respublika.lt

Atverkime duris ir sielas Tautos šventei

(41)
Publikuota: 2024 birželio 27 09:49:30, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Dainų šventės dalyviai. Organizatorių nuotr.

Jau poryt, šeštadienį, prasideda šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė, sutrauksianti 37 tūkst. dalyvių ir tūkstančius žiūrovų bei klausytojų iš įvairių Lietuvos pasviečių ir pasaulio. Ragindamas atvykti į 14 didžiausių renginių (net 10 iš jų bus nemokami) Nacionalinio kultūros centro vadovas, šiųmetės dainų šventės direktorius Saulius Liausa teigia, kad tai unikali proga pajausti, kas yra Tauta ir pasitikrinti savo santykį su tapatybe.

 

Dainų šventę atidarys jubiliejinė Dainų diena Kauno Dainų slėnyje, o kiti renginiai vyks sostinėje, kur numatyta įvairi ir įspūdinga savaitę truksianti programa. Jubiliejinės dainų dienos Kaune bei dainų dienos Vilniuje vadovė Danguolė Beinarytė kviečia ateiti su gera vienijančia emocija, kurios energetika, anot jos, gebėtų iššaukti spindulį debesyse. Jos nuomone, net jeigu muzikantui nulūžtų klarneto liežuvėlis, net jeigu kam nors nuo alaus užkimtų balsas, nereikėtų jaudintis, - pabūti tarp žmonių, pulsuojančių vienu ritmu, viena emocija, yra didelė šventė, didelė jėga. „Mes turime išskleisti beprotiškai gražų Tautos žiedą bent šimtmečiui į priekį", - kalbėjo dirigentė D.Beinarytė.

Dainų šventės organizatorių surengtoje spaudos konferencijoje buvo apkalbėta, kaip atitinkamos tarnybos ruošiasi jų laukiantiems išbandymams. Šventės direktorius S.Liausa pasidžiaugė, kad visos institucijos dirba darniai, ir nors visuomet galima rasti ką patobulinti, jis esąs ramus - šventei pasiruošta gerai. Surengti tokio masto šventę - itin didelio susiklausymo ir sumanumo reikalaujantis išbandymas, tačiau organizatoriai šiuo atžvilgiu turi sukaupę vertingos patirties, kuria gali pasidalyti su kitais - ne veltui tarp užsienio svečių šventę stebės prodiuseriai, chorvedžiai, menininkai ir kiti suinteresuoti asmenys.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Buzytė sakė, kad šventinę savaitę sostinėje kasdien budinčias 37 greitosios medicinos pagalbos brigadas papildys dar 54 brigados, joms talkins 55 savanoriai. Nacionalinio sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė paaiškino, kad Dainų šventės dalyviai gyvens daugiau nei 100 vietų, kai kur sąlygos paprastos, o kai kur - spartietiškos. Įvertinus aplinkybių keliamas rizikas, pasak jos, bendraujama su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, kad kilus per maistą užkrečiamai ligai, jos protrūkis būtų kuo greičiau lokalizuotas ir likviduotas. Ji negailėjo patarimų dalyviams: nesivežti gendančių maisto produktų, pasirūpinti apsauga nuo saulės ir lietaus, turėti gertuves vandens, o žiūrovams einant į Vingio parką nepamiršti repelentų ir nesėdėti ant žolės.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla tikino, kad policija yra pasirengusi galimiems netikėtumams: „Esame numatę veiksmus labai skirtingiems scenarijams, nors ir nesitikime, kad jų būtų, bet turime būti pasirengę, jei prireiktų". Šventės metu kasdien Vilniuje dirbs papildomai iki 150 policijos pareigūnų. Komisaras patarė žiūrovams pasisaugoti ilgapirščių, kurie suaktyvėja minioje, o vairuotojams - apsiginkluoti kantrybe dėl eismo ribojimų, kurių neišvengiamai bus.

Dainų šventės direktorius S.Liausa siūlo daugiau naudotis viešuoju transportu, papildomais jo maršrutais, ateiti į renginius valandėle kita anksčiau ne tik dėl to, kad kai kuriuose dalyvių skaičius bus ribotas, ne tik dėl galimybės pasibūti su žmonėmis, bet ir dėl renginio masiškumo bei specifikos. Pavyzdžiui, į koncertą Kalnų parke lankytojai bus jau neįleidžiami likus pusvalandžiui iki renginio pradžios.

Birželio birželio 29 prasidėjusi jubiliejinė Dainų šventė baigsis Valstybės dieną, liepos 6-ąją, Dainų dienos koncertu Vilniaus Vingio parke. Į jį pakliūti galės ne tik turintys bilietus, bet ir visi norintys - vietos pakaks visiems.

Šimtmečio Lietuvos dainų šventės pavadinimą „Kad giria žaliuotų", organizatoriai kviečia suprasti ne kaip šūkį, o kaip mūsų Tautos tikslą : „Kaip pareigą suvokti, kas ir kodėl tą girią prieš šimtmetį pasodino, ir kaip būtinybę ją išsaugoti tiems, kurie kartu su šia giria žaliuos po mūsų". Ir jeigu jums, aidint finalinei Juozo Gudavičiaus dainai po galingai skambančių žodžių „Gyvuok, mūs Tėvyne"(žodžiai Jono Vanagaičio) kažin ko superštės akyse, vadinasi būsite išlaikęs tapatybės testą. Vadinasi, burtas „kad giria žaliuotų" mestas.

 

 

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
15
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (41)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokį poilsį renkatės Lietuvoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia oro temperatūra vasarą jums labiausiai komfortiška?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+11 +21 C

+17 +28 C

+12 +18 C

+27 +30 C

+16 +26 C

+15 +23 C

0-8 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s