Kas nemėgsta karštos, ką tik iš tikros krosnies ištrauktos picos? Būtent tokias sekmadienio popietę gamino ir ragavo žinomi žmonės su vaikais Vilniuje įsikūrusiame restorane „Basilico“. Neįprastą ir profesionalią picų kepimo pamoką vedė ir picų kepimui dirigavo tikras picų kepimo meistras, picajolas Mindaugas Jakubonis. Tiek mažieji, tiek jų tėveliai džiaugėsi ne tik skania pica, bet ir turiningai praleistu laiku.
Įdomūs faktai apie picą:
- Daugiausia picos pasaulyje suvalgoma šeštadieniais
- Neapolio picos pavadinimą jai suteikė žymusis prancūzų rašytojas Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas), kuris aprašė patiekalą kaip pagrindinį neturtingų Neapolio gyventojų maistą
- 1889 m. birželį karalienės garbei neapolietis virtuvės šefas Rafaelė Espozito (Raffaele Esposito) sukūrė picą Margaritą, kurios gamybai naudojami produktai - pomidorai, mocarelos sūris ir bazilikas - simbolizavo Italijos vėliavą
- Žodis „pica“ pirmą kartą paminėtas lotyniškuose tekstuose apie Italijos miestą Gaetą 997 m.
- Italai yra išleidę įstatymą, kuriame smulkiai aprašytas tikros picos receptas. Jo laikymąsi prižiūri specialūs vyriausybės inspektoriai
- Brangiausią pasaulyje picą „Louis XIII“ gamina italų kulinarijos virtuozas Renatas Viola. Ji kainuoja 8300 eurų ir yra paruošta iš juodųjų buivolių pieno sūrio, raudonųjų langustų, trijų tipų ikrų, omarų, krevečių ir konjako „Remy Martin Louis XIII“
Parmos picos receptas:
Tešlai:
1,7 kg kvietinių miltų
1 l minkšto vandens
55 g smulkios jūros druskos
20 g aukštos kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
10 g sausų mielių
Tešlos gaminimas:
1. Ištirpiname vandenyje druską ir mieles
2. Supilame aliejų ir išmaišome
3. Palengva pilame į vandenį miltus ir maišome rankomis, kol susidarys vientisa masė
4. Labai gerai suminkome į didelį burbulą ir paliekame po drėgnu rankšluosčiu 1 val.
5. Atskiriame tešlą po 250 g ir uždengiame plėvele ant padėklo.
6. Paliekame kilti 6/8 val.
Padažui:
4-5 vnt. konservuotų pomidorų
česnako skiltelės
alyvuogių aliejaus
šviežių bazilikų
druskos ir pipirų pagal skonį
Padažo gaminimas:
Konservuotus pomidorus trintuvu lengvai sutriname su česnaku, alyvuogių aliejumi, pipirais, druska ir šviežiu baziliku.
Ingredientai ant picos:
Džiugo sūrio
Mocarelos sūrio
Vytinto kumpio
Raudonėlio
Gražgarsčių
Maskarponės sūrio
Picos formavimas:
Tešlą iškočiojame, dedame padažo, sūrio ir kumpio. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ant iškepusios picos barstome raudonėlį, šviežias gražgarstes ir uždedame maskarponės sūrio.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“