respublika.lt

85 fotografijos, kurias gali kabinti bažnyčioje

(11)
Publikuota: 2024 liepos 09 09:44:17, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 3 nuotr.
Antanas Sutkus. Maratonas Universiteto gatvėje, 1959 m.

Jis galėjo tapti rašytoju, ministru, premjeru, prezidentu, tačiau jis tapo Sutkumi. Viena ryškiausių Lietuvos fotografijos mokyklos figūrų, vienu žinomiausiu XX amžiaus Europos fotografų humanistų. Jau 85 metai, kai jis yra Antanas Sutkus. To paliudijimas yra ir praėjusią savaitę Vilniaus rotušėje atidaryta jo fotografijų, tarp kurių daug nematytų, paroda „85 vasaros".

 

Ta proga jis sulaukė sveikinimų iš ministrų, premjerės, prezidento, tačiau neskubėjo supažindinti su jų turiniu, paliko juos namie, kadangi jubiliejinė diena buvo birželio 27-oji. Niekas iš pilnutėlės salės A.Sutkaus talento gerbėjų per daug jais nesusidomėjo, nes gerai žinojo, kas juose paprastai esti rašoma. Bet jubiliato pagerbti gyvai atvyko ir Sąjūdžio pirmeivis, rašytojas Arvydas Juozaitis, ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, ir viena kontraversiškiausių Lietuvos asmenybių - profesorius Vytautas Landsbergis.

O sveikinti jį būta už ką. Nekalbant apie tai, kad 1969 metais A.Sutkus įkūrė Lietuvos fotografijos meno draugiją, 1989-aisiais tapusią Lietuvos fotomenininkų sąjunga, kuriai jis keletą dešimtmečių sėkmingai ir vadovavo, jis yra pelnęs keliasdešimt apdovanojimų bei medalių, iš kurių, jei gerai prisimenu ,bene labiausiai vertino savo valstybės apdovanojimus, ypatingai Nacionalinę kultūros ir meno premiją. Per šimtą personalinių parodų surengta Lietuvoje, Europoje ir už jos ribų. Fotomenininko darbai pristatyti daugiau nei 40 albumų ir monografijų. Pastaruoju metu A. Sutkaus albumus leidžia elitinė Vokietijos leidykla „Steidl"; į ją fotomenininką atvedė vokiečių menotyrininkas Tomas Širmbokas (Thomas Schirmbock).

Pirmoji šios leidyklos išleista A.Sutkaus knyga vadinosi „Planeta Lietuva" („Planet Lithuania"). Tai nutiko 2018 metais; po šio leidinio pasirodė kiti šioje leidykloje parengti albumai: „Pro memoria", „Vaikai".„Gatvės gyvenimas". Šių metų rudenį turėtų pasirodyti ir penktoji leidyklos „Steidl" knyga, kurioje surinkti sovietmečio gyvenimo liudytojams gerai pažįstami odiozinių veikėjų paveikslai. Joje, sako, bus ir paties autorius portretas. Jis, fotografavęs aukščiausius sovietinės valdžios Lietuvoje veikėjus, prisipažįsta buvęs nomenklatūros dalimi. Kas gyveno tais laikais, žino, kad reikėjo laviruoti, norint padėti tiek fotomenininkų sąjungai, tiek jos žmonėms, tiek savo fotografijai, arba nelaviruoti ir likti politinio bei dažnusyk kultūrinio gyvenimo prietemoje. Apie būsimą albumą fotomenininkas yra juokavęs: „Bus komunizmas žmogišku veidu, paskui bus kapitalizmas žmogišku veidu..." Ta pačia tema tą patį rudenį planuojama atidaryti A Sutkaus parodą „Dolče vita, saldus nomenklatūros gyvenimas".

Labai dažnai A.Sutkus sulaukia klausimo, kodėl jo fotografijos yra tokios jautrios, trapios, humanistinės, kodėl jam pavyko tai, kas nepavyko niekam. Menotyrininkės Ramintos Jurėnaitės mintys, mano manymu, taikliausiai nusako A.Sutkaus kūrybos esmę: „Jis išsaugojo pagrindinę klasikinės fotografijos tradiciją - fotografija ne manipuliuoja, ne inscenizuoja, o pagauna lemtingą akimirką, tokią, kokia yra nebepakartojama ir tiktai pakankamai susikoncentravęs stiprus žmogus gali ją pastebėti, - sugauti amžinybę."

Impresiją apie vieną A.Sutkaus fotografiją „Maratoną Universiteto gatvėje" (1959), beje, papildžiusia dainininko Eltono Džono (Elton John) kolekciją, feisbuke brūkštelėjo Arvydas Juozaitis. Pavadinęs jos autorių lietuviško pasaulio vaizdinių magu, rašo: „Iš tūkstančių Antano gyvenimo akimirkų, tapusių mūsų gyvenimo ir pasaulio dalimi, viena nuotrauka nepaleidžia manęs jau tris dešimtmečius.

Mergina... Jau žinau ir jos vardą, ir jos istoriją, ir kaip ji susilietė su Antano gyvenimu. Knieti papasakoti? O ne, ne man kalbėti. Tebus pasakyta tiek: Lietuvos žeme tebevaikšto ne tik šio vaizdinio, šio grožio ikona, bet ir ji pati. Antanas, rizikuodamas nukristi į Universiteto gatvelę, pakibęs danguje, trokšte troško moters žvilgsnio.

Kuris niekada neatsisuks į jį. Ir į mus neatsisuks."

A.Sutkus yra viešai pasakojęs šios fotografijos istoriją: tai buvo jo jaunystės meilė, neapleidusi jo bent du dešimtmečius; jis ją daręs ne parodai, bet sau. Galbūt dėlto ji tokia nepaprasta, - ji įkvėpta meilės. Galbūt dėl to apskritai A.Sutkaus fotografijos yra išskirtinės, nes visos yra atsiradusios iš meilės žmogui, turtingam skurdžiui, linksmam, liūdnam, bet visuomet oriam...

Tai atitinka jo principą, kurį jis pakartojo Vilniaus Rotušėje sutinkantiems jo parodą „85 vasaros" gausiems gerbėjams: reikia daryti tokias fotografijas, kad jas galėtum eksponuoti bažnyčioje.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
24
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (11)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokį ministrą reikia kuo greičiau pakeisti?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+15 +25 C

+19 +25 C

+16 +23 C

+27 +34 C

+21 +30 C

+19 +25 C

0-5 m/s

0-7 m/s

0-6 m/s