respublika.lt

Galerijoje - paskaita apie smurtą XVI-XVIII a. Vilniuje

(0)
Publikuota: 2017 kovo 06 15:38:09, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 2 nuotr.
Justina Kozakaitė. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Nacionalinės dailės galerijos (NDG) auditorijoje kovo 9 d., ketvirtadienį, Vilniaus universiteto doktorantė Justina Kozakaitė skaitys paskaitą "Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a.".

 

Ši paskaita yra parodą "Miesto gamta: pradedant Vilniumi" lydinčio mokslininkų paskaitų ciklo "Miesto gamta: pradedant mokslu" dalis. Paskaitų ciklas "Miesto gamta: pradedant mokslu" - tai valandos trukmės susipažinimas su parodoje apmąstomomis temomis, kurios paskaitose aptariamos iš mokslininkų perspektyvos.

Praeities žmonių palaikai yra tiesioginis istorijos pažinimo šaltinis, kurį galima "perskaityti". Šio darbo imasi antropologas, bandantis prikelti praeitį prakalbindamas žmogaus griaučius, kurie gali liudyti jo fizinę veiklą, mirties laiką, patirtus nelaimingus atsitikimus ar smurtą. XVI-XVIII a. Vilniaus, kuris pasižymėjo kultūrine, religine ir socialine įvairove, gyventojai patirdavo daug traumų.

Paskaitoje į miesto erdvę ir žmonių tarpusavio ryšius bus bandoma pažvelgti šiek tiek kitu kampu - analizuojant tuo metu patirtus sužalojimus. Tyrimo objektai yra elito atstovų, paprastų miestelėnų ir dvasininkų palaidojimai, rasti Švč. Trejybės cerkvėje ir Katedros, Liejyklos, Subačiaus gatvėse.

J. Kozakaitė - Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė, šiuo metu rašanti disertaciją "Traumos Lietuvoje bioarcheologiniais ir istoriniais duomenimis". Mokslininkės tyrimų objektas - priešistorinių ir istorinių laikų skeletuoti palaikai, randami visoje Lietuvoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s