respublika.lt

Paskelbta geriausia paminklo J.Basanavičiui idėja

(0)
Publikuota: 2017 vasario 20 15:40:45, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Paskelbta geriausia paminklo J. Basanavičiui idėja. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Pirmadienį sostinės savivaldybėje viešo atviro konkurso būdu paskelbta geriausia paminklo daktarui Jonui Basanavičiui meninė idėja.

 

Konkursą laimėjusios idėjos autoriai - Gediminas Antanas Sakalis, Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius.


Paminklas J.Basanavičiui - panašus į V.Mickevičiaus-Kapsuko paminklą

Pirmadienį Vilniaus savivaldybėje paskelbta geriausia paminklo dr. Jonui Basanavičiui meninė idėja, kurią sostinės savivaldybė atsirinko viešo atviro konkurso būdu.

Konkursą laimėjusios paminklo idėjos autoriai - Gediminas Antanas Sakalis, Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius. Vos užmetus akį į skulptūros maketą, kyla asociacijų su netoliese, priešais miesto Rotušę, sovietų laikais stovėjusia revoliucionieriaus Vinco Mickevičiaus-Kapsuko skulptūra.

"Noriu pasidžiaugti, kad įvyko atviras konkursas, kad jame buvo 16 dalyvių. Darbų vertinimo komisija atrinko menine prasme geriausius autorius. Konkurse buvo meninė dalis ir realizavimo dalis. Šiandien skelbiame konkurso laimėtojus. Kitą savaitę turime priimti sprendimą, ar statyti išrinktą paminklą už privačias lėšas, ar konkursą skelbti iš naujo, kadangi autoriai nepateikė savo darbo realizavimo dokumentų. Dėl to paminklas gali būti statomas tik už privačias lėšas", - paaiškino Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

G. A. Sakalis, G. Piekuras ir A. Rasimavičius siekė išraiškingai įprasminti J. Basanavičiaus asmenybę, charakterį, jo ryžtą, valią ir dvasingumą, anuometes politines peripetijas, todėl pasirinko klasikinį portretinį - figūrinį sprendimą su stipriu judesiu.

Paminklo kompozicijos pagrindą sudaro bronzinė figūra ant granitinio kubo, stovinčio ant apvalios granitinės formos. Ant kubo priekinės plokštumos - užrašas bronzinėmis raidėmis - JONAS BASANAVIČIUS.

Skulptūra iškiltų aikštėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją. Skulptūros reprezentacinė ašis orientuota į Didžiąją gatvę, o aikštės priešais Filharmoniją privalumas tas, kad pro ją driekiasi pagrindinis pėsčiųjų ir turistų srautas Aušros Vartų link, todėl paminklas bus matomas ir nuolat lankomas.

Pasak komisijai pirmininkavusio Lietuvos dailininkų sąjungos nario skulptoriaus prof. Gedimino Karaliaus, pasirinktas darbas geriausiai tiko aikštei, tačiau jį dar galima tobulinti toliau siekiant didesnės brandos.

Kaip sakė G. Karalius, ši idėja konkursą laimėjo dėl to, kad J. Basanavičiaus figūra buvo nesunkiai atpažįstama, jis oriai žengia į gyvenimą. "Minusas tas, kad netoliese stovėjo V. Mickevičius-Kapsukas", - pripažino G. Karalius.

Antrąją vietą konkurse laimėjo UAB "Studija2a" pristatyta idėja "J. Basanavičius - vėliavnešys", trečiąją - UAB "Vilniaus architektūros studijos" skulptūra "Lietuva - Lietus - Basanavičius".

Ketvirtosios vietos prizininkai - Gintautas Jonkus, Petras Grecevičius, Edmundas Andrijauskas, Jonas Abromas, penktosios vietos - UAB "Klaipėdos komprojektas" pristatyta idėja "Aušros bokštas".

G. Karalius įžvelgė minusų ir antrąją vietą laimėjusiame darbe: "Čia J. Basanavičius su vėliava. Tai turi neigiamą sarkastišką poveikį".

"Žmonės pristatė tik savo idėjas, o iki skulptūros padarymo - kaip iki mėnulio. Po 100 metų mūsų nebus, pasikeis ir daugelis dalykų. O skulptūra turi stovėti ir tai atlaikyti, - dėstė G. Karalius. - Kita vertus, reikia suprasti, kad ir tas pastatas (Filharmonija - ELTA), ir tas žmogus - iš ano laikmečio. Skulptūroje visa atitinka anuos laikus. Bet reikia skulptūrą priartinti ir prie šių laikų. Darbai, kurie konkurse laimėjo prizines vietas, turi būti toliau plėtojami".

Penkiems projekto konkurso prizininkams bus skirtos piniginės premijos: pirmosios vietos laimėtojui - 5 tūkst. eurų, antrosios - 4 tūkst. eurų, trečiosios - 3 tūkst. eurų. Dvi paskatinamosios premijos - po 2 500 eurų - ketvirtos ir penktos vietų laimėtojams. Savivaldybė pasirūpins, kad iki kitų metų rudens būtų sutvarkyta vieta skulptūrai - J. Basanavičiaus aikštė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s