respublika.lt

15-ojoje knygų mugėje karaliaus K.Donelaitis

(0)
Publikuota: 2014 vasario 20 11:20:39, Rimvydas Stankevičius, „Respublikos“ žurnalistas
×

Šiandien penkioliktąjį kartą startuoja jau tradicinė tapusi, įdomų raidos kelią nuėjusi, visuotine Lietuvos žmonių knygų apsipirkimo švente virtusi ir nemaža literatūros festivalio bruožų įgavusi tarptautinė Vilniaus knygų mugė.

Iš bendro knygų mugių konteksto šioji išsiskirs dėmesiu klasikai, ypač lietuvių literatūros tėvui Kristijonui Donelaičiui, kurio 300 metų jubiliejų šiemet minime. Unikaliu reikėtų vadinti masinių K.Donelaičio „Metų“ skaitymų renginį, kai pasikeisdami didžiąją poemą scenoje skaitys trys šimtai žmonių, pradedant moksleiviais ir baigiant užsieniečiais. Skaitymai truks net penkias valandas.

„Metų“ autoriui taip pat bus skirta ir paroda „Lietuvos Homeras“, kur bus eksponuojami ano meto Mažosios Lietuvos daiktai, K.Donelaičio dokumentai, pasakojama apie istorinį, buitinį ir kultūrinį kontekstus, ženklinusius „Metų“ atsiradimo laiką. K.Donelaitį į teatro sceną ir į visuomenės domesio lauką grąžinęs aktorius Rolandas Kazlas knygų mugės programoje parodys poetinę-muzikinę kompoziciją „Darbai ir dyvai“, muzikos grupė „Liūdni slibinai“ roko stiliumi sudainuos „Pavasario linksmybes“, o režisierius Juozas Sabolius publikai pristatys dokumentinį filmą „Ruduo Tolminkiemyje“.

Knygų mugėje sulauksime ir naujutėlaičio „Metų“ leidimo su neįtikėtinai įspūdingomis dailininko Šarūno Leonavičiaus iliustracijomis.

Šių metų mugės programa skelbia, kad per keturias dienas pas mus paviešės daugiau nei trys dešimtys autorių, literatūros kritikų ir leidėjų iš Austrijos, Kipro, JAV, Estijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos, Rusijos, Italijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Čekijos. Deja, sau svarbių ir lankytinų autorių pavardžių svečių sąraše neradau - geriausiai žinomas pasirodė Reinas Raudas iš Estijos, bet nesu įsitikinęs, ar noriu su juo susitikti, prisiminęs jo proeuropietiškus postringavimus spaudoje, kviečiančius nustoti visuomenę skirsčius pagal tautų įvairovę.

Kur kas simpatiškesnis pasirodė mugėje dalyvausiančių lietuvių autorių sąrašas - radau jame veik visų geriausių lietuvių rašytojų pavardes, kai kurie jų pristato net po keletą naujų savo knygų. Taigi autografų medžiotojus tikrai pradžiuginsiu tardamas, kad mugėje galėsime sutikti ir klasiką Romualdą Granauską, ir literatūros mokslininkę Viktoriją Daujotytę, ir naujas knygas pristatančius Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus Juozą Erlicką, Donaldą Kajoką, Aidą Marčėną, Kęstutį Navaką ir gausų būrį kitų nūdienos literatūrą į priekį „vežančių“ rašytojų.

Belieka pridurti, kad vienkartinio bilieto kaina į knygų mugę, organizatorių teigimu, kainuos 12 litų, abonemento į visas keturias mugės dienas - 35 litai, taip pat prasitarti, kad pats šiandien tikrai lankysiuosi jau minėtoje aktoriaus Rolando Kazlo meninėje programoje „Darbai ir dyvai“, sukurtoje pagal K.Donelaičio tekstus ir, žinoma, nueisiu į intriga dvelkiantį Maironiui skirtą renginį, kur rašytoja Aldona Ruseckaitė pristatys tris lig šiol neskelbtų Maironio tekstų fragmentų sąsiuvinius „Saulėtas vainikas“, „Mokslas - tai didžiausia galybė“ ir „Kaip nepastovi žemiškoji garbė“.

Šių renginių ir pirmosios knygų mugės dienos įspūdžius skaitykite rytdienos „Respublikos“ priede „Gyvenimas“.

 

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar norėtumėte sugrįžti į mokyklą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s