respublika.lt

Džiaugiamės žodžio laisve

(0)
Publikuota: 2013 gegužės 03 09:02:10, Edita ČEPELYTĖ, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Džiaugiamės žodžio laisve

Didžiausias žmogaus troškimas visais laikais buvo laisvė, ypač - žodžio laisvė. Dabar galime džiaugtis ją turintys, galintys laisvai reikšti nuomonę. Šiandien - Pasaulinė spaudos laisvės diena, šia proga kalbamės su filosofu, publicistu, literatūros kritiku Vytautu RUBAVIČIUMI.

- 1940-1988 metais spaudos laisvei buvo uždėti antrankiai, joks leidinys negalėjo išeiti be valdžios palaiminimo. Kokios taisyklės tuo metu vyravo?

- Spaudą cenzūravo tuo metu veikusi organizacija „Glavlitas“, kuris saugojo valstybės paslaptis, o ideologinę priežiūrą vykdė Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto ideologinis aparatas. Tačiau tuo metu vyravo užuominų kalba, kurią savo kūryboje vartojo rašytojai, o žmonės labai ryškiai suprato, apie kokias uždraustas temas kalbama. Tuo metu žmonės kaip niekada buvo įgudę skaityti tokius tekstus.

- Tuometinė valdžia pati nesuprato metaforinio kalbėjimo?

- Valdžia buvo gana gudri, ji įžvelgdavo, apie ką kūrėjai kalba, tačiau lyg ir nebuvo prie ko prikibti. Be to, ji pati nenorėjo kelti tam tikrų skandalų, į kuriuos Maskva galėjo atkreipti dėmesį. Visos kūrybinės sąjungos buvo Maskvos sąjungų filialai. Spauda ir cenzūra - buvo dalykai, pajungti ideologiniams tikslams, naujo tarybinio žmogaus auklėjimui.

- O paprastas skaitytojas galėdavo tuo metu sulaukti pagalbos?

- Nebuvo įmanoma, kad dirbantis žiniasklaidoje neatsakytų į kokio nors skaitytojo laišką per 10 ar 14 dienų. Visada atsakinėdavo arba netgi atlikdavo tam tikrus tyrimus, nes skaitytojas galėjo skųstis kitoms instancijoms, kad į jo laišką neatsakoma. Į tai, kas jau būdavo išspausdinama, valdžia reaguodavo labai greitai. Jeigu būdavo kalbama apie kokias nors gyvenimo negeroves, tuometinė valdžia labai greitai imdavosi įvairiausių priemonių.

- Kokios taikytos sankcijos, jeigu kūrėjai pasakydavo daugiau nei tuo metu buvo galima?

- Nepaisyti taisyklių tuo metu buvo praktiškai neįmanoma, tokie rašytojai neturėjo teisės dalyvauti viešumoje, kitaip tariant, jo kūryba nebuvo spausdinama. O už visas išspausdinto kūrinio blogybes turėdavo atsakyti to leidinio vyriausiasis redaktorius.

- Spaudos laisvei kelią atvėrė Sąjūdis?

- Spaudos laisvėjimas jau buvo justi 1987-1988 metais. Pirmiausia buvo jaučiami išsilaisvinimo impulsai iš centrinės rusiškosios spaudos. Tokie spaudos leidiniai kaip „Literaturnaja Gazeta“ jau buvo laisvo žodžio.

 

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s