respublika.lt

Nobelio literatūros premijos laureatas nepageidaujamas Sarajeve

uždrausta atvykti ir į Kosovą

(0)
Publikuota: 2019 gruodžio 11 19:59:02, Neringa Šarmavičiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
77 metų P. Handkei antradienio vakarą per ceremoniją Stokholme įteikta Nobelio literatūros premija. EPA-Eltos nuotr.

Bosnijos ir Hercegovinos sostinė Sarajevas trečiadienį paskelbė šių metų Nobelio literatūros premijos laureatą austrą Peterį Handkę „nepageidaujamu asmeniu“ dėl jo paramos velioniui buvusiam Serbijos lyderiui Slobodanui Milosevičiui ir bosnių genocido Srebrenicoje 1995 m. neigimo, skelbia agentūra “Reuters“.

 

Srebrenicos žudynės laikomos didžiausiu karo nusikaltimu Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo. Jungtinių Tautų (JT) Hagos tribunolas jas įvardijo kaip genocidą.

77 metų P. Handkei antradienio vakarą per ceremoniją Stokholme įteikta Nobelio literatūros premija, nepaisant atviros jo paramos S. Miloševičiui, kuris 2006 metais mirė Hagoje, kur turėjo stoti prieš teismą dėl įvykdytų karo nusikaltimų, ir bosnių genocido neigimo.

Kosovas taip pat paskelbė P. Handkę nepageidaujamu asmeniu

Kosovas pasekė Sarajevo pavyzdžiu ir paskelbė šių metų Nobelio literatūros premijos laureatą P. Handkę nepageidaujamu asmeniu šalyje.

Šiuo žingsniu austrų rašytojui uždrausta atvykti į Kosovą ir Sarajevą. Savo sprendimą Bosnijos ir Hercegovinos sostinės Sarajevo pareigūnai aiškino tuo, kad P. Handkė neigė bosnių genocidą Srebrenicoje 1995 m. ir reiškė paramą buvusiam Serbijos lyderiui Slobodanui Milosevičiui, kuris mirė 2006 metais.

„Šiandien nusprendžiau paskelbti P. Handkę nelaukiamu Kosove. Nuo šiandienos jis nepageidaujamas asmuo. Nusikaltimų neigimas ir parama nusikaltėliams yra siaubingas nusikaltimas“, – teigė Kosovo užsienio reikalų ministras Behgjetas Pacolli.

Kosovo ministro teigimu, P. Handkė ir Nobelio premijas skirianti organizacija parodė nepagarbą genocido aukoms.

P. Handkė, be kita ko, nepritarė NATO antskrydžiams prieš Serbiją per Kosovo karą, o 2006 metais kalbėjo per S. Milosevičiaus laidotuves.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s