respublika.lt

Talentingiausiems liaudies menininkams įteikti „Aukso vainikai"

(0)
Publikuota: 2017 sausio 11 09:03:07, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Skulptoriaus Sauliaus Lampicko iš Alytaus "Šv. Kotryna". Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr.

Jonavos kultūros centre vykusiose respublikinės konkursinės liaudies meno parodos "Aukso vainikas" laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmėse juvelyrės Mildos Gutauskienės sukurtais aukso vainikais buvo karūnuoti po vieną vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą.

 

Tai - skulptorius Saulius Lampickas iš Alytaus už šventųjų skulptūrėlių iš medžio kolekciją, chorvedė, etnografė, audėja Rimutė Vitaitė iš Zarasų už aukštaičių moterų tautinių kostiumų kolekciją ir kryždirbys Raimundas Blažaitis iš Alvito (Vilkaviškio r.) už įspūdingus medinius kryžius.

Antrąją ir trečiąją vietas vaizduojamosios dailės kategorijoje atitinkamai pelnė Rimantas Zinkevičius iš Juodausių kaimo (Ukmergės r.) už skulptūrų ciklą, skirtą Laptevų jūros tremtiniams atminti, ir medžio drožėjas Vytas Jaugėla iš Gintališkių (Plungės r.), sukūręs meninių skulptūrėlių kolekciją.

Taikomosios dailės grupėje antroji vieta už dailių raštuotų lovatiesių kolekciją skirta Adelei Tumėnienei iš Zarasų, trečioji - Linai Živatkauskaitei-Žaliauskienei iš Lazdijų rajono už nuostabius šiaudinius sodus. Kryždirbystės srityje antroji vieta teko mažeikiškiui Antanui Viskantui, trečioji - Vytautui Jackūnui iš Pasvalio.

Išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti - tokį ypatingą uždavinį kelia Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuo 2005 m. rengiamas konkursinių parodų ciklas.

Šis sumanymas davė gražių vaisių - Lietuvoje netrūksta talentingų meistrų. Regioninėse "Aukso vainiko" parodose, kasmet rengiamose visose Lietuvos apskrityse, dalyvauja ir įspūdingas savo kūrinių kolekcijas visuomenei pristato per 500 tautodailininkų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jums kelia nerimą Lietuvoje patvirtintas „b raupų“ atvejis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur atostogavote šią vasarą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +18 C

+13 +17 C

+8 +13 C

+15 +20 C

+12 +19 C

+12 +14 C

0-9 m/s

0-11 m/s

0-7 m/s