respublika.lt

Just. Marcinkevičius nurašytas, bet bent jau M.K.Čiurlionis dar ne

(17)
Publikuota: 2024 liepos 08 15:45:12, Deimantas Kniška
×
nuotr. 1 nuotr.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis su žmona Sofija Kymantaite - Čiurlioniene. Gintaro Mačiulio (ELTA) nuotr.

Seimas 2025-uosius paskelbė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio metais, todėl Vyriausybė trečiadienį tvirtins M.K.Čiurlionio 150‐ųjų gimimo metinių minėjimo nacionaliniu ir tarptautiniu mastu planą. O štai siūlymas analogiškai pagerbti Tautos dainiumi tituluojamą poetą Justiną Marcinkevičių Seime blokuojamas.

 

Plano dėl M.K.Čiurlionio projektui pritarė Vyriausybės M.K.Čiurlionio vardo ir kūrybos paveldo įprasminimo ir sklaidos komisija, vadovaujama ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės.

Teikiamu nutarimo projektu siūloma patvirtinti „M.K.Čiurlionio 150‐ųjų gimimo metinių minėjimo nacionaliniu ir tarptautiniu mastu 2024-2026 metais veiklos planą", kurį sudaro 130 veiklų /projektų:

7 akcentinės veiklos (Lietuvos moksleivių apsilankymas M.K.Čiurlionio biografinėse vietovėse, M. K.Čiurlionio jubiliejinių metų pradžios renginys ir kt.);

10 veiklų atminčiai ir įprasminimui (atnaujintos M. K. Čiurlionio kelio medinės skulptūros atkarpoje Varėna-Druskininkai, M.K.Čiurlionio vardo suteikimas naujai bijūno Paeonia lactiflora hibridų veislei ar kitai gėlei ir kt.)

32 profesionaliojo meno veiklos (festivalis „Pasaulio fortepijono žvaigždės sveikina M.K.Čiurlionį", paroda „Stasys Eidrigevičius. Hommage à Čiurlionis" ir kt.);

20 edukacinių sumanymų veiklų (švietimo programų papildymas aktualiu ir nežanriniu turiniu apie M.K.Čiurlionį, suskaitmenintas M.K.Čiurlionio kūrybos paveldas Lietuvos kultūros įstaigų skaitmeninių duomenų platformoje „Ekultūra" ir kt.);

18 leidybos ir mokslo projektų veiklų (M. K. Čiurlionio bibliografijos internetinėje erdvėje sudarymas, leidinio išleidimas ir parengtos informacijos sklaida, tarptautinė konferencija, studijų dienos ir koncertai „M.K.Čiurlioniui 150: atodangos ir interpretacijos" Vilniuje, Varšuvoje, Leipcige ir kt.);

26 veiklos bendruomenių ir regionų iniciatyvoms (teminė ekskursija „Geltonasis karavanas M.K.Čiurlionio keliais" Plungės savivaldybėje, papildytosios realybės integracija paremto QR kodo, pristatančio M.K.Čiurlionio kūrinį „Karalių pasaka", sukūrimas ir kt.);

17 veiklų M.K.Čiurlionio kūrybai garsinti Lietuvoje ir už jos ribų (M.K.Čiurlionio kūrybos, minint jo gimimo dieną, Lietuvos atstovybėse ir kitose erdvėse pristatymas, M. K. Čiurlionio kūrybos paroda Japonijoje ir kt.).

Planą įgyvendins Kultūros ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, Stasio Eidrigevičiaus menų centras, Žemaičių dailės muziejus, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus dailės akademija, Nacionalinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei kitos nacionalinės, kultūrinės įstaigos, bendruomenės, asociacijos.

Anot projekto, įgyvendinus planą, „sustiprės Lietuvos visuomenės pasididžiavimo savo šalies genijumi jausmas, daug visoje Lietuvoje gyvenančių žmonių bus dalyvavę rengiant ir įgyvendinant M.K.Čiurlionio 150‐ojo jubiliejaus minėjimo renginius ir iniciatyvas, daugybė užsienio šalių gyventojų sužinos apie M.K.Čiurlionio asmenybę, jo kūrybą ir Lietuvos kultūrinį paveldą".

Siūloma nustatyti, kad planas įgyvendinamas iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžete atitinkamoms ministerijoms, institucijoms ir įstaigoms patvirtintų bendrųjų asignavimų ir kitų teisėtai gautų lėšų.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
3
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (17)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar nusiminėte, kad Lietuvos rinktinė neiškovojo kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +19 C

+12 +17 C

+11 +19 C

+13 +21 C

+15 +23 C

+19 +24 C

0-3 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s