respublika.lt

P.Kostinas savo parodą skiria Lietuvos moterims

(0)
Publikuota: 2017 kovo 07 08:56:35, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Dailininkas Piotras Kostinas. Dainiaus Labučio nuotr.

Kovo 7-ąją, Tarptautinės moters dienos išvakarėse, Vilniaus rotušėje atidaroma Lietuvoje daugiau kaip 30 metų gyvenančio ukrainiečio dailininko Piotro Kostino ir jo mokinių darbų paroda.

 

Renesansinės tapybos technikos subtilybių suaugusius mokantis dailininkas sako, kad šią datą parodos atidarymui pasirinko neatsitiktinai: "Daug metų gyvendamas Lietuvoje įsitikinau, kad šios šalies moterys yra tiesiog nuostabios. Joms ir skiriu šią parodą".

Išraiškingų veido bruožų menininkas, kurį galima pamatyti įvairiose reklamose, juokiasi, kad dėl tokių savo minčių ir bendro požiūrio į dailiąją lytį, yra neretai pavadinamas feministu: "Nekabinu makaronų ir nemeluoju. Iš tiesų nuoširdžiai žaviuosi Lietuvos moterimis. Juk ir Lietuvoje atsiradau neatsitiktinai - atvažiavau gyventi paskui mylimą lietuvę".

Ne atsitiktinumas, matyt, ir tai, kad 2014 m. Vilniuje jo įkurtos, suaugusiems skirtos privačios dailės mokyklos mokinių daugumą taip pat sudaro moterys.

Dviejose rotušės erdvėse bus eksponuojama apie 50 geriausių P. Kostino ir jo mokinių darbų. Pasak dailininko, jo meno mokykloje renesansinės tapybos technikos pagrindų mokosi įvairiausių profesijų atstovai, tarp mokinių yra ir verslininkų.

„Kodėl mokau tik suaugusiuosius? Mano itin mėgstama XVI-XVII a. olandų dailininkų naudota technika, kurią iš kitų išskiria ypatingas skaidrumas šešėliuose ir reljefinė tapyba šviesoje, yra labai sudėtinga. Kiekvienas darbas reikalauja daug kantrybės ir kruopštumo, kuris vaikams nebūdingas. Ši paroda - mano mokinių pasiektų rezultatų apibendrinimas. Žmonės, kurie pas mane mokosi, yra tarsi mano apaštalai. Apskritai, mano mokykla iš principo labai panaši į tas Renesanso laikų dirbtuves, kuriose didieji tapybos meistrai mokė savo mokinius", - šypsojosi P. Kostinas.

Pasak dailininko, parodoje bus galima pamatyti įvairiausių žanrų kūrinių - pradedant peizažais, baigiant portretais. Lankytojai išvys didžiųjų dailininkų paveikslų kopijų, kurias nutapė studijos mokiniai. Taip pat parodoje bus galima pamatyti išraiškingą, rafinuotą paties P. Kostino kūrybą. Pats dailininkas savo kūrybą įvardija kaip mistinį-romantinį realizmą.

Tapytojas, skulptorius, scenografas, interjero architektas ir meno istorikas (į visas šias sritis jis gilinosi per savo gyvenimą) P. Kostinas gimė 1954 m. Ukrainoje, Poltavos mieste. Nuo 1983-ųjų Lietuvoje gyvenantį menininką čia išgarsino 64 kvadratinių metrų sienų tapybos darbas „Esmė?", 2003 m. papuošęs Vilniaus centro poliklinikos sieną. Charkovo dailės mokykloje, kurią dar XIX a. įkūrė garsusis Ilja Repinas, mokęsis, o vėliau Dailės institutą tame pačiame mieste baigęs dailininkas, į Lietuvą atvyko iš tuomečio Leningrado (dabar Sankt Peterburgas). Persikelti į mūsų šalį jį suviliojo „Ermitaže", kur jis kurį laiką kopijavo paveikslus, sutikta lietuvaitė, kuri vėliau tapo jo žmona.

Įdomu tai, kad studijoje Užupyje ilgą laiką kuriantį dailininką vietos bendruomenė praminė Samurajumi, nes jis puikiai valdo japonišką kardą kataną. „Mano mama kilusi iš kazokų, todėl mokėjimas valdyti kardą, matyt, man yra įgimtas. Vis dėlto noriu pabrėžti, kad, nors ir moku puikiai valdyti kardą, esu pats taikiausias žmogus Lietuvoje. Tie, kurie iš tiesų supranta, kas yra ginklas, jo niekada nepanaudos", - savo filosofiją dėstė menininkas.

Jis neslepia, kad jam labai skauda širdį dėl savo tėvynės Ukrainos, kur gyvena daug giminaičių. Maidano įvykius gyvai internete stebėjęs menininkas džiaugiasi, kad Lietuva taip šiltai palaiko Ukrainą ir tų jausmų nebijo demonstruoti, nepaisant to, kad pati nesijaučia saugi turėdama tokį agresyvų kaimyną.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s