respublika.lt

Didysis prizas - iš repertuaro išbrauktam spektakliui

(0)
Publikuota: 2011 spalio 16 12:20:57, Audronė JABLONSKIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 4 nuotr.
SĄŠAUKA. Birutės Mar įkūnytas antikinis siužetas netikėtai rimuojasi su dramatiškiausiais pokario Lietuvos puslapiais - kai miestelių turgaus aikštėse gulėdavo nelaidoti partizanai

Tarptautinis monospektaklių festivalis „Atspindys“, šeštą kartą  įvykęs Visagine, iš esmės dar tik formuojasi, kuria tradicijas ir ritualus. Viena tokių - sostinės Mažajame teatre pristatyti pernykštį „Atspindžio“ laureatą. Taigi vilniečiai  turi progą pamatyti geriausią. Tokiu pernai buvo pripažintas maskvietės Irinos Jevdokimovos monospektaklis „Niekas“, sukurtas Jelenos Kamburovos teatre 2005 m., jau pelnęs laurus  kituose tarptautiniuose festivaliuose.

Šiemet tai pačiai aktorei teko garbė atidaryti festivalį Visagine autoriniu spektakliu „Liūdna naktis“ - pagal Ivano Bunino ir Sergėjaus Rachmaninovo kūrybą. Beje, aktorė su savo  vyru Aleksejumi Zlobinu jau įkūrę savo teatrą „Artgnezdo“.

I.Bunino tekstai (proza, poezija) ir S.Rachmaninovo romansai padėjo unikalaus talento aktorei sukurti veriančiai skaudų spektaklį apie emigracijos nostalgiją, neišsipildžiusią meilę ir tragišką pasirinkimą. Gausūs talentai - vokalistės, pianistės, dramos aktorės - padeda atlikėjai su polėkiu atsiduoti muzikos, poezijos ir puikios prozos stichijai, o žiūrovui - išgyventi jaudinančio grožio akimirkas.

Toks įžanginis kamertonas - nemažas išbandymas kitiems atlikėjams. Tačiau berlynietis Herbertas Kaluza (politinis emigrantas, 1980 m. iš Lenkijos išvykęs į Vakarų Vokietiją) priėmė iššūkį ir oriai jį atlaikė spektakliu pagal Isaako Babelio apsakymą „Mano karvelidės istorija“ - apie 1905 m. Odesoje įvykusį žydų pogromą. Žiaurią tolimos vaikystės istoriją senas žydas pasakoja keturiomis kalbomis - lenkų, rusų, anglų ir vokiečių. Labiausiai jaudina tiksliai aktoriaus surastas gyvybingumo ir optimizmo užtaisas, padedantis išgyventi ir paliekantis vilties.

Intelektualas, filosofinio teatro kūrėjas Janušas Stoliarskis (Lenkija) itin techniškai sudėtingam spektakliui pasirinko Česlovo Milošo poemą „Orfėjas ir Euridikė“. Aktorius iš Poznanės atsivežė pilną furgoną rekvizito. Šalia įspūdingo renesansinio krėslo kėpsojo kvadratinė metalu kaustyta dėžė. Ar čia garsas, paklausiau? Ne, vaizdas. Iš čia pat pažertų techninių parametrų supratau tik tiek, kad jo atsivežtas žaisliukas gerokai lenkia 3D vaizdo sistemą. O kas tai yra, netrukus įsitikinome.

...Gaudžiant baugiems nežemiškiems garsams tarp balzganų, šešėlius gaudančių ekranų po Hado karalystę blaškosi Orfėjas. Poetų, dramaturgų ir kompozitorių pamėgtas antikos mitas Č.Milošo ir J.Stoliarskio traktuotėje tapo egzistencine filosofine parabole apie gyvenimą ir mirtį, amžinąją tų pradų priešpriešą ir vienovę. Todėl tie, kurie laukė istorijos „apie meilę“, liko nusivylę...

„Apie meilę“ buvo Viačeslavo Gunino režisuota Žano Kokto monodrama „Žmogaus balsas“, kurią itin mėgsta nebejaunos aktorės savo benefisams. Šįkart ašaringą atstumtos meilės istoriją įkūnijo Saransko (Mordovija) aktorė Zinaida Pavlova. Kam patinka gražiai įpakuotos buduarinės meilės kančios (raudono šilko drapiruotės, nervingai maigomos cigaretės, šlapios nuo ašarų nosinaitės) - tiems buvo kaip tik. Atsirado prijaučiančių ir italų namų šeimininkės vargams (Darijaus Fo „Aš laukiu tavęs, mylimasis“), kuriuos jausmingai atskleidė Mogiliovo srities dramos teatro aktorė Jelena Dudič (rež. Nikolajus Živago).

Visiškai kitokį santykį su medžiaga - pirmąja meilės patirtimi ir jos pamokomis - pademonstravo Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentė Augustė Pociūtė (rež. Nerijus Gedminas) Vadimo Levanovo pjesėje „Sudie, derintojau“. Papasakota jaunos merginos istorija talpina daugybę galimybių - nuo įžūlaus epatažo ir beatodairiško jaunatviško maišto iki... Iki tos mąslios, santūriai tramdomos gaidos, kuri papasakotai istorijai suteikia išminties ir šviesaus liūdesio. O jaunai herojei (kaip ir aktorei) - gyvenimo perspektyvos.

Kauniečių Aleksandro ir Stanislovo (rež.) Rubinovų „Koba“ - vienas iš daugelio nesenos istorijos puslapių, kuriuos taip savitai, temperamentingai TV ekrane atgaivina Eduardas Radzinskis. Kauniškių monospektaklis - ramus ir baisus. Tai tyli tirono sulaužytos asmenybės drama.

Prieš nusileidžiant festivalio uždangai žiūrovai turėjo progos paploti 2003 m. Birutės Mar sukurtai „Antigonei“, kuri ir šiandien atrodo įtaigus, išbaigtas, stilingos plastikos kūrinys. Salėje girdėjosi „Bravo!“O po poros valandų žiuri pirmininkas Regimantas Adomaitis įteikė aktorei festivalio Didįjį prizą. Taigi tiems, kas nematę „Antigonės“, kitais metais bus proga ją pamatyti Mažajame teatre, nes žiūrovų lankomas, ypač mokyklose paklausus spektaklis jau išbrauktas iš Nacionalinio dramos teatro repertuaro...

Su „Atspindžiu“ į Visaginą atėjo aukštoji kultūra

 

Apie „Atspindį“ mintimis dalijasi Visagino savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja kultūrai Dalia SAVICKAITĖ.

- Kaip vertinate teatro festivalį, jau turintį šiokią tokią istoriją?

- Manau, tai pats solidžiausias Visagino kultūrinis renginys. Džiaugiuosi, kad jam buvo pasirinktas būtent mūsų miestas. Daugiatautei bendruomenei - tarptautinis festivalis.

Mūsų mieste daug techninės inteligentijos iš Maskvos, Sankt Peterburgo. Tai aukštosios kultūros pasiilgę intelektualai. Jie ypač mielai lanko rusų klasikų spektaklius. Kaip aplinkinių gyvenviečių žmonės - lietuviškus. Sėdėdama salėje pastebiu, kad festivalis jau turi savo nuolatinius žiūrovus, karštus gerbėjus. O žiūrovai - savo favoritus. Numylėtiniu tapo kasmet iš Vologdos atvažiuojantis Vsevalodas Čiubenka, kurio spektakliai surenka sausakimšas sales. Šiemetinis nekonkursinis „Nuo ko miršta žiurkėnai“ pilnutėlėse salėse rodytas net du kartus! „Atspindžio“ talismanu jau tapęs ir prancūzų mimas Bobas Dantonelis, šiemet atvykęs kaip žiuri narys.

- Turite ir senesnių renginių, kaip, sakysim, „Kantri“ muzikos festivalis...

- „Atspindys“ - aukštosios kultūros faktas. Ir tai yra esminis skirtumas. Per jį ateina europinė kultūra. Ji tampa artimesnė. Pasaulio įvykiai pasiekia mus ne tik per meną, bet ir žmones, kurie yra gyvi jų liudininkai. Rodos, Kosovo problemos taip toli, ir staiga pamatai Mentoro Zymberajos autentiškų išgyvenimų persmelktą spektaklį „Aktorius dėžėje“. Atvyko žmogus iš ten, kur dar neseniai sproginėjo tikros minos. Ir jis mums papasakojo apie tai. Pasaulis tapo glaudesnis. Mes - artimesni.

- Jau nuo pirmųjų festivalių imta kalbėti apie kameriniam teatrui pritaikytą salę...

- Tie darbai užsitęsė, bet jie vyksta. Salė bus. Moderni, su šiuolaikine įranga.

- Maloniai stebina ypač gausus miesto vertinimo komisijos būrys. Kaip ir gausybė visuomeninių prizų. Nė vienas svečias neišvažiuoja nepagerbtas, nepamalonintas...

- Dalyvauti toje komisijoje visaginiečiai laiko prestižo reikalu. Yra jau „etatinių“. Beje, būtų neblogai, jei Visagino savivaldybė taptų oficialia festivalio partnere. Tas padėtų kokybiškiau atlikti daugelį paruošiamųjų darbų. Kad ir laiku išplatinti bilietus. Juolab, kad į festivalio spektaklius veržiasi ir visaginiečių kaimynai.

- Prašotės daugiau darbo? Nekalbant apie sunkumus, krizę?

- Ji atėjo ir praeis. Jeigu šiandien kas nors ir padeda žmonėms išgyventi, tai būtent aukštoji kultūra.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Gyvenimas"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s