respublika.lt

„Prospekto“ galerijoje - šiandienė vengrų fotografija

(0)
Publikuota: 2016 vasario 02 08:43:00, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
„Prospekto“ galerijoje - šiandienė vengrų fotografija. Eltos nuotr.

Trečiadienį "Prospekto" fotografijos galerijoje atidaroma šiandienės vengrų fotografijos paroda "13 veidrodžių". Parodą atidarys Vengrijos ambasadorius Zoltanas Jančis (Zoltan Jancsi).

 

Pastarieji 25 metai turėjo itin reikšmingą poveikį fotografijai visame pasaulyje. Yra keturios priežastys, kodėl šis laikotarpis toks įdomus fotografijos istorijoje apskritai, o ypač tokių Vidurio ir Rytų Europos šalių, kaip Vengrija.

1989 m. kartu su politinės sistemos pokyčiais, įvykusiais socialistinėse šalyse, atsirado trys skirtingos techninės naujovės - kitą raidos etapą žyminčios gairės: parduotuvėse pasirodė pirmieji skaitmeniniai fotoaparatai, per 1989 metų Kalėdas dienos šviesą išvydo žiniatinklio standartas ir Europos telekomunikacijų sąjunga paskelbė GSM standartą.

Vengrų autorių parodoje ir stengiamasi parodyti, kaip į pokyčius reagavo skirtingos kartos, įvairūs menininkai, kaip keitėsi jų požiūris, temos ir priemonės.

Karta, kuri dešimtojo dešimtmečio pradžioje jau buvo subrendusi, turėjo prisitaikyti prie naujųjų socialinių ir kultūrinių sąlygų, atviros visuomenės apraiškų, liberalesnių nuostatų bei didesnės konkurencijos. Devintojo dešimtmečio kartai visos naujos sąlygos jau buvo duotos, taigi jiems nereikėjo taikytis prie naujų aplinkybių - jie su jomis augo.

"Mūsų tikslas yra atskleisti nūdienos tendencijas per jau pripažintų ir naujų menininkų darbus, parodyti Vengrijos fotografams kylančius iššūkius. Parodoje pateikiamos skirtingos temos, tačiau kiekvieną menininką, kiekvieną seriją sieja daugybė įvairių saitų. Nenorime skirstyti nei darbų, nei menininkų į įvairias temines grupes, uždėdami joms klasikinių temų (pavyzdžiui, portretas, peizažas, konceptualūs darbai, dokumentika) etiketes. Kiekvienas jų vadovaujasi skirtinga nuostata - nuo klasikinio fotografijos žanro iki medijų. Tačiau jie atskleidžia įvairiapusį scenos įspūdį", - sakė parodos kuratoriai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar norėtumėte sugrįžti į mokyklą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s