respublika.lt

Džiovinti vaisiai ir uogos. Kurie naudingiausi?

(0)
Publikuota: 2017 kovo 05 08:20:45, Ringailė STULPINAITĖ - GVILDĖ
×
nuotr. 4 nuotr.
Džiovinti vaisiai ir uogos. Kurie naudingiausi? EPA-Eltos nuotr.

„Jei norisi pavalgyti ir pajusti sotumo jausmą, šviežias vaisius bus naudingesnis ir gausiau užpildys skrandį. Tačiau džiovintas vaisius ar uoga turi labiau koncentruotą skonį, daugiau cukraus ir jei žmogus labai jaučia saldumynų poreikį, tuomet geriau rinktis džiovintus vaisius nei saldainį. Tikrai bus sveikiau“, - sako mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. Tiesa, Eglė „Laisvalaikiui“ atskleidė ir daugiau aspektų, kuriuos verta žinoti mėgstantiems savo racioną papildyti džiovintais vaisiais. 

 

Pranašumai

Greitai atkuria energiją, kai jos labiausiai trūksta. Jie saldūs, kaloringi, tad vos keli gabalėliai suveikia puikiai

Puikus užkandis jaučiantiems saiką

Trūkumai

Džiovinti vaisiai ir uogos turi daugiau koncentruoto cukraus

Turi savybių, sukeliančių pilvo raižymą ir pūtimą, vidurių paleidimą perdozavus

Naudingi ar ne?


Džiovinti abrikosai turi daugiausiai geležies, kalio ir fosforo ir bene už tai yra labiausiai vertinami. Bet svarbu žinoti, kad dėl to paties fosforo abrikosai nėra rekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms ir vaikams, nes šiam elementui sąveikaujant su kitais maisto produktais trikdoma vitamino D gamyba. Senų žmonių kaulai ir taip trapūs, o vaikams net papildomai kartais reikia duoti D vitamino, reikalingo kaulams vystytis ir jiems stiprinti. Galiausiai, vaikų virškinimo sistema apskritai jautresnė, tad ragauti džiovintų vaisių reikėtų labai atsargiai ir tik po truputį.

Slyvos yra antros pagal didžiausią vertę iš džiovintų uogų ir vaisių. Labiausiai vertinamos už vitaminą C (kurio gausiausia odelėje) ir vitaminą A, natrio, kalio, tad ypač rekomenduojamos žmonėms, turintiems šlubuojantį imunitetą. Tinka ir dirbantiems prie kompiuterio. Džiovintos slyvos gerina regą, bet, žinoma, ne trys uogos porą kartų per metus, o po kelias uogas nuosekliai. Tai padeda palaikyti vitamino A atsargas organizme.

Labiausiai vaikams ir pagyvenusiems žmonėms tinkantis džiovintas vaisius - obuolys. Obuolys dažniausiai vertinamas dėl vitamino C ir skaidulų šaltinio. Jis tinkamas ir sergantiems diabetu. Gerina imunitetą. Vitaminas C gerina kraujagyslių veiklą, geležies pasisavinimą. Įdomu tai, kad valgydami džiovintus obuolius kartais žmonės jaučia geležies poskonį, nors pats obuolys šio elemento net neturi.

Džiovintos vyšnios ir trešnės akcentuojamos kaip geležies šaltinis. Tai ypač geras vaisius tiems, kurie kenčia nuo mažakraujystės, be to, jose yra ir vitamino C, kuris tą pačią geležį padeda lengviau pasisavinti.

Spanguolės. Jose nemažai cukrų, bet jie natūralūs, iš angliavandenių. Tiesa, šios džiovintos uogos labiausiai vertinamos dėl maistinių skaidulų, ląstelienos, o tai itin naudinga virškinamajam traktui, peristaltikai. Jos taip pat tinka prevencijai nuo kraujagyslių ir širdies ligų. Spanguolėse taip pat gausu vitamino C.

Papajos - taip pat vienas naudingesnių džiovintų vaisių. Jos vertinamos dėl gausaus cinko kiekio. Taip pat tai vadinamasis grožio vaisius, jei slenka plaukai ar šerpetoja oda. Tiesa, būtų gerai, kad jas džiovinant nebūtų naudota pridėtinio cukraus.

Kone stebuklingas vaisius - ananasas. Pasirodo, jis padeda virškinimui, ypač jei laukia sunkūs pietūs su riebiais patiekalais. Pusvalandį iki pietų reikėtų suvalgyti skiltelę ananaso, jis padės lengviau viską suvirškinti ir apsaugos nuo sunkumo jausmo. Deja, jie džiovinami su pridėtiniu cukrumi, kaip ir bananai, tad reikėtų vartoti labai saikingai.

Figos.
Šviežias reikia mokėti valgyti - negalima valgyti vienos iš odelių dalies, mat gali paleisti vidurius. Džiovintos figos irgi turi didelę skaidulų koncentraciją, be to jos yra labai saldžios, tad netinka besilaikantiems dietos. Taip pat reikia žinoti, kad jų kauliukai labai sparčiai brinksta skrandyje, tad veikia peristaltiką, gali pagerinti virškinimą. Bet jei padauginsite, pagerins labiau, nei norisi, ir ilgesniam laikui.

Datulės ir razinos klasifikuojamos, kaip širdininkų uogos, nes jas kartu sudėjus, turi ir kalio, ir kalcio, natrio, magnio - būtent tų mikroelementų, kurie svarbūs širdžiai stiprinti ir jos darbui.

Persikuose
gausu magnio, kuris svarbus tiek širdies veiklai, tiek medžiagų apykaitai ar tiems, kuriuos kamuoja mėšlungiai.

Džiovinti melionai nėra tokie naudingi, kaip švieži. Tiek šviežiuose, tiek džiovintuose gausu folio rūgšties, tad labai tinka besilaukiančioms moterims. Bet džiovinami jie tik su pridėtiniu cukrumi. Retai, žinoma, galima, bet apskritai didelės maistinės vertės negausite.

Bananai
- vieni kaloringiausių ir švieži, ir džiovinti. Jų mitybos specialistė rinktis visai nerekomenduoja. Pasak E.Šinkevičiūtės, natūralaus banano sudžiovinti beveik neįmanoma, tam naudojami du pramoniniai būdai. Bananai arba barstomi tokia kaip ir cukraus pudra arba purškiami cukruotu vandeniu ir tik tuomet džiovinami, kad ant jų susidarytų tokia tarsi apsauginė luobelė, plokštelė, kad vaisius nesubliūkštų. Tai yra konservavimo medžiaga. Vadinasi, negana to, kad bananas ir taip labai kaloringas, jis džiovinamas su dar nemenka doze pridėtinio cukraus. O cukrus su sveikatingumu tikrai niekaip logiškai nesisieja. Be to, šis vaisius dar turi ir krakmolo, tai džiovintame banane jo yra dar daugiau.

Džiovintų vaisių laikymas ir paruošimas

„Džiovintų vaisių plauti ir mirkyti nebūtina, jei jų galiojimo laikas nėra pasibaigęs, jie nepraradę prekinės išvaizdos ar būdingos spalvos. Būtent iš tokių vaisių ir gaunama didžiausia maistinė vertė. Tiesa, laikyti juos reikėtų sausai, bet jei jau užlaikėte iki tiek, kad baigėsi galiojimo laikas arba eina į pabaigą, tą vaisių plauti reikėtų. Pageidautina tik drungnu vandeniu, nes tai geriausiai suskaldo apsauginę luobelę ir pašalina galimus nešvarumus. Šaltas vanduo gerai nenuplauna, o karštas padeda ištekėti ir maistinėms medžiagoms. Bet jei nusprendėte mirkyti, tarkime, slyvas, ir dar karštame vandenyje, tai galite po to tiesiog išgerti tą vandenį ir vaisiaus nebevalgyti, nes visi mikroelementai liko tame mirkyme“, - pasakojo mitybos specialistė.

Mitas

Neretai manoma, kad norint valyti organizmą gelbėja slyvos. O tiesa ta, jog greičiau to pasieksite suvalgę saują abrikosų.

Įdomu

Pasak E.Šinkevičiūtės, kai yra intuityvus potraukis konkrečiam maisto produktui, verta pasidomėti to produkto maistine sudėtimi, ir žinosite, ko trūksta jūsų organizmui. Potraukis spanguolėms gali signalizuoti apie mažakraujystę, o, tarkime, lukštentoms saulėgrąžoms (kitoms sėkloms ir grūdams, mat tai yra gerojo cholesterolio šaltinis) - padidėjusį blogojo cholesterolio kiekį.

Atvirkščias naudai variantas yra, kai verčiate savo organizmą valgyti vienus ar kitus produktus liaudiškai tariant „per negaliu“. Organizmas jaučia, kai jį verčiate, ir vyksta natūrali atmetimo reakcija. Kitaip sakant, jei jums netrūksta tam tikro mineralo ar medžiagos, jo ir nepasisavins organizmas.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kokių minčių sukėlė žinia apie G.Palucko NT Brazilijoje ir Turkijoje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar naudojatės socialiniu tinklu „Telegram“?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+9 +15 C

+10 +18 C

+11 +19 C

+18 +23 C

+20 +28 C

+23 +27 C

0-3 m/s

0-4 m/s

0-3 m/s