Rugsėjis - tikras marinavimo ir vakavimo sezonas. Šiuo metu daržininkai džiaugiasi gausiai užderėjusiais pomidorais, cukinijomis, agurkais ir kitomis daržovėmis. Jeigu visko suvalgyt nepavyksta, naudinga dalį derliaus atsidėti žiemai. Dalijamės keliais paprastais, tačiau labai gardžiais receptais ir idėjomis.
„Paprasčiau nebūna"
Šis receptas taip vadinamas todėl, kad yra toks paprastas, jog paprasčiau nė nesugalvosi. Jam reikia nedaug ingredientų, o skonis tikrai nustebins. Vos paragavę, gailėsitės, kad nepagaminote daugiau.
Reikės:
• 1 kg prinokusių pomidorų,
• 1 kg saldžiųjų paprikų,
• pusės stiklinės cukraus
• 1 valgomojo šaukšto druskos
• 0,5 šaukšto aliejaus,
• 2 arbatiniai šaukšteliai acto,
• 1 galva česnako,
• kuokštelio petražolių.
Pomidorus supjaustykite ir sudėkite į puodą. Ten pat sudėkite išilgai supjaustytas saldžiąsias paprikas. Viską virkite apie 25 min. ant silpnos ugnies. Tada įpilkite acto, sudėkite pjaustytas petražoles, įspauskite česnaką. Virkite dar 10 minučių. Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir palikite atvėsti apverstus.
Saldžiarūgščiai aštrus Kaukazo slyvučių padažas
Kai už lango lietus, galima ruošti kažką šildančio žiemai. Šis saldžiai aštrus geltonųjų Kaukazo slyvučių padažas sušildys ne tik kūną, bet ir namus.
Reikės:
• apie 2,5 kg slyvų,
• mažos cukinijos (galima nedėti),
• 1 kg pomidorų,
• 3 galvų česnakų,
• 3 raudonųjų paprikų,
• 1 kg cukraus,
• 4 šaukštų druskos,
• prieskonių pagal skonį: čili, juodųjų pipirų, petražolių, bazilikų, Provanso žolelių.
Slyvas nuplauti, apvirti ir atskirti kauliukus. Tuomet į puodą sudėti slyvas, pomidorus ir cukinijas, supilti cukrų ir užvirti. Viską sutrinti ir įdėti pjaustytas paprikas, įspausti česnaką, prieskonius. Virti apie 40 min vis paragaujant, ar netrūksta prieskonių. Viską dėkite į stiklainius, apverskite ir leiskite atvėsti. Bus ne tik puikios atsargos žiemai, bet ir priedas prie kalėdinių dovanų.
Keptų pomidorų padažas
Šiemet gausiai užderėjo pomidorų? Vienas geriausių būdų juos suvalgyti - pasidaryti skaniausią keptų pomidorų padažą, kuris puikiai tinka į sriubą, makaronus, ant karštų sumuštinių ir visur, kur tik norisi.
Reikės:
• apie 3 kg pomidorų,
• 2 vidutinio dydžio svogūnų,
• 1-2 čili pipirų (galima nedėti),
• 2 galvučių česnako,
• 2 šaukštų druskos,
• 1 šaukštų cukraus,
• 2-3 šaukštų aliejaus,
• rozmarinų, petražolių, baziliko, kitų mėgstamų prieskonių.
Pomidorus, svogūnus ir čili pipirus supjaustykite, nulupkite česnakus. Viską sudėkite į kepimo formą. Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska, cukrumi, sudėkite šviežius prieskonius. Viską kepkite apie 2 val. 160 laipsnių temperatūroje. Tuomet išimkite čili pipirus ir žoleles, visa kitą sublenderiuokite. Gautą masę užvirkite ir supilstykite į švarius stiklainiukus. Palikite užverstus, kol atvės ir skanaukite.
Petražolių sviestas
Rugsėjį šiltnamyje vis dar gausiai dera šviežios petražolės. Puiki proga pasinaudoti šiuo labai paprastu ir gardžiu petražolių sviesto receptu. Užtruksite vos pusvalandį.
Reikės:
• apie 230 gr šviežių petražolių,
• 2 valgomųjų šaukštų druskos,
• 120 ml aliejaus.
Petražoles supjaustykite, sumaišykite su druska ir aliejumi, sutrinkite blenderiniu trintuvu. Gautą masę sudėkite į stiklainiukus ir įpilkite dar šiek tiek aliejaus, išmaišykite. Tegul savo eilės laukia šaldytuve. Labai tiks ant kepsnių, keptų bulvių ar į sriubą.
Cukinijų ir svogūnų mišrainė
Šis paprastas ir visur tinkantis receptas yra geriausias būdas sunaudoti cukinijų, kai atrodo, kad jos niekada nenustos augti darže. Vieną kartą pabandę, gaminsite kasmet.
Reikės:
• 1,5 kg cukinijų,
• 4-5 svogūnų,
• 2 paprikų,
• 0,5 šaukšto druskos,
• 100 gr cukraus,
• 100 gr acto,
• 50 gr aliejaus,
• 500 gr pomidorų padažo.
Daržoves supjaustykite, supilkite į puodą ir sudėkite likusius ingredientus. Virkite apie 35-40 min ant mažos ugnies, o tada viską sudėkite į stiklainėlius. Iš šio kiekio išeis maždaug 6 stiklainiai po 0,5 l. Skanaus!
Parengta pagal „Facebook" grupės „Agurkų Guru" informaciją.