respublika.lt

Muzikos ir teatro akademijoje - net penki atlikėjų konkursai

(0)
Publikuota: 2017 kovo 07 15:36:15, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Mūza Rubackytė. Eltos nuotr.

Antradienį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) buvo pristatyti šios mokslo įstaigos rengiami ir joje vyksiantys penki muzikos atlikėjų konkursai. Keturi iš jų dedikuoti Lietuvos ir pasaulio muzikos scenos didiesiems.

 

"Konkursai - labai svarbi scenos meno dalis. Tai - sceninės karjeros galimybė, galimybė šaliai reprezentuoti savo kultūrą, o dalyviams susipažinti. Konkursas - tai būdas šiame konkurencingame pasaulyje atrinkti geriausią", - sakė LMTA rektorius Zbignevas Ibelhauptas.

Kovo 8 d. vienos charizmatiškiausių Lietuvos pianisčių prof. Mūzos Rubackytės iniciatyva startuoja naujas pianistų konkursas "Lisztofonija", skirtas žymaus vengrų kompozitoriaus Ferenco Listo (Ferenc Liszt) kūrybai populiarinti Lietuvoje.

"Šio konkurso idėja kilo asociacijoje "LiSZtuania". F. Listo kūriniai reikalauja didelio virtuoziškumo, profesionalumo. Bet kas F. Listo groti negali", - sakė M. Rubackytė.

Anot prof. Jurgio Karnavičiaus, "Lisztofonijos" konkursas - tai puiki studijų dalis, galimybė. Tai žmogų stimuliuos tolesniems ieškojimams, tolesnei kūrybai. Tai - netradicinis konkursas.

Kovo 17 ir 18 dienomis vyks jau daugelį metų rengiami Stasio Baro dainininkų (tenorų) ir Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkursai.

Kovo 25 ir 26 dienomis devintą kartą rengiamas Raimundo Katiliaus Lietuvos jaunųjų atlikėjų konkursas taps prasmingu akcentu minint per anksti išėjusio žymaus smuikininko 70-metį.

O kovo 30-31 dienomis LMTA erdvėse vyks Tarptautinis akordeonistų konkursas "Vilnius 2017".

Netrūksta skeptiškų nuomonių, kad konkursai - lyg žirgų lenktynės, kuriose tikram menui, kūrybai nelieka daug erdvės. Tačiau didesni ir mažesni konkursai nenustoja populiarumo visame pasaulyje. Kad ir kaip būtų, konkursų nugalėtojams dažnai atsiveria platesnės karjeros galimybės.

Antai naujojo, asociacijos "LiSZtuania" ir LMTA Fortepijono katedros rengiamo konkurso "Lisztofonija" prizas - profesionalus garso įrašas, pasitarnausiantis jaunajam atlikėjui lyg garsinė vizitinė kortelė. Trys geriausiai "Lisztofonijoje" pasirodę pianistai turės galimybę įrašyti savo programą. Profesionaliai paruoštas įrašas bus perduotas pianisto individualiam naudojimui, atlikėjui sutikus - pristatomas ir viešinamas internetinėje erdvėje. Taip pat prizą įsteigė muzikos instrumentų prekybos firma "Organum" - tai laureatų koncertas naujojoje "Steinway&Sons" salono salėje Vilniuje.

Prieš 20 metų - 1997-aisiais - žymus išeivijos dainininkas S. Baras (1920-2006) įsteigė premiją jauniems Lietuvos dainininkams. Ši premija tapo gana svaria paspirtimi tokių šiandien žinomų solistų, kaip Edgaras Montvidas ir Kostas Smoriginas, karjeros pradžioje.

Ilgainiui pradėtas rengti konkursas S. Baro premijai laimėti. Tarp jo nugalėtojų - Merūnas Vitulskis, Tomas Pavilionis. Kaskart konkursas atskleidžia pajėgiausius solistus, o klausytojams suteikia galimybę tapti naujųjų žvaigždžių gimimo liudininkais.

Tas pat pasakytina ir apie vienos ryškiausių lietuviškosios Karmen - V. Jonuškaitės-Zaunienės (1901-1997) - dainininkių konkursą. Jis rengiamas nuo 2000 m. akademinio skautų sąjūdžio Vydūno fondo iniciatyva. Laureačių sąraše - Asmik Grigorian, Jurgita Adamonytė, Ona Kolobovaitė, Katerina Tretjakova, Raminta Vaicekauskaitė, Lina Dambrauskaitė ir daugelis kitų puikių dainininkių.

Solistė prof. Asta Krikščiūnaitė priminė, kad S. Baro konkursas bus rengiamas jau 20-tą kartą, o šiemet jame varžysis net penki tenorai dėl geriausiojo vardo.

Kovo 16 d. vienam ryškiausių Lietuvos smuikininkų R. Katiliui (1947-2000) būtų sukakę 70 metų. Prasminga, kad šiai sukakčiai dedikuojamas IX R. Katiliaus jaunųjų atlikėjų konkursas - profesoriaus smuiko klasė LMTA visuomet buvo didelė, jis buvo mylimas savo studentų ir mokinių.

Konkurse dalyvaus smuiko, alto, violončelės ir kontraboso specialybių moksleiviai iš įvairių Lietuvos muzikos mokyklų, gimnazijų ir konservatorijų. Pagrindinis konkurso tikslas - apžvelgti ateinančiųjų muzikų pajėgas ir perspektyvas. LMTA Styginių instrumentų katedra kelis dešimtmečius rengė jaunųjų styginių instrumentų atlikėjų konkursą. 2001 m. konkursui buvo suteiktas R. Katiliaus vardas.

Tarptautinis akordeonistų konkursas "Vilnius 2017" yra jau 12-osios akordeono atlikėjų varžytuvės. Nuo 1994-ųjų kas antri metai rengiamas konkursas iš pradžių nepuoselėjo tarptautinių ambicijų, tačiau tiek Lietuvoje, tiek svetur populiarėjant akordeono muzikai, aprėpiančiai ir atgimusią tango estetiką, ir naujai kuriamą akademinę muziką, paskatino išplėsti konkurso dalyvių geografiją.

Šis konkursas, kaip pasakojo doc. Raimundas Sveckiavičius, - didelis, vyksta keliais etapais: pirma respublikinis, tik tada patenkama į tarptautinį.

"Konkursas - nelengvas. Teko girdėti esą jį Vilniuje laimėti sunkiau nei Vokietijoje, kur toks konkursas turi 50 metų tradiciją", - sakė R. Sveckiavičius.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s