respublika.lt

2024 m. Nobelio medicinos premiją pelnė du JAV mokslininkai

(4)
Publikuota: 2024 spalio 07 13:10:00, Lina Linkevičiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Socialinio tinklo nuotr.

Šių metų Nobelio medicinos premiją pelnė Victoras Ambrosas ir Gary‘is Ruvkunas. Jiems šis apdovanojimas skiriamas už mikroRNR atradimą – tai naujos klasės mažytės RNR molekulės, kurios atlieka svarbų vaidmenį genų reguliavime, praneša Švedijos Karolio institutas.

 

„Šių metų Nobelio premija pagerbiami du mokslininkai už pamatinio principo, diktuojančio genų veiklos reguliavimą, atradimą“, – pranešime spaudai nurodė institutas.

„Victoras Ambrosas ir Gary‘is Ruvkunas domėjosi, kaip vystosi skirtingų tipų ląstelės“, – pridūrė institutas.

„Jų novatoriškas atradimas atskleidė visiškai naują genų reguliavimo principą, kuris pasirodė esąs būtinas daugialąsčiams organizmams, įskaitant žmones“, – nurodė Nobelio žiuri.

Genų reguliavimas užtikrina, kad visos organizmo ląstelės, kuriose užkoduota identiška genetinė informacija, suaktyvintų tik tą informaciją, kuri yra aktuali jų tipui. Būtent dėl šios priežasties ląstelės pasižymi skirtingomis savybėmis – pavyzdžiui, raumenų ir nervų ląstelės, nors jos turi tokias pat chromosomas.

70-metis V. Ambrosas yra Masačusetso universiteto Medicinos mokyklos profesorius, o 72-ejų G. Ruvkunas yra Harvardo medicinos mokyklos profesorius.

Jiedu prizą, kurį sudaro diplomas, aukso medalis ir 1 mln. dolerių (apie 912 tūkst. eurų) čekis, atsiims iš karaliaus Karolio XVI Gustavo rankų per oficialią ceremoniją Stokholme gruodžio 10 d., minint mokslininko Alfredo Nobelio, testamentu įsteigusio premijas, mirties metines.

Pernai medicinos premija buvo paskirta Katalinai Kariko ir Drew Weissmanui už darbą, susijusį su informacinės RNR (mRNA) technologija, kuri tapo pagrindu kuriant vakcinas nuo COVID-19.

Nobelio premijų sezonas šią savaitę tęsis – antradienį bus skelbiami fizikos premijos laimėtojai, o trečiadienį paaiškės chemijos premijos laureatai. Ketvirtadienį bus paskirta literatūros premija, o penktadienį – taikos premija.

Sezoną baigs ekonomikos premija, kurios laimėtojai bus paskelbti kitą pirmadienį, spalio 14 d.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
2
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (4)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kaip manote, ar išgelbėtų policijos sistemą didesni atlyginimai, ar jau per vėlu?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur atostogavote šią vasarą?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +8 C

0 +7 C

+7 +12 C

+8 +12 C

+9 +14 C

+16 +20 C

0-2 m/s

0-5 m/s

0-7 m/s