respublika.lt

Klaipėdos dramos teatras imasi pjesės apie apokalipsės nepastebėjusius žmones

(0)
Publikuota: 2017 vasario 05 08:51:02, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Režisierius Darius Rabašauskas. Eimanto Chachlovo nuotr.

Klaipėdos dramos teatras jau kimba į šių metų darbus. Pirmąja 2017-ųjų premjera kovo 17-18 dienomis taps baltarusių kilmės dramaturgo Pavelo Priažko siurrealistinė pjesė „Juoda dėžutė".

 

Spektaklį režisuoja Darius Rabašauskas, scenografiją ir kostiumus kuria Laura Luišaitytė, muziką - Jonas Jurkūnas, šviesų dailininkas - Darius Malinauskas.

D. Rabašauskas jau seniai bendrauja su dramaturgu ir buvo pasirinkęs kitą jo pjesę, bet autorius uždraudė ją statyti, nes savo ankstyvosios kūrybos išsižada.

„Pastaraisiais metais P. Priažko pradėjo rašyti visai kitokius, specifinius tekstus. Jis atrado savitą kalbėjimo būdą. Štai naujausias jo tekstas „Juoda dėžutė", parašytas 2016 metais, sudomino. Pats dramaturgas naujausius savo darbus vadina netgi ne pjesėmis, o tekstais. Juose maža žodžių, tačiau tie žodžiai savyje talpina labai daug", - pasakojo režisierius.

Kuo jį sudomino „Juoda dėžutė"? Anot jo, keistas jausmas, kad P. Priažko kalba lyg apie jau įvykusią apokalipsę. „Mes jos tiesiog nepamatėme. Žmonės yra vieniši, bet gyvena kartu. Juos ir sieja, taip pat ir nesieja kažkokie ryšiai. Jie gyvena kažkokioje planetoje, kurią patys jau praktiškai sunaikino, nekalbant vien apie ekologiją, ir nieko jau negalima pakeisti. Šitas apokaliptinis pasaulis man pasirodė labai įdomus", - atviravo D. Rabašauskas.

„Juoda dėžutė", režisieriaus žodžiais, turi konkrečius personažus, konkrečias situacijas, tačiau kiekvienas žmogus, kiekvienas žiūrovas tą tekstą turėtų suvokti, perskaityti savaip. Ir tai yra unikalu. Ta „Juoda dėžutė" kiekvienam žiūrovui galės būti vis kita.

P. Priažko (g. 1975 m.) - baltarusių dramaturgas, rašantis rusų kalba. Jo pjesės sunkiai skinasi kelią į Baltarusijos teatro scenas, tačiau daug statomos Rusijoje, kur tapo tikru fenomenu.

Naujausios P. Priažo pjesės „Juoda dėžutė" veikėjai įkurdinti savo pačių praeityje. Jie susitinka mokykloje - internate, kur kažkada gyveno, dirbo ir mokėsi. Nežinodami priežasties, kodėl jie čia, būdami jau suaugę, yra priversti vėl gyventi savo vaikystės pasaulyje, kuriame viskas iki skausmo pažįstama, bet tuo pačiu kažkas negrįžtamai pasikeitę. Ieškodami ir nerasdami išeities iš gyvenimo, kurį priversti gyventi, pjesės personažai atsiduria bekompromisėje akistatoje su pačiu savimi ir turi iš naujo permąstyti savo vietą pasaulyje, kurio pabaigos jie nepastebėjo. Spektaklyje vaidins šeši aktoriai. Pagrindinių personažų nėra, nes visi - svarbūs. Režisierius pasirinko jaunosios kartos Klaipėdos dramos teatro aktorius Mikalojų Urboną, Joną Baranauską, Vaidą Jočį ir kviestinius - studentus arba Klaipėdos Jaunimo teatro aktorius, jau vaidinančius kituose Klaipėdos dramos teatro pastatymuose - Justiną Vanžodytę, Karoliną Kontenytę ir Donatą Stakėną.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s