respublika.lt

60 metų su tautiniais drabužiais

(0)
Publikuota: 2019 gruodžio 09 06:55:55, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Kristinos Kryžienės nuotr.

Joniškyje jį vadina kultūros simboliu, kultūros ikona. Ir kiekvienas žino, apie ką kalbama - apie 60 metų visą save kultūrai atidavusį joniškietį Bronių ZASTARSKĮ. Broniaus gyvenimas prabėgo šokių, vaidinimų, ansamblių repeticijose, vieškeliuose į kaimo kultūros namus, išvykose su meno kolektyvais po Lietuvą. Didžioji aistra kultūrai užgimė nuo dalyvavimo pirmojoje savo dainų šventėje, 1959 metais.


Nepavargstantis


„Jausčiausi jaunas, jei duotumėte man 70 metų, bet aš jau įkopiau į devintą dešimtį. Kai tiek metų nugyveni dėl kultūros, žmonės tave su ja sutapatina. Ir kitos paslapties čia nėra“, - juokiasi žilagalvis.

Sveikatos ir dabar netrūksta, visą gyvenimą gyveno sveikai, nenusėdėjo vietoje, vis bėgte. Dabar daug vaikšto, sportuoja, repetuoja Joniškio kultūros centro „Jievaro“ dainų ir šokių ansamblyje, šiemet liaudiškų kolektyvų konkurse „Kadagys“ senjorų grupėje tapusiu nugalėtoju.

„Atšokau 30 metų, iš pradžių jaunimo šokių kolektyve, po to šviesios atminties choreografės Danguolės Žalakienės „Linelyje“, „Jievare“. Dar mušu būgną Muzikos mokyklos pedagogų kolektyve, grojančiame šokėjams. Nebeliko jiems būgnininko, gal tu padėsi? Tikrai malonu, kai profesionalai pakviečia“, - šypsosi kultūros darbuotojas.

Mechaniką nuviliojo kultūra

Bronius - vienas tų universalių saviveiklininkų - šokantis, vaidinantis, grojantis skrabalais, mušantis būgnus, skaitantis natas. Teko dirbti ir administracinį darbą - kultūros rūmų direktoriaus pavaduotoju, direktoriumi. Išleido į pensiją, po to atšaukė, nes neliko kam vadovauti.

„Mūsų šeimai tas pastovumas įgimtas. Tėvas visą gyvenimą dirbo miškininku, o aš visą gyvenimą tarnavau kultūrai“, - sako pašnekovas. Kaime užaugęs vaikinas rengėsi tapti mechaniku, baigė Žemės ūkio mokyklą, trumpai dirbo vairuotoju Miškų ūkyje. Ten jį paviliojo gretimo kaimo kultūros namai. Šoko ten, vaidino, pramoko groti, būgnus mušti. Ir... kelio atgal neberado. Sužinojęs, kad rajono kultūros namai ieško instruktoriaus, išdrįso pabandyti. Daug buvo norinčių, bet pasirinko jį.

„Buvau jaunas, energingas, greitas. Tik neturėjau kultūros darbuotojo išsilavinimo. Pasiuntė mokytis kultūros vadybos. Dvejus metus laksčiau į sostinę mokytis. Kultūros instruktoriaus darbas tais laikais buvo platus ir svarbus. Ne tik miesto šaligatviais teko vaikščioti, o ir po kaimus lakstyti. Kaime tuomet saviveikla klestėjo, rajone buvo 24 klubinės įstaigos, visas teko kuruoti. Tekdavo šokių kolektyvus kaime mokyti, pačiam šokti“, - prisimena Bronius.

Jo karjeroje bene sėkmingiausias laikas buvo, kai Joniškio estradiniam ansambliui vadovavo gabus pianistas ir kompozitorius Benhardas Calzonas. Šiame kolektyve Bronius ne tik mušė būgnus, bet ir šoko pramoginius šokius.

Be kultūros neliktų valstybės

Anot B.Zastarskio, dabar kaimuose kultūros perspektyvos labai prastos. Kas likę, susijungė su kitomis įstaigomis, dirba prie bendruomenių.

„Kol kultūrai kaime vadovauja aktyvus ir atsidavęs žmogus, kultūra juda, o kai jo nebelieka, ateina pabaiga. Gaila sunykusių gražiausių kultūros namų. Kas be kultūros? Jeigu jos nebūtų, neliktų ir Lietuvos. Aš džiaugiuosi, kad mūsų rajono salės dar pilnos. Koncertuoja savi saviveiklininkai ar atvažiuoja profesionalai - žmonės ateina. Širdį glosto, ne veltui savo gyvenimą kultūrai paskyriau“, - šypsosi kultūrai nusipelnęs vyras. Esą ir dėl ko apgailestauti. Nerimauti verčia požiūris į kultūrą ir jos žmones. Glumina mąstymas, kad kultūros darbas lengvas, kad kultūros sąskaita galima taupyti, įstaigas jungti, sujungti dėl taupumo. Kad kultūros darbuotojai turi tenkintis minimaliais atlyginimais, o specialistai muzikantai, choreografai papildomai prisidurti.

Joniškio kultūros ikona

Praėjusiais metais už pasišventimą kultūrai B.Zastarskiui buvo suteiktas Joniškio garbės piliečio vardas. Ar daug kainuoja pripažinimas, kuklusis kultūros darbuotojas tiesaus atsakymo neturi. Pamąstęs sako, kad jei kas duotų antrą gyvenimą, pakartotų jį nieko neišbraukdamas. Kitaip nepavyktų.

„Nesu vienintelis, Lietuvoje vieną kitą tokį kultūros namuose užsibuvusį dar pažįstu. Bet nebeliko jų daug“, - apgailestauja kultūros veteranas. Užklausus, kokius gražiausius metus prisimena, Bronius juokiasi. Neįstrigo atmintyje tokių.

„Man visada būdavo gera. Iš ryto išeidavau, naktį pareidavau. Žmona pykdavo - eik ten ir gyvenk. Traukė būti arčiau kultūros, kol jaunas buvau, traukia ir dabar. Norisi būti, visur dalyvauti ir džiaugtis.“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s