respublika.lt

Klaipėdos dramos teatras premjeras pristatys Vilniuje

(0)
Publikuota: 2017 sausio 29 08:40:10
×
nuotr. 2 nuotr.
A.Strindbergo „Tėvas“ - Darius Meškauskas, Aldona Bendoriūtė. Remigijaus Treigio nuotr.

Klaipėdos dramos teatras vasario pradžioje svečiuosis Vilniuje ir Nacionaliniame dramos teatre parodys savo premjeras - Augusto Strinbergo psichologinę dramą "Tėvas" ir Gintaro Grajausko "Pašaliniams draudžiama".

 

Tai naujausios Klaipėdos dramos teatro premjeros, jau pamėgtos ir įvertintos Klaipėdos žiūrovų. Abu spektakliai Klaipėdos dramos teatre - anšlaginiai, bilietai į juos išparduoti keletui mėnesių į priekį.

Kodėl nustojame mylėti?

A.Strindbergo dramą "Tėvas" režisavo viena žymiausių Latvijos teatro režisierių Mara Kimelė, scenografas - Reinis Suhanovas (Latvija), kostiumų dizainerė - Baiba Litina (Latvija). Spektaklyje vaidina Darius Meškauskas, Aldona Bendoriūtė, Igoris Reklaitis, Karolina Kontenytė, Nijolė Sabulytė, Jūratė Jankauskaitė, Marius Pažereckas, Vaidas Jočys, Kamilė Andriuškaitė, Radvilė Bronušaitė.

Psichologinę dramą "Tėvas" A.Strindbergas parašė 1887 metais - likus vos metams iki autobiografiniais motyvais sukurto atviro ir skaudaus romano "Pamišėlio užrašai" pasirodymo. Kaip žmonės, kadaise neabejotinai mylėję vienas kitą, pasirengę atiduoti į kito rankas savo gyvenimą, pamažu ima tolti vienas nuo kito? Kokiu būdu tie, regis, nedideli ir nesvarbūs skirtumai, kiek kitoks požiūris į pasaulį staiga tampa esmine kliūtimi susikalbėti? Kodėl tie, kurie mylėjo vienas kitą, nutolsta, užsidaro savo privačiuose pasaulėliuose, o meilę pamažu pakeičia iš pradžių abejingumas, o paskui ir atvira neapykanta? Kaip mes išmokstame to baisaus meno vienas kitą iš lėto nuodyti tylia pagieža, o paskui apskritai paskelbiame vienas kitam ir visai atvirą negailestingą karą? Kodėl mylimieji nustoja mylėti? Kodėl po gražių pažadų "ir laimėje, ir varge, kol mirtis mus išskirs" žmonės ima kurti pragarą vienas kitam ir svajoti, kad ta mirtis kuo greičiau juos išskirtų? A.Strindbergas savo pjesėje tiksliai ir negailestingai analizuoja paskutinę šios nepastebimos transformacijos fazę - baisią savo nenumaldomai augančia neapykanta.

Kelionė per gyvenimą

Vasario 7 d. 18.30 val. klaipėdiečiai Vilniaus žiūrovams parodys naujausiąją premjerą - G.Grajausko "Pašaliniams draudžiama".

G.Grajauskas - klaipėdietis poetas, eseistas, prozininkas, dramaturgas. "Pašaliniams draudžiama" - nauja jo pjesė. Dramaturgas apie pjesę sako: "Tai tarsi savotiškas kelionių filmas - apie kelionę per gyvenimą ir dar toliau."

Pjesės, turinčios autobiografinių momentų, pagrindinis herojus - Poetas. Pradžioje visai jaunas, jis keliauja per laiką ir gerai atpažįstamas situacijas, pamažu bręsdamas ir mėgindamas perprasti savo paskirtį pasaulyje. Jis puikiai suvokia visą savo egzistencijos tragikomiškumą, tačiau nelabai ką gali pakeisti - šitame keistokame "road movie", vadinamame gyvenimu, jis tėra tik vienas iš personažų. Groteskas, farsas, autoironija - trys amžini jo palydovai. Kelionėje Poetas sutinka daugybę žmonių - nuo seno Bitininko, jaunystėje buvusio žinomu poetu, iki beveik metafizinės Valytojos. Kartais galima įtarti, kad tas jaunas poetas sutinka save patį, senatvėje virtusį ramiu išmintingu bitininku. Poetą lydi ir savotiškas antikinis choras - šiurpokos būtybės, save kaskart vis kitaip įvardijančios. Gal tai nebe gyvųjų, o mirusiųjų kelionė - po teritoriją tarp gyvenimo ir mirties?


***

Spektaklio režisierius O.Koršunovas, scenografė Giedrė Brazytė, muzikos autorius Antanas Jasenka, dainų tekstų autorius G.Grajauskas, choreografė Vesta Grabštaitė, vaizdo projekcijų autorė Eglė Eigirdaitė, šviesų dailininkas Vilius Vilutis.

Spektaklyje vaidina Jonas Baranauskas, Darius Meškauskas, Eglė Barauskaitė, Mikalojus Urbonas, Rimantas Pelakauskas, Renata Idzelytė, Eglė Jackaitė, Arnoldas Eisimantas, Justina Vanžodytė, Sigutė Gaudušytė, Simona Šakinytė, Liudas Vyšniauskas, Marius Pažereckas, Linas Lukošius, Igoris Reklaitis, Regina Šaltenytė, Vida Kojelytė, Kazimieras Žvinklys, Lina Krušnaitė.

Spektaklyje groja Antanas Jasenka, Gintaras Grajauskas, Matas Teichmanas (Matt Teichmann), Arvydas Jakubėnas, Kęstutis Bublys.

***

Klaipėdos dramos teatro spektakliai

Nacionaliniame dramos teatre (Gedimino pr.4)


vasario 1 ir 2 d. 19 val. Augusto Strindbergo psichologinė drama "Tėvas" (rež. Mara Kimelė)

vasario 7 d. 18.30 val. - Gintaro Grajausko "Pašaliniams draudžiama" (rež. Oskaras Koršunovas).


Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s