respublika.lt

Baletas primins šansonų karalienę E.Piaf

(0)
Publikuota: 2017 balandžio 03 20:10:48, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) jau gyvena artėjančios premjeros nuotaikomis - balandžio mėnesį baleto gerbėjų laukia iš Hanoverio į Vilniaus sceną perkeliamas Mauro Bigondzečio (Mauro Bigonzetti) pastatymas „Piaf".

Tai šokio pasakojimas apie žymios prancūzų dainininkės Editos Piaf (Edith Piaf, 1915-1963) likimą, apsieinantis be žodžių ir biografijos detalių. Iš skirtingus jos gyvenimo etapus atspindinčių etiudų sudėliotas baleto vaizdinys leis suvokti, kaip miniatiūrinė moteris iš žemiausių visuomenės sluoksnių sugebėjo iškilti iki didžios menininkės, savo balsu gebančios jaudinti klausytojus ir prabėgus pusei šimtmečio po jos mirties.

Premjeriniai spektakliai numatyti balandžio 21, 22 ir 29 dienomis. Baleto fonogramoje skambės garsiausios E. Piaf dainos, taip pat Fransio Pulenko (Francis Poulenc) ir Dariuso Milhaudo (Darius Milhaud) kūrinių ištraukos.

„Nemėgstu, kai viskas skaidru kaip stiklas, kai viskas aišku: buvo taip ir taip, ji veikė tą ir aną, iš čia nuėjo į ten, sutiko pirma jį, paskui - ją. Man mieliau, kai asmenybė šiek tiek skendi rūke. Tai jaudina vaizduotę, skatina įsijausti, atrasti, įsivaizduoti kažką, kas labiau atskleidžia dvasinį, o ne materialųjį pasaulį. Apie jokį žmogų neįmanoma papasakoti vienpusiškai, juolab apie tokio sudėtingo charakterio moterį kaip E. Piaf. Todėl stengiausi baletu perteikti ne konkrečią asmenybę, o E. Piaf kaip idėją", - pasakojo M. Bigondzetis, pirmą kartą šį baletą pastatęs 2010 m. su Hanoverio valstybinės operos baleto trupe.

Choreografas ir kostiumų dailininkas M. Bigondzetis gimė Romoje 1960 m. Kaip menininkas susiformavo gimtojo miesto operos teatre, kuriame mokėsi ir dirbo nuo 1972 iki 1983 m. Vėliau prisijungė prie „Aterballetto" trupės ir šoko joje 10 metų. Nuo 1997 m. dar dešimtmetį dirbo tos pačios trupės meno vadovu. Tada nusprendė tęsti karjerą kaip laisvai samdomas choreografas. Pernai M. Bigondzetis pusmetį vadovavo garsiojo Milano „La Scala" teatro baleto trupei, bet rudenį atsistatydino dėl paaštrėjusių sveikatos problemų. Kol kas nėra aišku, ar prieš „Piaf" premjerą jis atvyks į Vilnių.

Spektaklio repeticijas su LNOBT baleto trupės šokėjais dar sausio mėnesį pradėjo nuolatinė šio choreografo asistentė Maša Dodel (Macha Daudel). 1997-2007 m., kai M. Bigondzetis vadovavo „Aterballetto", ji buvo tos pačios trupės solistė, o vėliau dirbo kaip profesionalių trupių kviestinė pedagogė, padėjusi M. Bigondzečiui pristatyti kūrinius įvairiuose pasaulio teatruose.

Spektaklyje iš viso dalyvauja 25 šokėjai, bet jų kuriami vaidmenys nėra įvardijami kaip konkretūs veikėjai. Visas M. Bigondzečio kūrinys susideda iš skirtingų šokėjų pristatomų miniatiūrų, kurių turinį choreografui padiktavo atskiros E. Piaf gyvenimo situacijos.

„Baletą pradeda maža mergytė. Ji lėtai eina rampos link skabydama rožės žiedlapius ir išbėga jiems krintant. Manau, tai pavykusi scena, nors ji anaiptol nereiškia, kad aš sakau: štai, žiūrėkit, čia Edita vaikystėje, arba gal čia jos dukrelė Marselė (Marcelle). Viskas yra asociacijos, nuotaikos, ne faktai", - kalbėjo M. Bigondzetis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s