respublika.lt

J.Bidenas traukiasi iš JAV prezidento rinkimų

(35)
Publikuota: 2024 liepos 21 22:55:00, Karolis Broga, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
J.Bidenas traukiasi iš JAV prezidento rinkimų.EPA - Eltos nuotr.

 JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį paskelbė pasitraukiantis iš 2024 prezidento rinkimų, informuoja dpa.

 

Apie tai jis pranešė socialiniame tinkle „X“ susidūręs su Demokratų partijos spaudimu nebesiekti antrosios prezidento kadencijos.

Paskelbdamas apie savo sprendimą, J. Bidenas išplatino pareiškimą, kuriame pabrėžė, kad per tris su puse metų JAV padarė didelę pažangą.

„Šiandien Amerika yra stipriausia pasaulio ekonomika. Mes skyrėme istorines investicijas mūsų šalies atstatymui, sumažinome receptinių vaistų kainas senjorams ir išplėtėme prieinamas sveikatos paslaugas rekordiniam skaičiui amerikiečių. Suteikėme kritiškai reikalingą rūpybą milijonams veteranų, kurie buvo paveikti toksiškų medžiagų. Priėmėme pirmąjį ginklų saugumo įstatymą per 30 metų. Paskyrėme pirmąją afroamerikietę moterį į Aukščiausiąjį teismą ir priėmėme reikšmingiausius klimato įstatymus pasaulio istorijoje. Amerika dar niekada nebuvo geresnėje lyderės pozicijoje negu mes esame šiandien“, – rašoma J. Bideno pareiškime.

„Žinau, kad viso šito nebūtume pasiekę be jūsų, Amerikos žmonių. Drauge nugalėjome vieną kartą per amžių pasitaikančią pandemiją ir didžiausią ekonominę krizę nuo Didžiosios depresijos laikų. Apsaugojome ir išsaugojome mūsų demokratiją. Ir atgaivinome bei sustiprinome mūsų aljansus pasaulyje“, – tęsė J. Bidenas.

„Būti Jūsų prezidentu man buvo didžiausia garbė gyvenime. Nors mano intencija buvo siekti perrinkimo, tačiau aš tikiu, kad mano partijai ir valstybei bus geriausia, jeigu aš pasitrauksiu iš kovos ir susitelksiu vien tik į prezidento pareigų vykdymą per likusią kadenciją“, – paskelbė prezidentas.

Jis į amerikiečius žada kreiptis ateinančią savaitę ir išsamiau išdėstyti savo sprendimo motyvus. Jis taip pat dėkojo visiems, kurie sunkiai dirbo ir prisidėjo prie jo rinkimų kampanijos.

J. Bidenas taip pat padėkojo JAV viceprezidentei Kamalai Harris ir visiems amerikiečiams už pasitikėjimą juo.

„Šiandien tikiu, kuo visada tikėjau, – kad nėra nieko, ko Amerika negali padaryti, kai visi darome tai kartu. Mums tereikia prisiminti, kad esame Jungtinės Amerikos Valstijos“, – teigė prezidentas.

J. Bideno galimybėmis vėl siekti prezidento posto buvo suabejota po to, kai birželio pabaigoje jis dalyvavo TV debatuose su Respublikonų partijos kandidatu Donaldu Trumpu. 81-erių J. Bidenui kelis kartus sunkiai sekėsi pateikti rišlius atsakymus ar reaguoti į D. Trumpo melagingus teiginius.

Po debatų prezidento amžiaus klausimas dominavo rinkimų kampanijoje ir užtemdė NATO viršūnių susitikimą. Šia tema taip pat nuolat naudojosi D. Trumpas, kuriam 78-eri, kritikuodamas savo varžovą.

Anksčiau J. Bidenas tikino sieksiąs tapti Demokratų partijos kandidatu lapkričio 5 d. įvyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose ir sakė, kad „tik Visagalis gali jį priversti trauktis“.

Po jo pasitraukimo iš rinkimų demokratams teks ieškoti kito kandidato ir surengti įtikinamą kampaniją, kovoje dėl posto su D. Trumpu.

Vėliau sekmadienį J. Bidenas išreiškė paramą viceprezidentės Kamala‘os Harris kandidatūrai prezidento rinkimuose.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
3
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (35)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar gerai atidirbo Seimas šią pavasario sesiją?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar kada nors šaudėte iš šaunamojo ginklo?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+14 +22 C

+17 +24 C

+15 +20 C

+25 +30 C

+20 +26 C

+21 +25 C

0-3 m/s

0-5 m/s

0-3 m/s