respublika.lt

Bus įteikta Vaikų literatūros premija

(0)
Publikuota: 2017 balandžio 02 09:53:24, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Nacionaliniame dramos teatre sekmadienį vyksiančioje Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje bus įteikta Vaikų literatūros premija, kurią yra įsteigusi Švietimo ir mokslo ministerija. Premija bus įteikta rašytojai Dainai Opolskaitei ir literatūrologei Loretai Jakonytei.

"Knygų skaitymas yra ir malonumas, ir puiki priemonė žmogui bręsti kaip asmenybei. Skaitymas jaunam žmogui padeda anksčiau atrasti save, skatina vaizduotę, didina kūrybiškumą, skatina nuolat domėtis aplinkiniu pasauliu. Todėl labai svarbu, kad suaugusieji vestų vaikus į knygų pasaulį, arba kurtų jį tokį, į kurį atėję vaikai noriai jame pasiliktų", - sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Rašytojai D. Opolskaitei premija skirta už kūrybą vaikams ir jauno žmogaus savasties paieškas, o literatūrologei L. Jakonytei - už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą.

Pastaraisiais metais rašytoja, Vilkaviškio rajono Pilviškių "Santakos" gimnazijos mokytoja lituanistė D. Opolskaitė išleido dvi knygas "Eksperimentas gyventi", "Ir vienąkart, Riči". Pastaroji paskelbta geriausia leidyklos "Alma littera" surengto paauglių ir jaunimo literatūros konkurso knyga.

Savo kūryboje rašytoja kelia aktualias paauglių ir visuomenės problemas, knygose aktualinamos atsakomybės už savo veiksmus, tiesos ieškojimo ir gynimo, draugystės, atjautos ir kt. temos. D. Opolskaitė pasakoja apie labai sudėtingą, sunkų jauno žmogaus virsmą, jo atkaklias savasties paieškas.

L. Jakonytė - žinoma literatūrologė, humanitarinių mokslų daktarė, ne vienerius metus didelį dėmesį skyrė, nuosekliai tyrinėjo lietuvių vaikų literatūrą, yra parašiusi daugybę svarių mokslinių straipsnių, nagrinėjančių vaikų literatūros problemas.

Premijos laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministrės įsakymu sudaryta atrankos komisija.

Šios premijos tikslai, kaip skelbia Švietimo ir mokslo ministerija, - skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas. Taip pat įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendras žmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (60 MGL) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (40 MGL).

Premija teikiama kasmet balandžio 2-ąją, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s