respublika.lt

Astrologė Vaiva Budraitytė: Baisu rašyti horoskopą Lietuvai

(355)
Publikuota: 2024 sausio 01 14:57:00, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Astrologė Vaiva Budraitytė. Vaivos Budraitytės asmeninio albumo nuotr.

Kai viena garsiausių Lietuvos astrologių Vaiva BUDRAITYTĖ apsigyveno Graikijoje, galėjai palaikyti tai negeru ženklu, manant, kad kosmoso platybėse ji bus išskaičiusi tokį Tėvynės likimą, nuo kurio norėjosi kuo greičiau ištrūkti.

 

 

Tik viena aplinkybė niekaip neįsipaišė į šitą dėlionę: astrologės sūnus ir dukra su šeimomis nepasekė motinos pėdomis, kaip gyveno, taip ir tebegyvena Lietuvoje. Dėl to Vaiva yra priversta kursuoti pirmyn atgal, ir šis Naujųjų metų priešslenkstis - ne išimtis. Be kita ko, jis - puiki proga būrimams, horoskopams, pranašystėms, dėl kurių, regis, astrologei teks priimti daugiau svečių, nei kituose namuose: ir senų pažįstamų politikų, ir nepažįstamų, jausmuose ar galimybėse susipainiojusių tėvynainių, ieškančių patarimo, kaip gyventi.

- Ar astrologai metams baigiantis atlieka tam tikrą reviziją: žvilgteli per petį, kas išsipildė jų sakymuose apie tirpstančius metus ir kas nepasitvirtino?

- Taip, nes žiūrėdama į praeitį mokaisi, pavyzdžiui, ar vykusiai išsireiškei apibūdindama būsimas situacijas ar įvykius, nes, būna, kartais stengiesi apie juos kalbėti minkščiau, švelniau, nei leistų sudaryta astrologinė prognozė.

- Tyčia pasidomėjau, ką jums pavyko nuregėti 2023 metams: dosnesnį derlių žemdirbiams, streikus (mokytojai netikėtai pademonstravo gebantys pareikalauti gerbti jų profesiją), vis stiprėjančią užsienio įtaką valstybės gyvenime. Pavyko numatyti (atspėti?), kad antroji metų pusė bus itin nepalanki premjerei Ingridai Šimonytei (jos reitingai nudardėjo į pakalnę), kad rudenį prezidento lauks nauji išbandymai (atgaivintas tyrimas dėl vadinamojo pranešėjo skandalo, vėl suaktyvėję nesutarimai su valdančiaisiais dėl ambasadorių skyrimo ir pan.) Kalbėjote ir apie bręstantį pavojų Lietuvai. Ką turėjote galvoje?

- Kiti metai bus itin agresyvūs ir pavojingi Lietuvai. Formuojasi visiškai nauji dalykai, ir antroji metų pusė bus labai sudėtinga. Kaip valstybei, kaip teritorijai. Apskritai, man baisus stresas ir rašyti Lietuvos horoskopą, ir jį viešinti, nes nesinori žmonių erzinti, o meluoti taip pat būtų nei šis nei tas. Esu optimistinė prognozuotoja, stengiuosi akcentuoti, kas geresnio bus, o kas gresia blogesnio, aptakesnėmis frazėmis nusakyti, - kitaip tariant, stengiuosi neigiamą informaciją pateikti taip, kad žmogus infarkto negautų.

Čia karo nebus, nes V.Putinas yra išsisunkęs, neturi pajėgumų atidaryti naują frontą, tą sako visi protingi apžvalgininkai ir politikai, tik, jei atkreipėt dėmesį, dažniausiai užbaigiantys savo komentarus vienu sakiniu: „Na, nebent Lietuva pati išprovokuos karo veiksmus". Na, patys gal neišprovokuosime, jei nebus įsakyta išprovokuoti. O jei bus įsakyta, įsakymas bus įvykdytas, nes valdžios viršūnių vaikai nuo karo, maro ir ubago lazdos seniausiai amerikose ir australijose išslapstyti. Jie ir patys apsisaugoję, tad jei vieną gražią dieną X gaus signalą iš Vašingtono ar Maskvos, ims ir padarys, kas liepta...

- Manote, kad dėl to Lietuvoje specialiai kurstoma karo isterija?

- Manau, kad Lietuvoje mes savo valdžios nebeturime. Negi nematot, kas vyksta? Kaip jums atrodo, ką čia veikia „kvadratiniai berniukai"? Ir kiek jų čia yra? Ketvirtis milijono privaryta iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos? Raumeningi apie 30 metų amžiaus „berniukai", kurie vos ne iš pašalpų gyvena? Ką jie čia veikia? Ir visi su Putinu susipykę? Praktiškai tai visa kariuomenė Lietuvos teritorijoje. Bet apie tai niekas nekalba.

- Dėl šių grėsmių Valstybės saugumo departamentas jau perspėjo valdžios institucijas...

- Pasikartosiu, mano nuomone, mes savo valdžios nebeturime. Vykdome arba Maskvos, arba Vašingtono įgaliojimus, ir viskas. Ir dabar dalis žmonių tarnauja vieniems, dalis - kitiems, o Lietuva jiems mažiausiai rūpi. Dėl to visiems Lietuvos žmonėms noriu palinkėti paisyti pirmiausia siaurų savo šeimos interesų, nes esame naikinami kaip tauta. Mes tuoj kalbėsime angliškai arba rusiškai, - pusė rusiškai, pusė angliškai,- jau šiandien žinau inteligentų, kurie su vaikais namie bendrauja angliškai, nes, girdi, lietuvių kalba nebereikalinga.

Panaši padėtis buvo susiklosčiusi ir Ukrainoje bei Baltarusijoje: kam ta ukrainiečių ar baltarusių kalba reikalinga, jeigu tarpusavyje visi susišneka rusiškai. Atskirk dabar kad nori, kuris yra ukrainietis pabėgėlis ir kuris yra rusas, vienu ypu pasirengęs išduoti jį priėmusią šalį Putinui. Todėl ir linkiu saugoti savastį (kalbą, tradicijas, tikėjimą) šeimose - jei bus pakankamai tokių susipratusių lietuvių, gal mums pavyks išlaikyti savo atmintį, savo istoriją, kultūrą, gal dar turėsime šansų kada nors vėl susitelkti kaip tauta.

- Suabejojau, ar jūs gyvenate Graikijoje - viskas jums taip sava ir jautru...

- Kaip aš galiu nežinoti, kas vyksta Lietuvoje, būdama Lietuvos pilietė, užauginta sveika tautine, gal nacionalistine dvasia? Be to, mano vaikai ir anūkai čia yra; anūkė tik vasarą atvažiuoja į Graikiją paviešėti pas mane. Televizoriaus nežiūriu, bet šiuolaikinės technologijos sudaro sąlygas ne tik girdėti ir matyti, kas vyksta Lietuvoje, - dėl savo profesijos bendrauju kone su visu pasauliu, turiu klientų net Filipinuose, Dubajuje, kurie kalba lietuviškai, rusiškai, arba bendrauju padedant vertėjui.

Dar tik pusantrų metų, kai aš Graikijoje, ir ryšys su buvusiais namais dar labai gyvas, todėl kaskart grįžtu į juos su nerimu. Visuomet susinervinu, išgirdusi rusų kalbą viešumoje, parduotuvėje ar kavinėje, kur tiesiog privaloma su klientais bendrauti valstybine kalba. Turbūt lietuviams stinga orumo, kad pasakytų „ne"...

- Nesulaukiat priekaištų dėl nacionalizmo?

- Esu tik astrologė būrėja. Esu tik rūmų klounas, kuris linksmina visuomenę, vadinasi, galiu sakyti tiesą. Galiu sakyti, ką galvoju, ir niekas ant manęs neturi teisės pykti.

- Ar jūsų užuominos dėl Lietuvai pavojingos sąjungos nereiškia Europos Sąjungos užmačių paversti ją imperijos provincija?

- Žinau, kad ten ruošiama dirva kažkokiai nesąmonei, kuriai, jei neklystu, ir Lietuvos deleguoti europarlamentarai linkę pritarti, tačiau astrologas negali tiksliai atsakyti į tokį klausimą. Sakot provincija? O kas mes esame šiandien? Kuo mes save laikome ir kuo mus laiko kiti?

Graikijoje teko susipažinti su vienu gydytoju. Dar neseniai jis buvo itin madingas gydytojas Atėnuose, pats sakė vaikščiojęs į madingus aukštuomenės vakarėlius, rengęsis vardiniais kostiumais ir pan., važinėjęs geromis „tačkėmis", kol vieną dieną supratęs, kad nebeatlieka savo misijos: ne gydo, bet kenkia savo pacientams, skirdamas neveikiančius vaistus. Įsivaizduok, sakė, jei anksčiau, kai jis pradėjo gydytojo karjerą, šalutinis vaistų poveikis pasireikšdavo vienam iš 10 000, tai dabar - vienam iš dešimties, - tai vaistai ar nuodai, klausė jis. Jie nebėra taip kantriai ir dėmesingai testuojami kaip anksčiau, norint kuo greičiau paleisti juos į rinką. Atleiskite, truputį nukrypau. Taigi jis pasistatė namą kalnuose ir priiminėja žmones, kurie pas jį plaukte plaukia iš visos Graikijos.

Kai pati nuvažiavau pas jį, jis manęs paklausė, ko aš taip išgyvenu dėl Lietuvos? Aš jam sakau, ten liko mano vaikai ir anūkai, bijau, kad rusai neateitų, bijau, kad Amerika neduotų nurodymo išprovokuoti Maskvą, o jis man sako: Lietuvos tai nebėra. Kaip tai nebėra? Sako, 2012 metais Amerika jus perleido rusams. Graikas, sėdintis kalnuose sako: jūs jau seniai priklausote rusams, darote viską, kas jiems naudinga... Nežinau, ar mūsų valstybės politika yra naudinga rusams, bet kad ji nenaudinga savo piliečiams, tai akivaizdu.

- Rusija, kiek žinau, yra Vandenio ženklo šalis. Galima manyti, kad prieš kelis dešimtmečius prasidėjusi Vandenio epocha turės teigiamos įtakos jos raidai?

- Kadaise astrologai buvo išpranašavę tris šimtmečius klestėjusios Romanovų dinastijos žlugimą: 1917 m. paskutinis Rusijos caras Nikolajus II atsisakė sosto ir po metų buvo nužudytas kartu su visa šeima, paskui šalis paniro į ekonominę ir kultūrinę tamsą.

Mūsų laikais Rusijos pozicija astrologiniu požiūriu yra gana stipri. Atminkite, kad Vandenio globėjas yra Urano planeta. Astrologijoje Uranas siejamas su inovacijomis, atominės energijos, aukštų technologijų atradimais, judėjimu į priekį. Ir ne tik. Kita vertus, neretai jis vadinamas revoliucijos planeta, kuri atneša ne tik laisvę, bet ir nepastovumą, taisyklių ignoravimą, maištus. Taip, galima sakyti, Rusijos metas ateina.

- O kas dėl Jungtinių Amerikos Valstijų?

- Buvo spėjama, kad 44 -asis prezidentas bus paskutinis JAV istorijoje, po kurio valstybė turėjo prarasti turėtą ekonominę ir politinę galią ir pereiti į pakrikimo stadiją, tačiau po Barako Obamos šalį valdė Donaldas Trampas, dabar jį yra pakeitęs Džo Baidenas - nors su tam tikromis išlygomis galima sutikti, kad šiedu prezidentai nebesuvaidino teigiamo vaidmens JAV istorijoje, neįkvėpė jos ekonominio ar politinio šuolio tarptautinėje erdvėje. Dabartinės prognozės šios valstybės atžvilgiu taip pat nėra guodžiančios.

- Ar tokiais neramiais tarpsniais, kai žmones kankina nežinia dėl savo saugumo ir rytojaus, susidomėjimas astrologija, būrimais ir pan. esti padidėjęs?

- Na, ne. Horoskopai, būrimai, pranašystės paklausesni būtent tada, kai įsivyrauja sotus, laimingas gyvenimas. Astrologai, būrėjai, kaip ir kirpėjai, kosmetologai, klesti tada, kai žmonės yra atsipalaidavę. Tačiau tuomet, kai žmonės spaudžiami nepriteklių, gąsdinami karo grėsmėmis, kai jie bijo mokesčių (kaip multiplikaciniame filme - už lietų, už sniegą, už žaibą), jie ima taupyti.

- O kaip astrologai traktuoja 2024 metų gegužės 12 dieną, kai vyks prezidento rinkimai Lietuvoje? Galbūt kažkuriam pretendentui galėtumėt sužadinti vilčių?

- Pirmas metų pusmetis yra palankesnis už antrąjį. Jeigu rinkimai būtų rudenį, jų tiesiog nebūtų. Apskritai labiausiai seksis gimusiems Drakono metais (Aurelijus Veryga, gim.1976 08 08) Avinams, Šauliams, Jaučiams (Gitanas Nausėda), Dvyniams, Liūtams, Svarstyklėms...

- Turbūt ir jūs susiduriate su nuomone, kad astrologija, Taro kortomis ir pan. domisi tik marginalai, menko išsilavinimo žmonės. Bet turiu filosofinį klausimą...

- Palaukite, aš iškart nesutinku su jumis. Bet kodėl tada nuo senų laikų pasaulio valdovai turėdavo dideles magų, filosofų, astrologų brigadas ir prieš lemtingus įvykius klausdavo jų patarimo. Vadinasi, didieji pasaulio valdovai buvo marginalai, kaip ir Anglijos karalienė Elžbieta II, prieš 20 metų suteikusi sero titulą jos šeimą konsultavusiam astrologui? Kaip ir Šarlis de Golis, Indira Gandi, Ronaldas Reiganas, kurie naudojosi astrologų paslaugomis? Pavyzdžių yra daugybė.

- Norėjau jūsų paklausti, kuo, jūsų akimis, skiriasi horoskopas, kuris sudaromas, pasitarus su žvaigždėmis, nuo Konstitucijos išaiškinimo, kuris atliekamas pasišnibždėjus su Konstitucijos dvasia?

- Logiškesnis veiksmas, mano nuomone, būtų sudaryti horoskopą, negu pasitarus su dvasiomis interpretuoti Konstituciją. Ir aš, kaip astrologė, tikrai gebėčiau logiškiau ir teisingiau paaiškinti Konstituciją, negu kai kurie jos traktuotojai, besiremiantys Briuselio dvasiomis. Astrologija egzistuoja tiek, kiek egzistuoja žmonija, ir klysta tvirtinantys, kad prostitucija yra seniausia profesija, - daug senesnė už ją yra astrologija.

Keistas šiuolaikinis naujadaras „konstitucijos išaiškintojas" man primena Vedas, kur bet kurią pastraipą perskaitęs šventikas išaiškina, kaip žmogus ją privalo suprasti pagal šių dienų krišnaizmo filosofiją, nors tai nieko bendra su pastraipos turiniu neturi. Vis dėlto aš neįsivaizduoju, kaip normalioje valstybėje galima traktuoti Konstituciją remiantis politinę galią reprezentuojančia genderizmo ideologija...

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
1130
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (355)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar lankotės Dainų šventės renginiuose?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +19 C

+12 +17 C

+11 +19 C

+13 +21 C

+15 +23 C

+19 +24 C

0-3 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s