Kalėdų nuotaiką kuria ne tik išpuoštas namų interjeras, gardus cinamono bei gvazdikėlių kvapas, sklindantis iš virtuvės, ar kalėdinių varpelių skambesys, bet ir šventinis stalas. Per didžiąsias metų šventes prie jo susirenka draugai ir artimieji, todėl stalui serviruoti skiriamas ypatingas dėmesys.
Nors, kaip sako etnologai, svarbiausia puošmena - patiekalai, šiandien neapsieinama ir be dekoravimo akcentų. Apie tai, kaip serviruoti šventinį stalą, pasakojo parduotuvės "Žana" vedėja Rima Braknienė.
Idėjos, kaip tinkamai serviruoti šventinį stalą
- Visų pirma indai turi derėti prie bendros namų stilistikos. Siūlome rinktis neutralių spalvų (dekoruotus auksu, platina ar minimaliais dekorais) indus, jie suteiks stalui prabangos.
- Taures rinkitės krištolines - jos žaismingai atspindės šviesą ir papuoš jūsų stalą.
- Vandenį ar gaivą pilkite į dailius ąsočius, jie taip pat atrodys kaip savotiška stalo puošmena.
- Jei serviravimo indai (dubenys, ovalios ir kitos lėkštės) skiriasi nuo pagrindinių indų, juos siūlome rinktis visiškai skaidrius. Taip išvengsite perkrauto stalo vaizdo.
- Kalėdiškame interjere dažniausiai matome raudoną, žalią, aukso ir sidabro spalvas. Tačiau ramybės ir šilumos suteiks pasteliniai atspalviai, santūrios ornamentikos raštai.
- Paįvairinti puikiai tinka skaidraus stiklo ornamentuoti indai, žvilgantys metalo aksesuarai. Tačiau net ir prabangiausios dekoracijos atrodys pigiai, jei jų padauginsite.
- Šiemet madingos masyvios metalinės žvakidės, žibintai ir pan. Stiklinės žvakidės vidų galime dekoruoti eglių, uogų šakelėmis ar gėlėmis.
- Puošiant Kalėdų stalą nereikėtų apsiriboti vien eglių šakelėmis. Į spygliuočių puokšteles galima įpinti gyvų gėlių žiedų.
PASIDARYK PATS
Šventinį stalą galite papuošti ir savo pagamintomis dekoro detalėmis. Žvakę siūlome pasigaminti iš cinamono lazdelių. Jomis apstatykite paprastą žvakę ir apriškite juostele. Žvakė bus kvapni ir originaliai papuoš jūsų stalą.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“