respublika.lt

Žlugo skandalinga Vilčinskų vaikų pagrobimo byla

(43)
Publikuota: 2024 rugsėjo 18 16:26:00, Vytas VARUNGIS
×
nuotr. 1 nuotr.
Inga ir Mindaugas Vilčinskai. Eltos nuotr.

Daugiau nei metus besitęsiančioje Vilčinskų šeimos dramoje įvyko esminis posūkis - teismas nutraukė bylą sutuoktiniams. Anot advokato, iki tol vyko visiška teisinė beraštystė, teisėjų nežmoniškumo viešas demonstravimas.

 

Siekė auginti ir auklėti

Kauno apylinkės teismas trečiadienį nusprendė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės kauniečius Ingą ir Mindaugą Vilčinskus, kaltintus savo trijų mažamečių atžalų pagrobimu, nes nusikaltimas prarado pavojingumą.
Kaip informavo teismas, kaltinamieji, be leidimo pernai liepos 18 d. išsiveždami iš Kauno globos įstaigos savo vaikus, siekė turėti galimybę juos auginti ir auklėti. Kaip vėliau nustatyta, Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyrius mažamečius buvo atėmęs be teisėto pagrindo.

Be to, sutuoktiniams žlugo kaltinimas dėl pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną. Pastebėta, kad buvimas jos zonoje, automobilio ir įvairių įrankių bei plaukiojimo reikmenų turėjimas nėra nusikalstama veika. Anot teismo, nepaklusimas pasienio pareigūnui ir bandymas pasišalinti be jo leidimo, tinkamų dokumentų neturėjimas, tam tikrais atvejais, gali būti vertinami kaip administraciniai nusižengimai, tačiau pareikšto kaltinimo nepagrindžia.

Prokurorė Gitana Kaupė siūlė kaltinamiesiems skirti 90 parų areštą, o vykdymą M.Vilčinskui atidėti metams, o jo sutuoktinei - 10 mėn.

Suėmimas - verčia iš koto

Po teismo sprendimo Vilčinskų advokatas Rimas Andrikis „Vakaro žinioms" sakė, kad rašys straipsnį, kaip valdžios institucijos „tarnauja" „Gerovės" valstybėje, nes neturi baisesnio pavyzdžio apie vaikų gyvenimą.
„O toks teismo sprendimas turėjo būti. Tuo neabejojau nuo pat pirmos minutės, kai susipažinau su šia byla. Tai - visiška teisinė beraštystė, ankstesnių teisėjų nežmoniškumo viešas demonstravimas per teismo sprendimus.

Visai nesuprantama, kaip moterys, būdamos teisėjomis, gali šitaip terorizuoti vaikus ir tėvus. Suėmimo sankcijos paskyrimas - tiesiog verčiantis iš koto procedūrinis dokumentas. Nežinau, kokių argumentų reikia, kad suimti trijų vaikų tėvus. Beje, gal jie turėjo kažkokį įrankį, kuriuo ruošėsi įveikti Agnės Bilotaitės pasididžiavimo objektą - 160 milijonų eurų kainavusią pasienio tvorą? Kaip tokią kvailystė gali skaityti?", - stebėjosi žinomas teisininkas.

Byla buvo nagrinėjama už uždarų durų. Teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Persekiojo automobilį

Kaip rašė „Vakaro žinios", skandalinga istorija prasidėjo, kai pernai birželio pradžioje Kauno apylinkės teismo nutartimi iš šeimos buvo atimti jų trys 5, 7 ir 9 metų vaikai. Teismas tuomet patvirtino, kad pagrindiniai Valstybinės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) pateikti motyvai buvo tai, kad vaikai nelanko ugdymo įstaigų, o tėvai „neadekvačiai vertina esamą šeimos situaciją ir teigia nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų".

Kai Vilčinskų šeima iš Vaikų gerovės centro „Pastogė" nurūko nežinoma kryptimi, paieškai buvo mestos didelės pajėgos. Dėmesį skyrė ir saugumiečiai, paskelbę, kad vadinamieji „suverenai", kuriais esantys skelbiasi sutuoktiniai, esą vadovaujasi „valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija" ir kt.

Bėgliai buvo sulaikyti rugpjūčio 1 d. Ignalinos rajone, maždaug kilometras nuo sienos su Baltarusija. Pasieniečiai persekiojo žvyruotu keliu sprunkantį daugiau kaip 100 kilometrų per valandą greičiu automobilį.

Buvo paskelbę bausmes

Kaip rašė „Vakaro žinios", šioje byloje Kauno apylinkės teismas pernai rugsėjį buvo priėmę baudžiamąjį įsakymą. Tuomet M.Vilčinskui paskirta 60 parų arešto bausmė, vykdymą atidedant vieneriems metams, o I.Vilčinskienei - tokia pat bausmė, tačiau jo vykdymas atidėtas 10 mėnesių. Jiems numatyta kontroliuoti apykojėmis.

Kaltinamieji pareikalavo surengti bylos nagrinėjimą. Tačiau prašymas teismui pasirodė abstraktus ir netinkamai pasirašytas. Tuomet nuteistieji pateikė skundą Kauno apygardos teismui (KAT), o šis jį patenkino.

Kaip „Vakaro žinioms" sakė M.Vilčinskas, tuomet dėl proceso užbaigimo sutuoktiniai sutiko, nes vienintelis variantas pilnavertiškai gintis - esant laisvėje.

Tuo metu Vilčinskų vaikai buvo laikomi globos įstaigoje, VVTAĮT kreipėsi į teismą su ieškiniu siekiant neterminuotai apriboti šių kauniečių teisę auginti savo atžalas. Sutuoktinių įsitikinimu, vaikai buvo traumuojami.
Vis tik šių metų sausį KAT panaikino nutartį, kuria leista paimti mažamečius. Visi trys vaikai buvo perduoti tėvams.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
28
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (43)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar reikia bausti užsiregistravusius, bet neatvykstančius pas gydytoją pacientus?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+11 +17 C

+11 +16 C

+10 +15 C

+22 +26 C

+22 +26 C

+20 +22 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s