Ruduo - derliaus rinkimo metas. Kad galėtume sodo ir daržo gėrybėmis mėgautis ir žiemą, reikia mokėti jas tinkamai laikyti.
Kaip laikyti populiariausias daržoves
Agurkai ir pomidorai. Nuskintus agurkus galima laikyti šaldytuve 7-10 laipsnių temperatūroje. Svarbu nelaikyti jų šalia vaisių ir prieš dedant į šaldytuvą neplauti, kitaip jų tinkamumo laikas gerokai sutrumpės. Geriausia agurkus apvynioti popieriniu rankšluosčiu, kad jis sugertų drėgmės perteklių. Pomidorus sudėkite į dėžes ir laikykite gan sausoje patalpoje, 12-20 laipsnių temperatūroje. Šaldytuve pomidorus galima palikti tik 3-5 paras.
Svogūnai ir česnakai. Nuėmus derlių svogūnus būtina gerai išdžiovinti, nes drėgni jie ims pelyti ir pūti. Vėliau svogūnus galima sudėti į dėžes ar krepšius ir palikti sausoje ir vėsioje patalpoje, kurios temperatūra neviršija 18 laipsnių.
Miesto bute nedidelį česnakų kiekį galima laikyti šaldytuve, daržovių skyrelyje, pageidautina popieriniuose arba audinio maišeliuose. Jeigu česnakų daug, laikykite juos apšiltintame balkone arba sausame sandėliuke. Geriau, jeigu jie bus arčiau grindų, toliau nuo radiatorių.
Žalumynai ir ridikėliai. Krapus, petražoles ir kitus žalumynus geriausia laikyti sandariame stiklainyje - taip jie išsilaikys iki dviejų mėnesių. Vietoj stiklo taros galima rinktis plastiko dėžutę su vakuuminiu dangčiu. Svarbu, kad plastikas būtų kokybiškas. Ridikėliai apatinėje šaldytuvo lentynoje švieži išliks 4-5 dienas.
Bulvės, kopūstai, moliūgai, burokėliai. Juos reikia laikyti tamsioje, gerai vėdinamoje ir vėsioje patalpoje. Šaldytuve bulvių laikyti nepatartina dėl žemos temperatūros, kuri gali pakeisti jų skonį.
Dar vienas geras būdas laikyti bulves yra toks: iš pradžių jas reikia kruopščiai nuplauti ir parą ar dvi palikti džiūti pabėrus ant laikraščių ar kitos sugeriančios medžiagos, vis pavartant. Paskui jas reikia „papudruoti" kreida arba kalkėmis. Papildomas apsauginis sluoksnis stabdo virusus ir bakterijas, taip bulvės ilgai išliks šviežios. Be kreidos miltelių tinka ir kitos medžiagos, kuriose yra kalcio, pavyzdžiui, dolomitmilčiai.
Morkos. Nedidelį morkų kiekį galima sudėti į polietileno maišelį ir laikyti šaldytuve. Morkos bus šviežios iki dviejų savaičių. Jeigu morkų daug, geriau jas išdėlioti apšiltintame balkone kuo nors pridengus, kad temperatūra nebūtų žemiau nulio.
Obuoliai. Sultingus vaisius ilgai laikyti tinka balkone, medinėse arba plastikinėse dėžėse, esant 80-95 proc. drėgmei ir plius minus nulinei temperatūrai. Jeigu obuoliai yra pažeisti, pavyzdžiui, pragraužti kirmino, juos valgyti galima. Paprastai jo „gyventojai" subrendę ir įgavę kitą formą iš obuolio išlenda, o gyvybinės veiklos produktų praktiškai nepalieka. Bet tokių vaisių ilgai neišlaikysite - į vidų pateks bakterijų ir kitokių mikroorganizmų, kurie paspartins puvimą. Taigi vabzdžių apgadintus obuolius reikia kuo greičiau sunaudoti - actui, išvirti uogienę, kompotą, džemą. Terminis apdorojimas sunaikins visus nepageidaujamus mikroorganizmus.
Šaldytuve ar kambaryje - kur geriau?
Jei daržoves ir vaisius ilgai laikysite kambario temperatūroje, šilumai veikiant mažės vitaminų, taip pat išgaruos drėgmė - jie vys. Daugiausia prarandama vitamino C ir kitų vandenyje tirpstančių vitaminų. Daržoves ir vaisius laikant žemesnėje temperatūroje naudingos medžiagos išlieka ilgiau, tačiau yra labai svarbu, kad drėgmės kiekis nebūtų per didelis. Šaldytuve agurkai, pomidorai, bulvės, svogūnai ir česnakai dėl drėgmės pertekliaus vienareikšmiškai praras savo naudingąsias savybes, nes suges.
Ar rudens gėrybes gerai palikti balkone?
Laikant lodžijoje, balkone, daržoves ir vaisius veiks temperatūros ir drėgmės svyravimai, o tai nėra gerai. Atsargas svarbu apsaugoti nuo saulės spindulių poveikio - dėl to vaisiai greičiau sugenda, pernoksta. Juose esantys vitaminai taip pat jautriai reaguoja į ultravioletinius spindulius. O šviesoje laikomose bulvėse susidaro nuodingos medžiagos solanino, dėl kurio bulvės tampa netinkamos valgyti. Tiesa, yra specialių įrenginių, vadinamųjų termospintų, kuriose derlius yra apsaugomas nuo saulės, jose galima palaikyti pastovią temperatūrą. Būtent ją galima statyti balkone.
Kokios sąlygos turi būti rūsyje?
Rekomenduojamos sąlygos derliui saugoti rūsyje - temperatūra nuo plius 2 iki 5 laipsnių, drėgmė 85-90 proc. Kad žiemą rūsys pernelyg neįšaltų, galima naudoti termoizoliacines medžiagas. Kad daržoves ir vaisius būtų galima laikyti ilgai, svarbu vengti temperatūros ir drėgmės svyravimų. Todėl nepageidautina, kad tokioje saugykloje būtų įrengti, pvz. šildymo sistemų elementai.
Labai svarbu, kad rūsys būtų gerai vėdinamas. Taip pat būtina vengti kondensato susidarymo ir stebėti, kad rūsio neužtvindytų gruntinis vanduo, nes tada atsargos prieš laiką suges. Reguliuoti drėgmę padeda ne tik vėdinimas, bet ir drėgmės sugėrėjai: rūsyje galima išdėlioti dėžes su kalkėmis arba kita sugeriančia medžiaga.
Reikia pasakyti, kad vėdinimas - ne tik derliaus išsaugojimo, bet ir saugumo sąlyga. Laikant vaisius ir daržoves rūsyje gali kauptis anglies dvideginis ir net metanas. Tai reiškia, kad leistis į nevėdinamą rūsį žmogui gali būti pavojinga. .
Kartu ar atskirai?
Obuoliai, bananai, kriaušės, pomidorai, paprikos išskiria etileną, kuris spartina kitų vaisių gedimą, taigi yra teisinga augalinius produktus laikyti atskirai vienus nuo kitų. Jeigu daržovės ir vaisiai yra laikomi toje pačioje patalpoje, ji turi būti nuolatos vėdinama, kad nesikauptų jiems kenkiančios medžiagos. Bet kai kurių vaisių deriniai, priešingai, padeda juos ilgiau išlaikyti sveikus. Burokėliai, sudėti ant bulvių, sulaiko drėgmės perteklių, todėl užkerta kelią puvėsiui. O svogūnus geriau padėti atskirai: jie išskiria dujas, nuo kurių bulvės greičiau sudygsta. Užtat česnakai joms yra tinkami kaimynai, ir juos galima laikyti kartu gerai vėdinamoje dėžėje arba pintinėje.
Šaldyti, virti, džiovinti?
Tyrimai rodo, kad geriausias būdas ilgai išsaugoti naudingas vaisiuose ir uogose esančias medžiagas - juos užšaldyti. Bet kalbame būtent apie greitąjį užšaldymą, kai produktas staigiai atšąla ir nesusidaro stambių ledo kristalų ir nepažeidžiamos ląstelių sienelės. Tai yra įmanoma maisto pramonės įmonėse, bet ir namuose produktus galima užšaldyti greitai, jeigu šaldytuve yra tokia funkcija. Svarbiausia, kad uogos nebūtų pažeistos. Išsaugoti daugiau naudingų medžiagų namų sąlygomis (šaldant dalis jų vis tiek prarandama) įmanoma uogų prieš tai neplaunant, kad susidarytų mažiau ledo kristaliukų. Beje, morkas taip pat galima užšaldyti, bet plautas, supjaustytas arba sutarkuotas.
Verdant uogienes vertingų komponentų uogose liks gerokai mažiau: dėl aukštos temperatūros prarandama daug vandenyje tirpių B grupės vitaminų ir vitamino C. Uogienę bus galima laikyti ne vienus metus, jei ji bus virta ne mažiau kaip 40 minučių. „Penkiaminutės" pratrauks vos kelis mėnesius, nes karštis nebus spėjęs nužudyti mikrobų. Žinoma, ilgai verdant suyra daugiau naudingųjų medžiagų. Maksimalią naudą iš vaisių ir uogų gausite jas sutrynę su cukrumi (tik suvartoti reikės per kelias savaites) arba užšaldę.
Šaldymo kameroje taip pat laikomi burokėliai, žalios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai. Atšildžius jie tinka naudoti sriuboms, glotnučiams ir kitiems patiekalams. Pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo specialūs įrenginiai drėgmei iš vaisių išgarinti - džiovyklės. Džiovintuose vaisiuose naudingų medžiagų išlieka daugiau negu uogienėse. Džiovinti galima grybus, obuolius, morkas, burokėlius, visus žalumynus ir uogas.
Konservuotos daržovės
Nemažas druskos kiekis konservuotose daržovėse neleidžia vystytis mikroorganizmams, druska padeda iš daržovių išsiskirti sultims, o tai yra labai svarbu, kadangi stiklainyje vyksta ir rūgimo procesas. Vadinasi, agurkuose, pomidoruose, sūryme vystosi naudingos bakterijos. Kaip žinoma, į konservus mikrobų specialiai niekas nededa, šie mikroorganizmai yra natūrali daržovių mikroflora. Rūgimo proceso metu susidaro organinės rūgštys ir vitaminai. Todėl tinkamai pagamintos raugintos daržovės yra ne tik skanios, bet ir nepaprastai naudingos.
Ar kenkia actas?
Actas (rūgšties tirpalas) - paplitęs maisto priedas ir konservantas. Žinoma, acto negalima vartoti dideliais kiekiais arba koncentruoto - taip galima apsinuodyti ir nusideginti. Yra svarbu naudoti tinkamą tam tikros koncentracijos acto kiekį, kad marinadas nebūtų per rūgštus arba priešingai - nesudaryti sąlygų produktui prieš laiką sugesti. Tokia informacija pateikiama receptuose, geriausiai tinka 6 ir 9 proc. tirpalai.
Ko konservuoti negalima?
Vienareikšmiškai negalima konservuoti ir šaldyti produktų, praradusių gerą išvaizdą - patamsėjusia odele, suminkštėjusių, su dėmėmis.
Naudoti maistui „likusią sveiką" apgedusio vaisiaus ar daržovės dalį primygtinai nerekomenduojama, net jei pažiūrėjus ji atrodo gerai. Mat mikroskopiniai grybeliai gali paskleisti didžiulį kiekį sporų.
Gėrybes, kurios buvo šalia supelijusių, supuvusių vaisių ir daržovių, taip pat rekomenduojama vartoti atsargiai. Ypač jei pažiūrėti sveikų vaisių odelė yra plona, kaip pomidorų arba uogų