respublika.lt

Steigiama nauja premija, kurios vertė - 5500 eurų

(5)
Publikuota: 2024 vasario 20 11:07:51, Danas NAGELĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Ministerija parengė ir teikia derinti pastaboms ir pasiūlymams Vaikų literatūros premijos skyrimo nuostatų projektą. "Pixabay" nuotr.

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija parengė ir teikia derinti pastaboms ir pasiūlymams Vaikų literatūros premijos skyrimo nuostatų projektą.

 



Premija siekiama skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, skatinti vaikų literatūros tyrėjų, skaitymo ir literatūros sklaidos specialistų kūrybiškumą, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą ir knygų skaitymą, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas, ugdant vaikų estetines, bendražmogiškąsias vertybes, stiprinant tautiškumą ir pilietiškumą.

Premiją steigtų Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Premijos dydis - 100 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio premija mokama iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų, skirtų ministerijai. Šiuo metu 1 BSI - 55 eurai.

Iš jų: 60 BSI - už vaikų literatūrą (už kūrinį / kūrinius) ir 40 BSI - už vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimą (už literatūros kritiką ir tyrimus, skaitymo - raštingumo skatinimo projektus, literatūrines - kūrybines akcijas ir kt.), populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą, ugdant estetines ir bendražmogiškąsias vertybes, tautiškumą, pilietiškumą. Premija teikiama kiekvienų metų balandžio 2 dieną - Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Kandidatūras premijai gauti turi teisę teikti asociacijos, švietimo įstaigos, švietimo įstaigų steigėjai, leidyklos, bibliotekos, kiti juridiniai ir fiziniai asmenys.

Kandidatams premijai už vaikų literatūrą gauti taikomi atrankos kriterijai: pastarųjų 5 metų autoriaus vaikų literatūros kūryba (kūrinys / kūriniai); meninė ir pedagoginė kūrinio / kūrinių vertė;

kūrinio / kūrinių naujumas, originalumas, reikšmingumas, kalbos vaizdingumas ir taisyklingumas.

Kandidatūras premijai gauti atrenka švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaryta 5 narių premijos atrankos komisija, skiriama vieneriems metams. Komisijos nariais gali būti skiriami Ministerijos valstybės tarnautojai, profesionalūs vaikų literatūros ekspertai: tyrėjai, mokslininkai, mokytojai, kultūros specialistai, turintys žinių, kompetencijų visapusiškai vertinti vaikų literatūros skaitymo skatinimo įvairias veiklas.

Premijuotas asmuo pakartotinai gali kandidatuoti premijai ne anksčiau kaip po trejų metų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
4
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (5)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar lankotės Dainų šventės renginiuose?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +19 C

+12 +17 C

+11 +19 C

+13 +21 C

+15 +23 C

+19 +24 C

0-3 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s