respublika.lt

„Aukso paukšte“ įvertintas folkloro ansamblis „Dailingė“ iš Kauno

(0)
Publikuota: 2017 kovo 31 15:41:26, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
„Aukso paukšte“ įvertintas folkloro ansamblis „Dailingė“ iš Kauno. Eimanto Chachlovo nuotr.

Lietuvos nacionalinis kultūros centras 2016 metų nominaciją "Geriausias miesto folkloro ansamblis ir jo vadovas" suteikė bei apdovanojimą "Aukso paukštė" įteiks Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansambliui "Dailingė" (vadovė - mokytoja Birutė Nemčinskienė).

 

Iškilmės ir šventinis šio ansamblio koncertas "Graži paukštelė, graži" vyks balandžio 7-osios vakarą Kauno kultūros centre "Tautos namai", skelbia Kauno miesto savivaldybės įsteigto Tautinės kultūros centro atstovai, primindami, kad vasarį "Dailingė" šventė 10 metų sukaktį. O ta proga parengė programą ir Kauno miesto bendruomenei pristatė savo kūrybinės brandos vaisius koncerte "Muzikinis kermošius".

"Dailingė" - savitas, ištikimai besilaikantis liaudies tradicijų folkloro ansamblis, kuriame muzikuojama šeimomis. Anot vienos iš šio ansamblio dalyvių Aušros Garnienės, viskas labai paprasta - sesės paragina broliukus dalyvauti, broliukai ima už rankų tėvelius ir jau tada visi buriasi į vieną didelę ansamblio šeimą. Tėveliams gera traukti liaudies dainas ne tik todėl, kad iš tiesų smagu jas dainuoti, bet ir todėl, kad vaikai - šalia.

Muzikuojama "Dailingėje" bene visais galimais liaudies instrumentais. Pirmiausia, žinoma, balsu, po to - skudučiais, ragais, cimbolais, basetle, pūsline, dūdmaišiais, Sekminių rageliais, dambreliais, nendrės birbynėmis, būgnais, "kaulėmis", molinukais, švilpomis. Neapsieinama be smuikelio, armonikos ar bandonijos. Ansamblyje galima išmokti muzikuoti daugybe instrumentų, dainuoti visų Lietuvos regionų dainas, taip pat yra kas pamoko autentiškų liaudies šokių. Čia gali išgirsti beveik visas galimas lietuvių tarmes, patarmes, šnektas: aukštaičių, žemaičių, dzūkų, suvalkiečių, net mažlietuvių.

Per dešimt metų "Dailingė" dalyvavo ar rengė ne vieną projektą, iš kurių išsiskyrė pernykštis projektas "Gyva tradicija - stipri tauta", gavęs Kultūros rėmimo fondo finansavimą. Ansamblio sukrautas kraitis išdalintas per miesto, respublikines dainų šventes, dalyvaujant respublikiniuose, tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose. Tai primena daugybė apdovanojimų ir ansamblio įrašyta garso plokštelė "Džyru džyru, duok pipirų". Ansamblio įrašų yra ir kolektyviniuose CD.

Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblio "Dailingė" vadovę B. Nemčinskienę už pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą bei miesto įvaizdžio stiprinimą Kauno savivaldybė apdovanojo Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s