respublika.lt

Mūsų teisėsauga ir Jėzų pasodintų

visas tekstas

(0)
Publikuota: 2019 spalio 31 11:30:29, Parengta pagal www.ve.lt
×
nuotr. 7 nuotr.
Naujas Vytauto Čepo romanas „Siena“ supurtys teisėsaugos sistemą. Egidijaus Jankausko nuotr.

Lapkričio 5 dieną leidykla „Tyto Alba“ Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje pristatys naują rašytojo Vytauto Čepo romaną „Siena“.

 

Apie ką romanas „Siena“? Nejaugi apie mūrininkus? Šmaikštaudamas autorius atsako, kad būtent apie juos. „Tik ne apie tuos, kurie mums stato namus, o apie tuos, kurie stato neįveikiamas sienas tarp valstybės ir visuomenės, tarp žmonių ir jiems tarnauti sukurtų teisėsaugos institucijų.

Apie du pasaulius, vieną - mūsų nepriklausomybės architektų įvardintą kirmėlynu ir kitą - giminių, šeimų, partinių klanų, paminančių visas įmanomas moralės normas ir gimdantį nebaudžiamumo, abejingumo, godumo, nekompetencijos monstrus“, - paslapties skydą praskleidžia V.Čepas.

- Tai kažkokia Lietuvoje iki šiol nežinoma kriminalinė istorija?


- Priešingai, Lietuvoje ji gerai žinoma, apie ją prieš kelerius metus plačiai rašė spauda, buvo kuriami televizijos reportažai. Romane yra kriminalinių siužetų, tačiau tai tik instrumentas, būdas parodyti, kiek supuvusi ir neaišku kam tarnaujanti mūsų teisėsauga. Visa, pradedant tyrėjais, baigiant Aukščiausiuoju Teismu.

Tačiau tai ne kriminalinis romanas, juoba ne meilės istorija, nors viskas, kas ten vyksta, kyla iš nemeilės valstybei, sau, savo artimui, iš neišmatuojamo abejingumo, kartu tai ir ne nuotykių romanas.

Tai Lietuvoje dar retas dokumentinis romanas apie tris vyrus, kurie tinkamai neištyrus nusikaltimų buvo pripažinti kaltais ir nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

- Norite pasakyti, kad Lietuvos kalėjime už nusikaltimus, kurių nepadarė, iki gyvos galvos kalėti nuteisti yra trys žmonės?

- Aš ne teisėjas ir negaliu taip kategoriškai teigti, tačiau, kad nusikaltimai nepilnai ištirti, kad visai nenagrinėti nepatogūs procesui įrodymai, kad kai kurie jų buvo slepiami, kad byla nagrinėta šališkai, kad pažeista daugybė Baudžiamojo proceso kodekso straipsnių ir elementarios žmogaus teisės, akivaizdu net paviršutiniškai pavarčius dokumentus.

- Ar daug jų vartėte?

- Ne varčiau, o studijavau ir ne dieną ar dvi, bet pusę metų po dešimt valandų per dieną. Analizavau, lyginau, tikslinau datas, braižiau schemas, susitikau su nuteistaisiais, konsultavausi su specialistais. Bylą sudaro 127 tomai, ji visuomenei labiau žinoma kaip „Jackos byla“.

Viskas prasidėjo nuo Gedimino Jackos, tačiau jo vaidmuo knygoje šalutinis, su aprašomomis žmogžudystėmis jis neturi nieko bendro. Bylą operatyvininkai, prokurorai ir teisėjai suvėlė taip, kad vėliau ir patys tinkamai išnarplioti neįstengė, tiesą sakant, nelabai ir stengėsi.

Ten pilna visokios velniavos: žmonių žudymai, plėšimai, reketas, neteisėtas ginklų laikymas, žmonių luošinimas, neteisėtas valstybinės sienos kirtimas, pagaliau Palangos kurhauzo detektyvas.

Viskas kraupiai sujaukta, padrika, susukta į milžinišką kamuolį, kurį vyniojant lyg graikų dramose atsiskleidžia nusikaltėlių, jų aukų, teisėjų, prokurorų likimai.

Perskaitę „Sieną“ pajus, kad kiekvienas mūsų, net pats doriausias ir nekalčiausias gali pakliūti po teisėsaugos volu ir net nespėjęs susigaudyti atsidurti už grotų. Reikia labai nedaug - tik vieno „gero“ skundiko ir liudininko!

Romano ašis - Nepriklausomybės akto signataras, buvęs generalinės prokuratūros ypač svarbių bylų tardytojas, ambasadorius, nūnai baudžiamųjų bylų advokatas Egidijus Bičkauskas, nuo proceso pradžios iki pabaigos (Strasbūro Žmogaus Teisių Teismo) gynęs vieną iš teisiamųjų. Jis skaitytoją ir ves paprastam žmogui nepažįstamais teisėsaugos labirintais.

Skaitytojas pamatys, kaip kurpiamos bylos, falsifikuojami parodymai, nutylimi ir slepiami nepatogūs faktai, lengva ranka skelbiami sunkiausi nuosprendžiai.

- Ar nebijote sulaukti atitinkamos įtakingos publikos reakcijos?


- Jei rašai ir niekas nesureaguoja, tai geriau iš viso nerašyti. Literatūros vienas iš tikslų ir yra ištraukti žmones iš futliarų, kuriuose jie metų metais tūno naiviai galvodami, kad pasaulis yra toks, kaip jiems atrodo.

Kai į jų rankas patenka tai, kas tą pasaulį šiek tiek paklibina, suprantama jie reaguoja - vieni širsta, kiti džiūgauja. Tai natūralu! Niekas dar neparašė kūrinio, kuris visiems patiktų ir dėl to visi iš džiaugsmo pradėtų lakstyti sienomis.

Be abejo, ir čia bus nepasitenkinimo, pykčio, priekaištų. Ir tie, kurie piktinsis, bus ne eiliniai skaitytojai, o įtakingi, galingi ir ambicingi.

Negaliu daugiau pasakoti, žmonės patys perskaitys. Tačiau tokia teisėsaugos sistema, kokia dabar yra Lietuvoje nuteistų ir patį Jėzų Kristų, jei tik atsirastų uolus liudytojas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s