respublika.lt

Proceso džentelmenas Vytautas Zabiela

(0)
Publikuota: 2019 lapkričio 10 07:00:00, Advokatas Sigitas ŽIDONIS
×
nuotr. 1 nuotr.
Lietuvos advokatas Vytautas Zabiela

Per Visus šventuosius teisininkų bendruomenė neteko iškilaus Lietuvos advokato Vytauto Zabielos.

 

V. Zabiela gimė 1930 m. lapkričio 26 d. Zarasų rajono Berčiūnų kaime, kurio šiuo metu jau nebėra - numelioravo jį, paliko tik didžiulis klevas, kurio išrauti nepavyko, pasiliko ir vienkiemyje tėviškė, kurią jis išsaugojo, nes krūtine užstojo.

1950 m. baigė Antalieptės vidurinę mokyklą.

1950-1951 m. Zarasų apskrityje, Dūkšto rajone, Grybėnų septynmetėje mokykloje dirbo mokytoju, kad sutaupytų studijų pradžiai lėšų.

1951-1952 m. įstojo į Vilniaus valstybinio universiteto Teisės fakultetą.

Dėl lėšų stokos 1952-1953 m. vėl dirbo mokytoju Dusetų rajono Dusetų vidurinėje mokykloje. Taip lėšas taupė studijoms.

1957 m. baigė Vilniaus valstybinio universiteto Teisės fakultetą. Studijuodamas dirbo Teisės fakulteto Civilinės ir baudžiamosios teisės katedroje laborantu. Kadangi gerai mokėsi, tai darbą ir studijas suderinti buvo lengva.

Po stažuotės advokatūroje 1958 m. kovo 25 d. pradėjo advokato darbo praktiką.

Pavadavo negalintį atlikti savo pareigų Utenos juridinės konsultacijos vedėją iki 1959 m.gruodžio 10 d.

1959-1962 m. - dirbo Šiaulių juridinės konsultacijos advokatu, 1962-1970 m. - Šiaulių juridinės konsultacijos vedėju. Dirbdamas Šiaulių juridinės konsultacijos vedėju daug rašė į laikraščio skyrelį „Juridinė konsultacija“.

1970-1995 m. V. Zabiela buvo Vilniaus miesto 2-osios juridinės konsultacijos vedėju, vadovavo iki 30 advokatų būriui.

Nuo 1995 m. vadovavo Vilniaus advokatų kontorai „Zabiela, Zabielaitė ir partneriai“.

1969 m., 1975 m., 1999 m., 2008 m. ir 2011 m. buvo išrinktas Lietuvos advokatų prezidiumo nariu ir Advokatų tarybos nariu. Apie jo advokato gynėjo tiesioginį darbą neminėsiu, nes dalyvavo turbūt ne viename tūkstantyje ir daugiau baudžiamųjų ir civilinių bylų. Visi žinome, kad jis buvo proceso džentelmenas, jo proceso kultūra, idealus bylos duomenų žinojimas, sugebėjimas parinkti gynybos poziciją byloje, buvo pavyzdys visiems.

Ypač reikšmingas ir visuomeninis advokato V. Zabielos darbas. Jis nuo 1973 m. aktyviai rašė ir rengė metodinius, mokslinius ir publicistinius straipsnius spaudai. 1973-1985 m. buvo periodinio leidinio „Į pagalbą advokatui“ pagrindinis rengėjas ir ilgametis advokatų kvalifikacijos gerinimo kursų dėstytojas.

Nuo 1972 m. dalyvavo ir skaitė pranešimus advokatų rengtose mokslinėse-praktinėse konferencijose. Dalyvavo advokatų konferencijose Lenkijoje Augustave (1976 m.) ir Vokietijos Demokratinėje Respublikoje Erfurte (1985 m.).

Advokatų kolegijos prezidiumo buvo komandiruotas į Leningrado, Maskvos, Kijevo, Charkovo, Minsko, Tbilisio, Jerevano advokatų kolegijas studijuoti advokatų kolegijų visuomeninių teisminės gynybos institutų veiklos ir metodinių leidinių, kad būtų galima rengiamose konferencijose ir praktikoje efektyvinti teisminę gynybą.

1988 m. gruodžio mėn. aktyviai dalyvavo atkuriant Lietuvos teisininkų draugiją ir rengiant Lietuvos teisininkų visuotinį susirinkimą, kuris įvyko 1989 m. kovo 4 d. Pabrėžtina, jog V.Zabiela pirmininkavo susirinkimui bei buvo išrinktas Lietuvos teisininkų draugijos vicepirmininku ir išbuvo draugijos statute numatytas dvi kadencijas, iki 1995 m.

Dirbdamas Lietuvos teisininkų draugijos vicepirmininku, aktyviai dalyvavo rengiant kreipimąsi į tarptautines organizacijas „Dėl sovietų agresijos prieš Lietuvą 1990-1991 m.“, rengė seminarus teisėkūros klausimais, taip pat buvo pirmojo pasaulinio Lietuvių teisininkų kongreso, vykusio 1992 m. gegužės 24-31 d., organizacinio komiteto vicepirmininku. V.Zabiela nuo 1989 m. Lietuvos teisininkų draugijos narys, 2011 m. balandžio 29 d. jam suteiktas Lietuvos teisininkų draugijos garbės nario vardas.

1990-1992 m. Sąjūdžio Seimo Tarybos narys - vieną kadenciją, 1997-2000 m. - Vilniaus miesto tarybos narys.

Nuo 1997 m. - Arbitražinio teismo prie asociacijos „Tarptautiniai prekybos rūmai - Lietuva“ valdybos narys. 2000-2004 m. Mykolo Romerio universiteto tarybos narys.

2003-2004 VIII Lietuvos Respublikos Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.

Advokatas V.Zabiela nuo 2005 m. rugsėjo 6 d. iki 2012 m. buvo Lietuvos pramonininkų konfederacijos Garbės ir etikos komiteto pirmininku.

Būdamas Tarptautinio kongreso „Komunizmo nusikaltimų įvertinimas“ Organizacinio komiteto nariu, padėjo organizuoti 2000 m. birželio 12-14 dienomis vykusį kongresą. Jo metu jis buvo išrinktas Tarptautinio Vilniaus visuomeninio tribunolo pirmininku ir 2000 m. birželio-rugsėjo mėn. vadovavo Tarptautinio tribunolo procesui ir rugsėjo 27 d. paskelbė nuosprendį, kur buvo įvertinta komunizmo doktrina politiniu, socialiniu bei teisiniu aspektais, iš kur matyti, kad dėl komunistinių režimų, komunistinių partijų vadeivų ir jų parankinių represinių struktūrų veiksmų pasaulis neteko šimto milijonų gyvybių - t.y įvykdė didžiausią pasaulio žmonijos tragediją.

2005 m. rugsėjo 9 d. Vytautas perskaitė pranešimą „Pavėluota didžiųjų atgaila“ Vilniuje vykusioje Tarptautinėje mokslinėje konferencijoje Antikomunistinio kongreso ir Vilniaus visuomeninio tribunolo penkmečiui pažymėti. Pranešimas su kitais pranešimais lietuvių ir anglų kalbomis buvo išleistas knygoje „Kelias į antikomunistinį tribunolą 2000-2005“ (Vilnius, 2006 m.). V.Zabiela niekada nepriklausė komjaunimui ir Komunistų partijai.

Kartu su bendraautoriais lietuvių ir anglų kalbomis išleido knygas „Antikomunistinis kongresas ir tribunolo procesas“ (Vilnius, 2002 m.) ir „Vilniaus tribunolo nuosprendis“ (Vilnius, 2000 m.).

Taip pat velionis yra trijų knygų: „Advokatų kalbos teisme“ (Vilnius, 1978 m., 1984 m., 1991 m.) ir 1998 m. knygos „Rinktinės advokatų kalbos teisme“ sudarytojas ir bendraautoris.

Bendradarbiavo išleidžiant knygas „Lietuvos valstybingumo teisinės problemos“ (Vilnius, 1993 m.).

Nuoširdus V.Zabielos profesinis ir visuomeninis darbas neliko nepastebėtas valstybinių ir visuomeninių organizacijų vadovų. Lietuvos pramonininkų konfederacija už profesinį ir visuomeninį darbą jam suteikė profesinio darbo nominaciją - „Riterio vardą“, o vėliau - jo 80-metį pažymėjo „Garbės aukso žvaigžde“. 2007 m. Lietuvos Respublikos prezidentas V.Zabielą apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Kadaise V. Zabiela, paklaustas, kur slypi tokio jo darbingumo ir ilgaamžiškumo paslaptis? - atsakė: „Darbingumas buvo įgytas kaip ūkininko sūnaus su dalgiu ir plūgu, nes netekus tėvo su motina likome penki vaikai, tad nuo keturiolikos iki dvidešimties metų buvau ir gimnazistas, ir ūkininkas. Buvo dirbama nesustojant kiekvieną minutę, niekada nepavargstant ir neaimanuojant, o ilgaamžiškumą suteikė amžinąją atilsį tėvai, išleisdami į mokslus ir savarankišką gyvenimą. Jie padovanojo tai, ką turėjo brangiausio, supraskite teisingai, „pagalvę“, ant kurios gerai ir be rūpesčių miegu iki šiol“.

Verta pagarbos ir pasigėrėjimo amžiną atilsį V.Zabielos šeima: žmona Jorūnė Steikūnaitė (Zabielienė) - talentinga gydytoja, ir du vaikai: duktė Jūratė ir sūnus Darius, kurie sėkmingai tęsia tėvo profesinės veiklos tradiciją - jie advokatai.

Tegul bus lengva velionį priglaudusi Antalieptės žemė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s