respublika.lt

„Vartų“ galerijoje - judančios Ž.Kempino iliuzijos

(0)
Publikuota: 2016 gruodžio 21 13:16:30, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Menininkas Žilvinas Kempinas. Redakcijos archyvo nuotr.

Galerijoje "Vartai" atidaryta vizualaus meno kūrėjo Žilvino Kempino instaliacijų paroda. Tai - antroji personalinė šio menininko paroda "Vartuose", kurie šiemet švenčia 25 metų jubiliejų.

 

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2012 m.) Ž. Kempinas (g. 1969 m.) jau beveik 20 metų gyvena ir kuria Niujorke.

Parodoje eksponuojamos naujausios ir ankstesnės, Lietuvoje dar nerodytos, bet specialiai galerijos erdvėms pritaikytos instaliacijos. Pasitelkdamas fizikos dėsnius, jose menininkas meistriškai manipuliuoja šviesos, oro, metalo bei paties žiūrovo judėjimu erdvėje ir kuria unikalias estetinių pojūčių situacijas.

Ž. Kempino sukurtos instaliacijos veikia tarsi natūralūs reiškiniai - kaip šviesa ar oro tėkmė, tačiau svarbiausias jas vienijantis elementas yra judėjimas.

Kūrėjas vengia "nuspėjamų" judesių ir siekia atsitiktinumo įspūdžio, todėl daugelis jo darbų balansuoja ties nukritimo, žlugimo riba. Šitaip jis išryškina judėjimo laikinumą ir kuria trapią ekspozicijos elementų pusiausvyrą, prie kurios prisideda ir galerijos erdvėmis judantys žiūrovai.

Su medžiagomis menininkas elgiasi it orkestro dirigentas. Jis sugeba virtuoziškai išnaudoti erdvę ir išryškinti įdomiausias pasitelkiamų instrumentų savybes, kad šie suskambėtų nepriekaištingoje suplanuoto ir laisvo judėjimo harmonijoje.

Daugelis Ž. Kempino objektų ir instaliacijų yra kinetinės, tačiau net ir statiškiems parodos kūriniams nestinga dinamikos. Dažniausiai jie fiksuoja ankstesnį judėjimą ir provokuoja paties žiūrovo judesį erdvėje siekiant iš arčiau pažinti meno kūrinį bei išsiaiškinti, kaip veikia menininko kuriamos iliuzijos.

Svarbiausias personalines parodas Ž. Kempinas surengė Šiuolaikinio meno centre MoMA P.S.1 Niujorke (2003 m.), Vienos "Kunsthalle" (2009 m.), Tingueley muziejuje Bazelyje (2013 m.), "Palais de Tokyo" Paryžiuje (2006 m.), "Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen" Diuseldorfe (2013 m.), Reikjaviko meno muziejuje (2013 m.), IKON galerijoje Jungtinėje Karalystėje (2016 m.).

Taip pat Ž. Kempino darbai buvo eksponuojami grupinėse parodose.

2007 m. menininkas apdovanotas "Calder" prizu. 2009 m. atstovavo Lietuvai 53-iojoje Venecijos bienalėje (Italija).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+10 +18 C

+13 +22 C

+15 +20 C

+20 +28 C

+27 +32 C

+24 +27 C

0-4 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s