žmogaus žodžius: geriau paleisti vieną kaltą, kad nebūtų nuteisti devyni nekalti. Lietuvoje, kaip parodoma knygoje, daroma atvirkščiai: verčiau nubausti devynis nekaltus, kad tik neišsisuktų vienas nusikaltęs. Kol taip bus - Siena bus neįveikiama, mes patys būsime jos plytos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s