Pasirodo, būtent spalvos mūsų lėkštėje garantuoja visavertę mitybą. Mat kuo daugiau spalvotų daržovių ir vaisių įtraukiate į savo maisto racioną, tuo daugiau mikroelementų, vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų gaunate natūraliai, iš gamtos.
Žalieji
Į žalios spalvos maisto produktų kategoriją įeina kiviai, avokadai, agurkai, špinatai, cukinijos, brokoliai, saliero stiebai ir kt.
Nauda sveikatai
Būtent šie žalieji vaisiai ir daržovės padeda pagerinti regą, sumažinti vėžio susirgimų riziką, stabdo raumenų nykimą, reguliuoja kraujospūdį, saugo nuo uždegimų.
Taip pat juose yra gausu tokių naudingų medžiagų kaip geležis, kalcis, vitaminas K, magnis, liuteinas, foliatai.
Raudonieji
Į raudonos spalvos maisto produktų kategoriją įeina avietės, vyšnios, arbūzai, granatai, obuoliai, raudonosios paprikos, braškės, raudonieji serbentai, pomidorai, spanguolės ir kt.
Nauda sveikatai
Šie maisto produktai, daugiausia raudonos spalvos vaisiai, padeda sumažinti riziką patirti insultą, malšinti uždegiminius procesus, gerina širdies sveikatą. O, tarkim, raudonieji serbentai taip pat gerina skrandžio ir žarnyno veiklą.
Taip pat juose gausu tokių naudingų medžiagų kaip vitaminai C, A, B6, likopenas (vienas stipriausių natūralių antioksidantų), kalis, magnis, fosforas.
Oranžiniai ir geltonieji
Į šių spalvų maisto produktų kategoriją įeina citrinos, bananai, moliūgai, geltonosios paprikos, morkos, melionai ir kt.
Nauda sveikatai
Šie vaisiai ir daržovės padeda išlaikyti sveikas akis ir odą, maistinės skaidulos gerina virškinimo procesus, šalina toksinus iš organizmo, saugo nuo aterosklerozės. O, pavyzdžiui, bananai padeda sumažinti rėmens simptomus.
Geltonos ir oranžinės spalvos maisto produktuose gausu vitaminų C, B6 ir A, betakerotenų, folio rūgšties, kalcio, magnio, fosforo.
Mėlynieji ir violetiniai
Į šių spalvų maisto produktų kategoriją įeina slyvos, mėlynės, baklažanai, mėlynosios vynuogės, šilauogės, gervuogės ir kt.
Nauda sveikatai
Šie vaisiai ir daržovės turi medžiagų, gerinančių kraujodarą, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina imuninę sistemą, odos būklę ir padeda ilgiau išvengti raukšlių, gerina virškinimą, regą, reguliuoja cholesterolio kiekį.
Taip pat juose gausu tokių naudingų medžiagų kaip vitaminas C, A, K, foliatai, kalis, angliavandeniai, manganas, maistinės skaidulos, kalcis ir kt.
Baltieji
Į baltos spalvos maisto produktų grupę įeina česnakai, baltieji svogūnai, kokosų riešutai, pievagrybiai, kalafiorai, krienai, ropės ir kt.
Nauda sveikatai
Šie maisto produktai turi medžiagų, kurios kovoja su širdies kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis, mažina osteoporozės riziką ir padeda išlaikyti sveikus ir viskuo aprūpintus kaulus, gerina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį, turi antibakterinių savybių.
Taip pat juose gausu tokių naudingų medžiagų kaip vitaminas C, E, K, B1, B2, PP, fosforas, folio rūgštis, natris, kalis, kalcis, geležis, aminorūgštys, ląsteliena.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"