respublika.lt

Kuo šiemet nustebins Kaziuko mugė?

(0)
Publikuota: 2017 vasario 23 14:03:25, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Kuo šiemet nustebins Kaziuko mugė? Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Kovo 3-5 dienomis Vilniuje vyks 414-oji Kaziuko mugė, kurią šiemet įamžins ir kolekcinė moneta. Pirmą kartą prie mugės šiemet prisidės Vilniaus arkivyskupija, o pirmą kartą "Uber" pavėžėjimo paslauga pasinaudoję svečiai į Kaziuko mugę galės atvykti nemokamai.

 

Mugės organizatoriaus Vytenio Urbos teigimu, šiemet renginio metu bus galima susipažinti ne tik su tradiciniais amatais ar įsigyti medinių šaukštų, bet ir pamatyti šalies jaunųjų dizainerių darbų, paragauti lietuviškų bei užsienio šalių virtuvių patiekalų. V. Urbos teigimu, viena iš šių metų naujovių - prekybos erdvių suskirstymas į temines zonas.

"Šiemetinis Kaziukas tikrai modernėja, šurmuliuoja ir eina koja į koją su šiuolaikiniu gyvenimu", - mugės pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjo V. Urba.

Specialiai 414-ajai Kaziuko mugei dailininkas Rytas Jonas Belevičius sukūrė dviejų nominalų kolekcines monetas, kurias bus galima įsigyti renginio metu. 5 eurų moneta pagaminta iš sidabro, o 1,5 euro vertės moneta - iš vario ir nikelio lydinio.

"Pusantro euro nominalas - aliuzija į lietuvišką pusantroką, kaldintą Vilniaus monetų kalykloje 17-ajame amžiuje, o su šiuo laikmečiu siejamos ir Kaziuko mugės tradicijos", - mugės pristatymui skirtoje spaudos konferencijoje teigė Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktorius Mindaugas Vaičiulis.

Anot M. Vaičiulio, Kaziuko mugės moneta bus siekiama pradėti kolekcinių monetų seriją, įamžinsiančią tradicines šventes - Jonines, Užgavėnes.

Lukiškių aikštės prieigose drožėjas Virgilijus Laučiūnas sieks į rekordų knygą įrašyti naują pasiekimą - bus drožiama didžiausia medinė klumpė, kurios aukštis turėtų siekti 2 metrus. Pirmą kartą mugės metu bus įrengta ir Dizaino alėja, kurioje bus galima įsigyti lietuviškų prekės ženklų drabužių, juvelyrinių dirbinių, aksesuarų, namų interjero detalių.

Mugės organizatoriai vilniečius ir miesto svečius kviečia į renginį atvykti išmaniai: mugės žemėlapyje bus pažymėtos vietos, kuriose "Uber" vairuotojai galės paimti ir išlaipinti keleivius, o su "Uber" programėle keliaujantys pirmą kartą į Kaziuko mugę galės atvykti nemokamai.

Vilniaus arkivyskupija šventės metu surengs Dangiškojo mugės globėjo - Šv. Kazimiero šventę. Kovo 3 d. Vilniaus arkikatedroje vyks koncertas "Karūnavimo mišios", kuriame dalyvaus "Ąžuoliuko choras", o kovo 4 d. Bažnytinio paveldo muziejuje vyks edukacinės programos ir ekskursijos. Mugės svečiai taip pat kviečiami atvykti į kovo 3 d. vyksiančią Karališkąją naktį Katedroje. Bažnytinio paveldo muziejaus direktorės Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės teigimu, mugės dienomis Katedros aikštėje įrengtose palapinėse prisistatys iš viso 9 vienuolių bendruomenės.

Oficiali Kaziuko mugės atidarymo ceremonija prasidės kovo 3 d. 15 val. prie Arkikatedros aikštės varpinės. Mugėje dalyvaus apie 1 600 dalyvių iš 16 valstybių.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s