respublika.lt

Trio „Kaskados“ 20-mečiui - A.Šenderovo kūrinio premjera

(0)
Publikuota: 2017 kovo 31 08:49:18, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Anatolijus Šenderovas. Eltos nuotr.

Nacionalinėje filharmonijoje - šventė. Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) koncerte balandžio 1-ąją bus paminėta vieno ryškiausių ir produktyviausių Lietuvos kamerinių ansamblių - trio "Kaskados" 20-ies metų sukaktis. Šia proga skambės Anatolijaus Šenderovo Koncerto fortepijoniniam trio ir simfoniniam orkestrui premjera.

 

Ši A. Šenderovo kompozicija, kaip ir neseniai sukurtas "Trio Grosso" (dedikuotas fortepijoninio trio "FortVio" 10-mečiui), yra pirmieji tokios sudėties kūriniai lietuvių muzikoje. Kaip ir būdinga A. Šenderovo kūrybai, Koncerto muzikinė plėtotė grindžiama trumpu motyvu, kuris nuskamba kūrinio pradžioje ir tampa solistų bei spalvingo orkestro melodikos bei faktūros pagrindu. Koncertas - tarsi dramatiškos ir gilios gyvenimo tragedijos atspindys, baigiamas nostalgišku romantinio trio skambesiu.

Koncertas dedikuojamas kompozitoriaus tėvo - Lietuvos violončelės patriarcho Michailo Šenderovo gimimo 100-osioms metinėms įprasminant su šia asmenybe susijusių pirmųjų Lietuvos fortepijoninių trio veiklą (M. Šenderovas muzikavo drauge su Aleksandru Livontu ir Olga Šteinbergaite, Stasiu Vainiūnu, Viktoru Radovičiumi ir Marieta Azizbekova), kuri neabejotinai paveikė ryškiausius naujosios kartos Lietuvos fortepijoninio trio kolektyvus, tarp jų ir kūrybinės veiklos 20-metį švenčiantį ansamblį "Kaskados".

Prie LNSO dirigento pulto šventinį vakarą stos maestro M. Pitrėnas, su savo vadovaujamu kolektyvu bei solistais - Lilija Gubaidulina (sopranas), Ieva Prudnikovaite (mecosopranas) ir Edgaru Davidovičiumi (tenoras) dar atliksiantis Dmitrijaus Šostakovičiaus dainų ciklą "Iš žydų liaudies poezijos". Koncerto pradžioje skambės LNSO atliekami A. Šenderovo fragmentai iš baleto "Dezdemona", o pabaigoje - D. Šostakovičiaus Devintoji simfonija.

Trio "Kaskados" pradėjo koncertuoti 1997 m., nors jau ir iki tol jo nariai - Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Rusnė Mataitytė (smuikas) ir Edmundas Kulikauskas (violončelė) - buvo žinomi kaip solistai, kamerinių ansamblių dalyviai. Sprendimas burtis į nuolat koncertuojantį ansamblį ir jo repertuaro sklaidoje apibendrinti savo profesinį meistriškumą nulėmė svarbius šių atlikėjų muzikinės veiklos pokyčius. "Kaskadų" narius sieja ir artima akademinių studijų patirtis. Bemaž tuo pat metu visi mokėsi Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje, pianistė ir smuikininkė - ten pat ir aspirantūroje.

Trio ne kartą teko dalyvauti didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose "Gaida", "Kristupo vasaros", Tomo Mano (Thom Mann), Pažaislio, "Permainų muzika", "Iš arti". Ansamblis sėkmingai gastroliavo Austrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Japonijoje. Ypatingas šio trio meninės veiklos ir meistriškumo pripažinimas - 2002 m. pelnyta I premija viename svarbiausių šios srities konkursų pasaulyje - IX tarptautiniame Johaneso Bramso (Johannes Brahms) kamerinių ansamblių konkurse Austrijoje.

"Kaskados" atlieka įvairių epochų kūrinius, bet ypač rūpestingai puoselėja šiuolaikinę lietuvių muziką ir nemažai energijos skiria jos sklaidai, kasmet parengdamas naujus dabarties autorių opusus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s