Šią savaitę patikrinimą Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje atlikusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) konstatavo, jog moksleiviams buvo tiekiamos mažesnės nei nustatyta porcijos, patiekalai gaminami ne pagal valgiaraštį, juose naudojami sugedę maisto produktai.
Pasak tarnybos, patikrinimo dieną pietums buvo ruošiami vištienos kukuliai su morkomis, kvietinių kruopų košė ir burokėlių salotos. Remiantis valgiaraščiu, 6–10 metų vaikų porcijoje turėjo būti 70 g kukulis, 100 g košės ir 100 g burokėlių, tačiau pasvėrus porcijas nustatyta, jos moksleiviams buvo patiektas 54 g kukulis, 60 g košės ir 32 g burokėlių, o 11 metų ir vyresniems vaikams vietoj 90 g kukulis svėrė vidutiniškai 71,8 g.
„Be to, ruošiant maistą buvo naudojami ne visi ingredientai – vietoj receptūroje numatytų 13 kiaušinių panaudoti tik 2, papildomai į patiekalą buvo įdėta batono, kuris pagal receptūrą nėra numatytas“, – rašoma tarnybos pranešime.
Be to, patikrinimo metu nustatyta, kad maistas buvo ruošiamas ne pagal viešai skelbiamą, o pagal kitą, nepatvirtintą valgiaraštį.
„Tiekiamų šaltų užkandžių sąrašas nebuvo suderintas su vaikų tėvais ar globėjais, kaip to reikalauja vaikų maitinimo organizavimo taisyklės. Fiksuota, kad naudoti nekokybiški produktai: pageltę minkšti ilgavaisiai agurkai, o raudonieji burokėliai – su puvimo požymiais“, – pažymi VMVT.
„Daržovių tvarkymo vietoje rasta patiekalų gamyboje nenaudojamų įrankių ir neatskirti žalios mėsos peiliai. Netinkamai buvo tvarkomi šalutiniai gyvūniniai produktai, t. y. gyvūninės kilmės maisto produktų atliekos – inspektoriams buvo paaiškinta, jog dalis jų dedama į kibirus, kuriuos išsiveža nežinomi asmenys“, – priduriama pranešime.
Apie patikrinimo rezultatus VMVT informuos Šiaulių miesto savivaldybę. Dėl padarytų pažeidimų pradėta administracinio nusižengimo teisena, atsakingiems asmenims bus taikoma administracinė atsakomybė.