respublika.lt

Donelaitis su Baranausku susitiko Seinuos

(0)
Publikuota: 2020 sausio 21 07:04:51, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 5 nuotr.
Kazimiero Linkevičiaus nuotr.

Praėjusį penktadienį, sausio 17 d., Seinuose per 185-ąjį gimtadienį pagerbtas lietuvių literatūros klasikas, „Anykščių šilelio“ autorius, Seinų vyskupas Antanas Baranauskas. Renginį sumanė Kristijono Donelaičio draugija, rėmė Vyskupo Antano Baranausko fondo „Lietuvių namai“, Seinų lietuvių bendruomenė, mokiniai. Susirinkusieji nusilenkė didžiajam klasikui prie jo kapo Seinų bazilikoje, padėjo gėlių bei uždegė žvakeles prie paminklo. Skambėjo Seinų ir Punsko jaunimo deklamuojamos „Metų“ ir „Anykščių šilelio“ ištraukos.

 

Pirmas žingsnis nebus paskutinis. Organizatoriai aptarė pavasariop Seinuose numatytos konferencijos „Susitikimai Lietuvai. Antanas Baranauskas ir Kristijonas Donelaitis“ apybraižas.

Pasak rengėjų, viena susitikimą būtų rengti Lietuvoje, kita - Seinuose. A.Baranauskas čia daugiau žinomas kaip dvasininkas, o K.Donelaitis apskritai mažai žinomas. Abu yra dvasininkai, lietuvių literatūros klasikai, savo kūryboje aukštinę Lietuvos žmones ir gamtą, bet juos skiria epochos bei religija.

„A.Baranauskas ir K.Donelaitis yra du skirtingi pasauliai, gyvenę skirtingose Lietuvose. Vienas - evangeliškoje germanizacijos aplinkoje, kitas - katalikiškoje lietuvių ir lenkų aplinkoje. Bet abu, tik skirtingomis tarmėmis, kalbėję apie tą patį. Apie žmogų bei jo būtį bendruomenėje. Mums, lietuviams, abu jie yra labai svarbūs. Per juos mes galėtume geriau pažinti vieni kitus, pabandyti rasti atsakymus, kas mus jungia, ne skiria. Šiandien kalbamės lietuviškame ratelyje, galima būtų spręsti, ar ateityje įtraukti lenkiškąją bendruomenę“, - tarėsi Kristijono Donelaičio draugijos vadovas Gintaras Skamaročius. Būta pritarimų, bet būta ir abejonių.

Seinuose gyvena 6 tūkst. gyventojų, oficialiai teigiama, kad lietuvių čia gyvena 10 proc., o patys lietuviai sako, kad jų yra 20 proc. Ir nemažėja. Anot Seinų lietuvių Šv.Kazimiero draugijos pirmininko Algirdo Vektoriaus, labai daug prie to prisidėjo Lietuva, remdama „Lietuvių namus“, lietuvišką „Žiburio“ mokyklą, kurioje kartu su darželinukais mokosi 113 lietuvių vaikų. Kiekvieną savaitgalį „Lietuvių namuose“ vyksta lietuviški renginiai, koncertai, susitikimai. Katedroje bazilikoje rengiamos pamaldos ir lietuvių kalba. Buvo laikas, kai tai buvo draudžiama.

Faktai

Antanas Baranauskas gimė 1835 m. Anykščiuose. 1897 m. buvo paskirtas Seinų vyskupu. Jis buvo pirmasis vyskupas iškilmingo įšventinimo metu į tikinčiuosius prabilęs lietuviškai. Mirė 1902 m. lapkričio 26 d., palaidotas Seinų bazilikos koplyčioje. Paminklas A.Baranauskui pastatytas 1999 m. Aplinkos tvarkymą finansavo Seinų valdžia, paminklo pagaminimo išlaidas padengė Lietuvos Vyriausybė. Skulptorius Gediminas Jokūbonis A.Baranauską pavaizdavo tuo, kuo jis buvo Seinuose - lietuvių ir lenkų vyskupu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s