respublika.lt

Asociacija LATGA kūrėjams ir organizatoriams išdalijo per 171 tūkst. eurų

(0)
Publikuota: 2016 lapkričio 21 15:22:26, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Grupė "G&G sindikatas". Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Lietuvos muzikos ir kino pasaulio atstovams Kalėdos atėjo anksčiau. Baigiantis 2016-iesiems asociacijos LATGA taryba paskirstė dviejų fondų - Kūrybinės veiklos ir Socialinio-kultūrinio - lėšas net 56 meno projektams. Iš viso - per 171 tūkst. Eur.

 

Neseniai išdalintame Socialiniame-kultūriniame fonde buvo sukaupta rekordinė suma - net 89 700 Eur. Buvo gautos 37 projektų paraiškos, dalinis finansavimas skirtas 28. Šis fondas yra skirtas muzikos kūrinių autoriams, kurie yra sutikę su 6 proc. atskaitymais nuo jiems išmokamo autorinio atlyginimo (honoraro).

Dalinį finansavimą iš Socialinio-kultūrinio fondo gavo įvairių stilių muzikos kūrėjai. Kitąmet naujais albumais ketina pradžiuginti "Golden Parazyth", Leonas Somovas, "The Roop", Markas Palubenka, "Vydraga", "Sisters on Wire", "Baltic Balkan", savo solines programas ruošia "Liūdnų slibinų" nariai Aistė Lasytė ir Dominykas Vaitiekūnas. Ketinama įamžinti kompozitorės Galinos Savinienės, džiazo muzikantų Giedriaus Nako ir Kęstučio Lušo bei kitų autorių kūrybą.

2600 Eur finansavimas skirtas hiphopo grupės "G&G Sindikatas" dvigubo gyvo garso muzikinio albumo "Unplugged" leidybai. Seniausia Lietuvos repo grupė neseniai surengė tris gyvo garso koncertus Rusų dramos teatre ir visus juos įrašė. Grupės vadybininkas Justas Čekuolis tikisi, kad dvigubas albumas su atrinktais įrašais bus išleistas dar pirmoje 2017 m. pusėje. "Grupė labai vertina jai skirtą finansavimą, nes albumo leidybos kaštai dideli. Be to, albumą ketiname išleisti ne tik kompaktinių, bet ir vinilinių plokštelių pavidalu", - sakė jis.

5000 Eur dviem projektams gavusi VšĮ "Vinilo studija" kitąmet ketina pradžiuginti dviem išskirtiniais leidiniais - vinilo plokštelėmis, kuriose bus įamžinti valstybiniuose archyvuose rasti vertingi įrašai. Pirmiausia ketinama išleisti įrašytas, tačiau neišleistas grupės "Saulės laikrodis" dainas, vėliau - perleisti legendinį Teisučio Makačino albumą "Disko muzika".

Kiek anksčiau išdalinto Kūrybinės veiklos fondo lėšų šaltiniai - 10 proc. atskaitymai nuo kompensacinio atlyginimo, surinkto už audiovizualinių kūrinių ir fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais. Šiame fonde šiais metais surinkta 81700 tūkst. Eur, jie skirti 28 projektams įgyvendinti.

"Kūrybinės veiklos fondas įsteigtas atsiradus vadinamajam Tuščios laikmenos mokesčiui. Kurį laiką siūlyti projektus galėjo visų sričių autoriai, nes jie visi gaudavo ir kompensacinį atlyginimą. Deja, ne dėl mūsų kaltės, o dėl netobulo įstatymo šiemet į finansavimą galėjo pretenduoti tik muzikos ir audiovizualinių menų srities projektai", - akcentavo asociacijos LATGA direktorius Jonas Liniauskas.

Asociacijai LATGA buvo pristatytos 45 muzikos srities ir 22 audiovizualinių projektų paraiškos. Taryba skyrė 55 200 Eur 19 muzikos projektų ir 26 500 Eur 9 audiovizualiniams projektams įgyvendinti.

Paskutinius filmus Kaune pristatančiam tarptautiniam festivaliui "Scanorama" buvo skirta 3000 Eur. Šiais pinigais buvo finansuojama Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) rodyta žinomo menininko Deimanto Narkevičiaus kuruojama eksperimentinių filmų programa "Tai nutiko čia" bei kino industrijai skirti renginiai.

Asociacijos LATGA taryba finansavimą skyrė ir netrukus prasidėsiančiam tarptautiniam moterų filmų festivaliui "Šeršėliafam 2016", pavasarį vyksiančio "Kino pavasario" studentų filmų konkursui bei Vilniaus tarptautiniam trumpųjų filmų festivaliui.

Taip pat finansavimas skirtas keliems vietiniams kino projektams, pavyzdžiui, Tautodailininkų sąjungos fondo kuriamam pilno metro dokumentiniam filmui "Nuogi jausmai medyje", vaidybiniam filmui "Advokatas", dokumentinių trumpo metro filmų ciklui apie dailininkus "Įkvėpti laisvės" ir kt.

Gauta parama jau naudojasi ir muzikos autoriai. Šią savaitę prekyboje pasirodo naujas sostinės electropopkomandos "Lemon Joy" albumas "Willkommen", kuriam dalinį finansavimą skyrė asociacijos LATGA taryba.

Muzikinių projektų sąraše - ne tik įvairiausių muzikos stilių leidiniai (kompaktines ir / arba vinilines plokšteles, padedami LATGA, leis Alvydas Jegelevičius, Vladas Bagdonas, Kristijonas Ribaitis, grupės "Arbata", "Ir visa tai kas yra gražu yra gražu" ir kt.), bet ir Lietuvos muzikos autorius jungiančių organizacijų programos.

Lietuvos muzikos informacijos centras (LIMC) iš Socialinio-kultūrinio fondo gavo 9000 Eur, kuriuos išleis lietuviškos muzikos sklaidai užsienyje ir savo internetinės platformos palaikymo bei tobulinimo darbams.

Asociacijos LATGA organizuojamas ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamas konkursas jaunojo menininko stipendijai laimėti šiemet sulaukė itin didelio dėmesio - gautos net 155 paraiškos. Kam bus skirtos 7 įvairių meno sričių stipendijos, paaiškės gruodžio viduryje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar norėtumėte sugrįžti į mokyklą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s