respublika.lt

Laisvės gynėjų dieną skambės Dž.Rosinio „Stabat Mater“

(0)
Publikuota: 2017 sausio 10 11:50:21, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Laisvės gynėjų dieną skambės Dž.Rosinio „Stabat Mater“. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Laisvės gynėjų dieną Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) pažymės ypatingu koncertu.

 

Jau penktus metus teatras puoselėja gražią ir prasmingą tradiciją - Sausio 13-ąją jame skamba sakralinės muzikos kūrinys, skiriamas Laisvės gynėjų dienai pažymėti. Šiemet jiems atminti skiriamas Džoakino Rosinio (Gioacchino Rossini) "Stabat Mater".

Scenoje pasirodys ryškiausi teatro solistai - Sandra Janušaitė, Eglė Šidlauskaitė, pelniusi 2016 m. Metų solistės vardą, Tomas Pavilionis, Liudas Norvaišas. Taip pat dainuos LNOBT choras (meno vadovas Česlovas Radžiūnas), grieš LNOBT simfoninis orkestras. Kūrinį diriguos Martynas Staškus.

Sausio 13-osios įvykiai kiekvienam liko atmintyje. Teatro žmonės, kaip ir didžioji dauguma Lietuvos žmonių, tomis dienomis buvo drauge su visais ir prie Seimo, ir prie televizijos. Kasmetis koncertas Sausio 13-ąją - mūsų noras prisiminti, pagerbti žuvusiuosius, mintimis nusikelti į tų dienų įvykius. Kai laisvės gynėjai buvo pašarvoti tuomečiuose Sporto rūmuose, teatro choras giedojo jiems. Kasmet Sausio 13-ąją teatre giedami gražiausi klasikinės muzikos sakraliniai kūriniai prisimenant ir pagerbiant tų tragiškų dienų didvyrius - paprastus žmones.

Dž. Rosinio "Stabat Mater" - vienas subtiliausių ir žinomiausių šio žanro kūrinių, kompozitoriaus sukurtas karjeros saulėlydyje, nustojus kurti operas. Jo premjera įvyko 1842 m. sausio 7 d. Paryžiuje, "Theatre-Italien Ventadour" salėje.

Dž. Rosinio "Stabat Mater" pagrįstas tradicine keturiems solistams ir chorui skirta struktūra. Viena amžinųjų temų - Dievo Motinos, Švč. Mergelės Marijos kančia apraudant nukryžiuotą sūnų, jos beribis skausmas ir neišmatuojamas gailestingumas. Tai - dažna skirtingų epochų ir stilių menininkų kūrybos temų. Dž. Rosinio "Stabat Mater" premjera buvo tikras triumfas.

"Dovanodama aplodismentus, minia šaukė Rosinio vardą. Kūrinys nukėlė publiką į kitą dimensiją; triumfas buvo absoliutus. Tris epizodus teko pakartoti. Žmonės išėjo iš teatro giliai sujaudinti ir apimti susižavėjimo, kuris netrukus pavergė visą Paryžių", - rašė to meto spauda.

Iki šių dienų Dž. Rosinio "Stabat Mater" skamba garsiausiose pasaulio salėse.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jums kelia nerimą Lietuvoje patvirtintas „b raupų“ atvejis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur atostogavote šią vasarą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +18 C

+13 +17 C

+8 +13 C

+15 +20 C

+12 +19 C

+12 +14 C

0-9 m/s

0-11 m/s

0-7 m/s