respublika.lt

Lapkričio 21-30 dienomis - savaitė, skirta E.Nekrošiaus atminimui

(0)
Publikuota: 2019 lapkričio 09 14:34:21, Jūratė Valančiūtė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Lapkričio 21-30 dienomis – savaitė, skirta Eimuntui Nekrošiui atminti. Lauros Vansevičienės nuotr.

Lapkričio 21-30 dienomis Vilniuje vyks renginių ciklas „Eimuntas Nekrošius. Paskutinieji". Jį rengia E. Nekrošiaus įkurtas teatras „Meno fortas" ir Valstybinis jaunimo teatras. Bus parodyti paskutinieji Lietuvoje sukurti režisieriaus spektakliai, vyks jo kūrybai apmąstyti skirta tarptautinė konferencija, susitikimai su režisieriaus spektaklių aktoriais, dokumentinių filmų peržiūros.

 

„Paskutiniuosius" lapkričio 21-ąją pradės naujas „Meno forto" projektas „Tylos monologai", kurio premjera įvyko šių metų liepą Šiluvoje. Tai įsimintiniausių monologų iš E. Nekrošiaus „Meno forto" spektaklių koliažas. Kęstučio Jakšto režisuotame projekte dalyvauja aktoriai Vladas Bagdonas, Aldona Bendoriūtė, Rolandas Kazlas, Viktorija Kuodytė, Simonas Dovidauskas, Vytautas Rumšas, Kostas Smoriginas, Remigijus Vilkaitis.

Visi ciklo spektakliai bus rodomi Jaunimo teatre, kuriame E. Nekrošius pradėjo savo kūrybinį kelią. Lapkričio 22-ąją jį simboliškai atidarys paskutinis lietuviškas režisieriaus pastatymas „Kalės vaikai" pagal to paties pavadinimo Sauliaus Šaltenio romaną, sukurtas Klaipėdos dramos teatre.

Greta E. Nekrošiaus spektaklių „Jobo knyga", „Inferno-Paradiso", „Bado meistras", sukurtų teatre „Meno fortas", bus parodyti Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatytas „Borisas Godunovas" ir Jaunimo teatre režisuotas „Cinkas".

Išskirtinis programos renginys - paroda „Eimunto Nekrošiaus „Meno fortas" bus atidaryta lapkričio 22-ąją Nacionalinėje dailės galerijoje.

E. Nekrošius dirbo įvairiuose pasaulio teatruose, bet didžiausią dėmesį skyrė savo teatrui „Meno fortas", įkurtam 1998 metais. Nedidelėje repeticijų salėje Bernardinų gatvėje režisierius per pastaruosius du dešimtmečius sukūrė daugumą savo spektaklių. Tokie iš jų, kaip „Makbetas", „Otelas", „Faustas", „Dieviškoji komedija" buvo vaidinami ilgus metus ir keliavo po pasaulį. „Meno fortas" E. Nekrošiui reiškė ne tik vietą, į kurią jis nuolat sugrįždavo, bet ir jo kūrybinę poziciją. Režisierius buvo įsitikinęs, kad teatrui atsirasti nereikia didelių salių ir techninių priemonių, jis gimsta iš žmonių idėjų ir kūrybiškumo.

Parodoje „Eimunto Nekrošiaus „Meno fortas" bus pristatomi jau neberodomi spektakliai, eksponuojami režisieriaus kūrybinių bendražygių Nadeždos Gultiajevos ir Mariaus Nekrošiaus sukurti spektaklių scenovaizdžių elementai, piešiniai, eskizai, kostiumai ir fotografijos iš asmeninių archyvų, užrašų citatos.

Minėta paroda praėjusią vasarą ir rudenį sulaukė didelio susidomėjimo Neapolio teatro festivalyje, Sankt Peterburgo teatro festivalyje „Baltijskij dom" ir teatro festivalyje „Konfrontacje teatralne" Liubline.

Pirmą kartą rengiama E. Nekrošiaus kūrybai skirta tarptautinė konferencija vainikuos savaitės renginių ciklą. Konferencija „Eimuntas Nekrošius DABAR" vyks lapkričio 29-ąją Nacionalinėje dailės galerijoje.

E. Nekrošius buvo vienas iš kelių Centrinės ir Rytų Europos šalių teatro menininkų, reikšmingai paveikusių šiuolaikinio teatro raidą. Šiam, vienam iškiliausių šiuolaikinės Lietuvos kultūros kūrėjų, tarptautinį pripažinimą pelnė jo į nieką nepanašus meninis mąstymas, iš kurio gimė šiuolaikinio scenos meno žodyne prigijęs terminas „Nekrošiaus teatras".

E. Nekrošius, eidamas 66-uosius, patyręs infarktą, mirė 2018 metų lapkričio 20-ąją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s