respublika.lt

Legendinio tenoro Enriko Karuzo gyvenimo istorijos

(0)
Publikuota: 2020 sausio 01 16:30:03, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Paskutinį savo spektaklį, 607-ąjį, E.Karuzas dainavo jau sunkiai sirgdamas. Wikipedia nuotr.

Nuostabaus balso operos atlikėjas, legendinė asmenybė Enrikas Karuzas (Enrico Caruso) - ne tik didis talentas, bet ir unikalaus charakterio žmogus.

 

Mėgėjas papokštauti

Enriką Karuzą visuomenė žino kaip neprilygstamą operos genijų, tačiau dainininko amžininkai jį pažinojo ir kaip puikiu humoro jausmu pasižymėjusį žmogų. O kai kada jis pademonstruodavo jį tiesiog scenoje. Iki šiol prisimenamas atvejis, kai viena dainininkė, atlikdama savo partiją, netyčia pametė scenos kostiumo dalį - nėriniuotas kelnaites iki kelių. Bet niekas to nepastebėjo, nes mergina spėjo jas nuspirti po stalu. Niekas, išskyrus E.Karuzą. Jis lėtai priėjo prie stalo, pakėlė kelnes ir iškilmingai nunešė jas dainininkei.

Jis garsėjo ir nepagarbiu požiūriu į politikus. Į susitikimą su Ispanijos karaliumi jo rezidencijoje E.Karuzas atvyko nešinas savo makaronais, tikindamas, kad jie yra skanesni už karališkuosius. Iki šiol cituojamas ir jo garsusis kreipimasis į Amerikos prezidentą: „Pone prezidente, jūs esate beveik toks pat garsus, kaip ir aš.“

Tenoras - katastrofa

E.Karuzas kelis kartus tapo katastrofų liudininku ir net dalyviu. Kartą San Fransiske, kur gastroliavo E.Karuzas, įvyko žemės drebėjimas. Nukentėjo ir viešbutis, kuriame gyveno dainininkas. Bet tada E.Karuzas atsipirko lengvu išgąsčiu ir vėl rado pretekstą pajuokauti. Kai tenoro draugai sutiko jį apgriuvusiame viešbutyje su šlapiu rankšluosčiu ant peties, E.Karuzas gūžtelėjo pečiais ir tarė: „Juk sakiau: jeigu sudainuosiu viršutinę natą, įvyks nepataisoma bėda.“ Dar keletą kartų dainininko gyvybei grėsė pavojus: kartą spektaklio metu teatre įvyko sprogimas, po to į E.Karuzo vilą įsilaužė plėšikai, o dar jis buvo šantažuojamas, reikalaujant didelės pinigų sumos.

Išrankus profesionalas

E.Karuzas vienas iš pirmųjų operos atlikėjų pradėjo įrašinėti savo atliekamus kūrinius gramofono plokštelėms. Jis įrašė apie 500 albumų, jų buvo parduota daugybė kopijų. Populiariausias - „Juokis, pajace!“ Taip pat žinoma, kad E.Karuzas visas partijas atlikdavo originalo kalba: jo manymu, joks vertimas negali žiūrovams perteikti visų kompozitoriaus sumanymų.

Prastas aktorius

Nežiūrint tobulo balso, kuriuo žavėjosi visas pasaulis, E.Karuzui buvo dažnokai prikišamas aktoriaus įgūdžių neturėjimas. Ypač stengdavosi spauda ir pavyduoliai. Bet kartą pasakyti Fiodoro Šaliapino žodžiai privertė visus nekentėjus užsičiaupti: „Už didžiojo dainininko natas, kantileną, frazuotę jūs turite jam atleisti viską.“

Ištikimas profesijai

E.Karuzas mokėjo ne tik visas savo partijas, bet ir visų spektaklio partnerių partijas: įsijautęs į vaidmenį, jis negalėdavo grįžti į tikrovę, kol nenutildavo paskutiniai plojimai.

„Teatre aš esu tiesiog dainininkas ir aktorius, bet norint parodyti publikai, kad aš nei vienas, nei kitas, o tikras charakteris, kurį sumanė kompozitorius, man tenka mąstyti ir jausti būtent kaip žmogui, kurį turėjo omeny autorius“, - sakydavo E.Karuzas.

Paskutinį savo spektaklį, 607-ąjį, E.Karuzas dainavo jau sunkiai sirgdamas. Jis iškentė visus kankinamus 5 operos veiksmus, o paskui galutinai atgulė. Žiūrovai šaukė „bis“, nežinodami, kad garsųjį tenorą girdėjo paskutinį kartą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
1
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s