respublika.lt

Lietuvoje koncertuos vienas žymiausių Vakarų Afrikos muzikos meistrų

(0)
Publikuota: 2017 kovo 21 08:56:07, Vaida ANDRIKONYTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Baseku Kujatė (Bassekou Kouyate) su grupe. Organizatorių nuotr.

Lietuvoje koncertuosiantis Baseku Kujatė (Bassekou Kouyate) iš Malio yra vienas žymiausių šiuolaikinių Vakarų Afrikos ngoni instrumento meistrų. Šis "Grammy" apdovanojimui nominuotas ngoni ambasadorius ir Afrikos muzikos vizionierius yra užkariavęs klausytojų simpatijas visame pasaulyje.

 

Atgaivinęs vieną seniausių instrumentų, jis nutiesė tiltą tarp savo protėvių ir XXI amžiaus muzikos, tapdamas išskirtiniu talentu, jungiančiu bliuzą, rokenrolą, džiazą bei tradicinį Malio skambesį.

Baseku Kujatė muzikos revoliucionieriaus ir modernisto vardą užsitarnavo už savo sukurtą naują ngoni - tradicinės liutnios, tolimo bandžos protėvio ir vieno seniausių styginių instrumentų Afrikoje - vaidmenį. Atlikėjas šiam instrumentui pridėjo stygų, atrado naujų grojimo metodų ir eksperimentuodamas su garso efektais jį išpopuliarino - dėl to dabar galima šį instrumentą girdėti daugybėje Malio grupių. Baseku Kujatės rankose šis iš pažiūros ribotų galimybių instrumentas įgijo platesnį melodijų asortimentą ir universalumą, apimantį Vakarų muzikos stilius, ir užtikrino elektrinio bliuzo - roko skambesio ngoni autoriaus, virtuozo ir inovatoriaus statusą.

Po garsaus debiutinio "Segu Blue" (2007 m.), laimėjusio "BBC Radio 3" "Awards for World Music" Metų albumo bei Metų Afrikos atlikėjo kategorijose, ir "Grammy" nominuoto įrašo "I Speak Fula" (2009 m.) Baseku Kujatė pasirodė kaip vienas svarbiausių muzikantų projekte "AfroCubism". Jis koncertavo kartu su seru Polu Makartniu (Paul McCartney), Džonu Polu Džounsu (John Paul Jones), Damon Albarn, Boni Reit (Bonnie Raitt), Bono, Karlosu Santana (Carlos Santana), Džeksonu Braunu (Jackson Brown), Bela Flek (Bela Fleck), dalyvavo daugybėje kitų naujausių "Africa Express" renginių ir sulaukė pagyrų iš tokių muzikos dievaičių kaip Erikas Kleptonas (Eric Clapton).

Trečiasis albumas "Jama Ko" (2013 m.) buvo įrašytas valstybės perversmo, vykusio 2012 m. kovo mėnesį, metu ir yra Baseku Kujatės pareiškimas apie besitęsiančią krizę bei priespaudą Malyje.

2013 m. "Jama ko" albumą "World Music Charts Europe" išrinko metų albumu, geriausio world muzikos įrašo vardą suteikė "Les Inrockuptible ", "Mojo", "Uncut" ir kiti žurnalai.

Naujausias Baseku Kujatės karjerą apibrėžiantis albumas "Ba Power" (2015 m.) pasižymi įtaigiomis dainomis, ryškiais rifais ir visa apimančiomis emocijomis. Elegantiškas, preciziškas bei didžiulį įspūdį paliekantis įrašas įtvirtina jį kaip vieną aktualiausių XXI amžiaus atlikėjų.

Neeilinė charizmatiško ir genialaus Baseku Kujatės kelionė įrodo, kad jis yra vienas novatoriškiausių bei įdomiausių Afrikos muzikos atstovų. Stygų princu vadinamas atlikėjas, nepabūgęs laužyti tradicijų savo fenomenaliais pasirodymais ir idėjomis, praplėtė gimtosios muzikos paveldo ribas. Net senieji griotai, ngoni tradicijų globėjai, sveikina Baseku Kujatę už tai, kad atkreipė žmonių dėmesį į šią jau pradėjusią nykti muziką.


Faktai

* Baseku Kujatė gimė 1966 m. mažame daugiataučiame Malio kaime Garanoje, esančiame 60 kilometrų nuo Segou miesto ties Nigerio upės krantais. Jis yra senos griotų (paveldima muzikantų linija, tęsianti labai seną afrikiečių tradiciją) giminės palikuonis iš abiejų tėvų pusių.

* Baseku Kujatė Lietuvoje pasirodys su savo grupe "Ngoni Ba" - kvartetu, sudarytu iš įvairaus dydžio ir tonacijų ngoni instrumentų. Jame kartu pasirodo atlikėjo žmona Emi Sako (Amy Sacko), puiki griotų dainininkė, praminta "Malio Tina Turner", bei sūnūs Madou ir Mustafa Kujatės. "Ngoni Ba" dalyvaudami šimtuose koncertų per metus įkvėpė viso pasaulio auditorijas: "Glastonbury", "Roskilde", "Fuji Rock Festival", "North Sea Jazz Festival", WOMAD ir "Latitude" festivalių bei žymiausių salių lankytojus. Negailėdami liaupsių BBC "Ngoni Ba" pavadino "Geriausia rokenrolo grupe pasaulyje".


Koncertai

Kovo 28 d. 19 val. renginių OAZĖ, Kaunas

Kovo 29 d. 19 val. KEISTUOLIŲ teatras, Vilnius

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s