respublika.lt

Nobelio literatūros premija paskirta rašytojams iš Lenkijos ir Austrijos

atnaujinta

(0)
Publikuota: 2019 spalio 10 15:24:47, Stasys Gimbutis, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Paskelbti Nobelio literatūros premijos laureatai. Pexels nuotr.

2018 metų Nobelio literatūros premija paskirta lenkų rašytojai ir poetei Olgai Tokarczuk, o austrų rašytojas Peteris Handkė gaus 2019 metų Nobelio literatūros premiją. Tai ketvirtadienį paskelbė Švedijos akademija.

 

O. Tokarczuk pelnė apdovanojimą „už vaizduotės įgalintą pasakojimą, kuris su enciklopedine aistra nagrinėja ribų peržengimą kaip gyvybės formą“, - pažymėjo Švedijos akademijos nuolatinis sekretorius Matsas Malmas, skelbdamas laureatų vardus.

P. Handkė gaus apdovanojimą „už įtaigų darbą, pasitelkus lingvistinę išmonę periferijos ir žmogaus patirties specifikos nagrinėjimui“, - sakė jis.

Akademikų nuomone, O. Tokarczuk „niekada nelaikė tikrovės kažkuo stabiliu ar amžinu“. „Ji kuria savo romanus, remdamasi įtampa tarp kultūrinių priešingybių: gamta prieš kultūrą, protas prieš beprotybę, vyras prieš moterį, namai prieš susvetimėjimą“, - pareiškė akademijos atstovas.

P. Handkė užsirekomendavo kaip vienas įtakingiausių Europos rašytojų po Antrojo pasaulinio karo, pažymėjo Nobelio komitetas. „Savotiškas P. Handkės menas grindžiamas atidžiu dėmesiu peizažams ir materialiam buvimui pasaulyje, tai padarė kiną ir tapybą dviem didžiausiais jo įkvėpimo šaltiniais“, - sakoma Švedijos akademijos pranešime.

Žinia, kad jai paskirta 2019 metų Nobelio literatūros premija, lenkų rašytoją O. Tokarczuk užklupo greitkelyje Vokietijos teritorijoje. Laikraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistui ji telefonu pasakė: „Kai tai sužinojau, turėjau sustoti. Aš to dar nesuvokiu. Labai džiaugiuosi, kad kartu su manimi apdovanotas P. Handkė, kurį nepaprastai vertinu. Nuostabu, kad Švedijos akademija taip įvertino centrinės Europos dalies literatūrą. Džiaugiuosi, kad dar laikomės“.

Nobelio literatūros premijos paskyrimas rašytojai O. Tokarczuk – svarbus įvykis lenkų literatūrai. Tai ketvirtadienį parašė tviteryje Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, sveikindamas tautietę su šiuo garbingu apdovanojimu.

Savo ruožtu Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė: „Kaip lenkas labai didžiuojuosi, kai mūsų šalis garsinama pasaulyje“.

Nobelio literatūros premijos laureatu tapusį austrų rašytoją P. Handkę pasveikino Austrijos kanclerė Brigittė Bierlein ir šalies užsienio reikalų ministras Alexanderis Schallenbergas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s